Τρίτη 05 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ΝΔ διατηρεί παθογένειες και δημιουργεί προβλήματα στο ΕΣΥ, λέει ο Ανδρουλάκης

Η ΝΔ διατηρεί παθογένειες και δημιουργεί προβλήματα στο ΕΣΥ, λέει ο Ανδρουλάκης

«Νέο ΕΣΥ χωρίς πόρους δεν μπορεί να υπάρξει», επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης

«Η ΝΔ είναι αντιμέτωπη όχι μόνο με χρόνιες παθογένειες, που διατηρεί και επιδεινώνει, αλλά και με νέα προβλήματα που δημιούργησε η ίδια με τις πολιτικές της» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σε ειδική θεματική εκδήλωση για την υγεία που διοργανώθηκε απόψε στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Είμαστε η χώρα με τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ΕΕ, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία» σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζοντας την «κυβερνητική αβελτηρία να μην αναγεννηθεί το ΕΣΥ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Νέο ΕΣΥ χωρίς πόρους δεν μπορεί να υπάρξει»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι «από τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που λάβαμε, και τα οποία αυξήθηκαν σε 36 δισεκατομμύρια μετά από αίτημα της κυβέρνησης για επιπλέον δάνεια, μόλις τα 1,5 δισ. κατευθύνονται προς την υγεία, με τα μισά να αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «νέο ΕΣΥ χωρίς πόρους δεν μπορεί να υπάρξει». Παράλληλα, ήταν επικριτικός για την τακτική της κυβέρνησης «να προσποιείται ότι οι αποπομπές των διορισμένων από την ίδια διοικητών, κρύβουν τις ευθύνες της κάθε φορά που προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως στο μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου», όπως είπε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι 4 από τα 8 νοσοκομεία της Κρήτης έχουν πληρότητα κάτω του 50%, με τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό να θέτουν τη λειτουργία τους υπό αμφισβήτηση.

«Είμαστε ήδη στο -50% του επιπέδου που θα έπρεπε να υπάρχει σε δομές και υπηρεσίες υγείας και συνεχίζουμε να πέφτουμε. Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς μέτρα που να απαντούν στις επείγουσες ανάγκες του σήμερα και που να στηρίζουν την ανάπτυξη που ο τόπος μας μπορεί και πρέπει να έχει» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε τη δέσμη οκτώ παρεμβάσεων «για την αναγέννηση του ΕΣΥ» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Οι οκτώ παραμβάσεις που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

«-Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας

-Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία. (Δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών, υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής στο σπίτι , ενημερωτικές εκστρατείες, εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου, δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, ενίσχυση προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», ενίσχυση δομών ψυχικής υγείας)

– Τα μεγάλα νησιά θα έχουν επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο ενώ στα μικρότερα θα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο. Για τα πολύ μικρά νησιά, ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό. Θέσπιση επιπλέον οικονομικών και θεσμικών κινήτρων για την πλήρωση των θέσεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά.

-Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία, με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών μέσω διεθνών διαγωνισμών. Με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό. Ένας νέος χάρτης Υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές.

– Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες. Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους. Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα-ανθυγιεινά.

– Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

-Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας (υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών/ψηφιακός φάκελος υγείας κ.α.)».

Sports in

Έχουν… κόντρα Τεντόγλου και Καραλής; – «Είναι σάπιο το μετάλλιο, θα πάρω εκδίκηση το καλοκαίρι»

Ο Μίλτος Τεντόγλου επέστρεψε στην Ελλάδα και… υποσχέθηκε εκδίκηση στον Εμμανουήλ Καραλή

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 05 Μαρτίου 2024