Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανικό Μουσείο: «Πρέπει να βρούμε συμφωνία με τους Έλληνες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Βρετανικό Μουσείο: «Πρέπει να βρούμε συμφωνία με τους Έλληνες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Αιχμηρή κριτική στον Ρίσι Σούνακ άσκησε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, — ο οποίος ήταν καγκελάριος των Συντηρητικών από το 2010 ως το 2016 — επέμεινε ότι η διπλωματική κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Σούνακ και Μητσοτάκη τις τελευταίες ημέρες δεν θα σταματούσε τις μακροχρόνιες συνομιλίες για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής, που θα επιτρέψει την έκθεση των Γλυπτών στην Ελλάδα, παρά τις διπλωματικές συνέπειες που πυροδότησε η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ο Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, «ανεξάρτητα από το αν ο Ρίσι Σούνακ συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι» αναφέροντας ότι ήταν σαφές από τα γεγονότα αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση του Σούνακ δεν θα υποστηρίξει μια ανταλλαγή.

«Μπορούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις ακόμα και χωρίς τη στήριξη του Σούνακ»

Ωστόσο, είπε ότι η στάση που κράτησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Sir Keir Starmer –ο οποίος συνάντησε τον Μητσοτάκη στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα– θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να συμβεί υπό μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών.

Ένας εκπρόσωπος του Sir Keir είπε ότι η δυνητική πρωθυπουργία του «δεν θα αφιερώσει καθόλου χρόνο νομοθετώντας αυτό το θέμα», αλλά ότι «δεν θα εμπόδιζε» μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μεταξύ του μουσείου και της Αθήνας.

Πού «κολλάει» η μεταφορά των Γλυπτών

Ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963 απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος, μια νομική θέση που ο κ. Osborne είπε ότι θα διασφάλιζε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει τα γλυπτά μετά από οποιαδήποτε ανταλλαγή.

Η συζήτηση για τα Γλυπτά έχει αναζωπυρωθεί αυτή την εβδομάδα μετά από διπλωματική διαμάχη που προκλήθηκε από τον κ. Σουνάκ που επέλεξε να ακυρώσει τις συνομιλίες με τον Μητσοτάκη την αφού τον κατηγόρησε ότι αρνήθηκε την υπόσχεσή του να μην κάνει εκστρατεία για την επιστροφή τους όσο βρίσκεται στη Βρετανία.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι ο Σούνακ ένιωσε ότι οι διαβεβαιώσεις δεν τηρήθηκαν αφού ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε μια συνέντευξη στο BBC την Κυριακή για να συγκρίνει την τρέχουσα κατάσταση με τον πίνακα της Μόνα Λίζα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024