Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πνευμονολόγος εξηγεί τι είναι τα στικάκια νικοτίνης που έστειλαν μαθητές στο νοσοκομείο

Πνευμονολόγος εξηγεί τι είναι τα στικάκια νικοτίνης που έστειλαν μαθητές στο νοσοκομείο

Η Μάτα Τσικρίκα, πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία», μίλησε για τις επιπτώσεις του προϊόντος στην υγεία των παιδιών

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι στικάκια νικοτίνης, είχαν σαν αποτέλεσμα τρεις μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη να καταλήξουν ημιλιπόθυμοι στις τουαλέτες.

Πρόκειται για σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή καπνίσματος και τοποθετούνται στα ούλα.

«Τα στικάκια νικοτίνης δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, ούτε στα φαρμακεία»

Τα τρία παιδιά, φέρονται να ήθελαν να σταματήσουν το κάπνισμα και ένας 14χρονος συμμαθητής τους είπε πως τα συγκεκριμένα στικάκια, που είχε αγοράσει από περίπτερο, τον είχαν βοηθήσει να κόψει το κάπνισμα το περασμένο καλοκαίρι.

«Δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο»

Η Μάτα Τσικρίκα, πνευμονολόγος του Νοσοκομείου «Σωτηρία», μίλησε στο «Κοινωνία ώρα MEGA» για το τι είναι τα στικάκια νικοτίνης και τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

«Τα στικάκια νικοτίνης δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, ούτε στα φαρμακεία αλλά μπορεί (κάποιος) να τα παραγγείλει. Δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή. Δεν είναι όμως, καραμέλες. Τα συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν στα φαρμακεία. Υπάρχουν άλλα που είναι πιο ασφαλή αλλά ποτέ δεν είναι για ανήλικους. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είχαν χρησιμοποιηθεί στις σκανδιναβικές χώρες, όπου η εικόνα του να καπνίζει κάποιος δεν ήταν αποδεκτή, και γι’ αυτό χρησιμοποιούσαν τα στικάκια, τρίβοντάς τα στα ούλα», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις που έχουν σε ανήλικο πληθυσμό και δεν γνωρίζω εάν αναμιχθήκαν με άλλα προϊόντα»

«Αυτά τα στικάκια έχουν απαγορευτεί σε όλες τις χώρες, εκτός από τη Σουηδία. Δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις που έχουν σε ανήλικο πληθυσμό και δεν γνωρίζω εάν αναμιχθήκαν με άλλα προϊόντα. Ακόμη και αν μόνο αυτά καταναλώθηκαν, τότε μπορεί η υπερβολική λήψη ποσότητας νικοτίνης να είναι τοξική και να δημιουργήσει κλινικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία ή λιποθυμικό επεισόδιο. Έχει καταγραφεί πως η ηλικία έναρξης του καπνίσματος γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία, πλέον».

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024