Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υδρογονάνθρακες: Πράσινο φως για την πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα [χάρτες]

Υδρογονάνθρακες: Πράσινο φως για την πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα [χάρτες]

Εγκρίθηκε η απόφαση περιβαλλοντικών όρων για το γεωτρύπανο στα Ιωάννινα

Ανοίγει ο χορός για τις γεωτρήσεις ερευνών στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε με απόφαση της του περιβαλλοντικούς όρους του έργου της ερευνητικής γεώτρησης «Ήπειρος– 1».

Θα εκτελεστεί στη Δημοτική Ενότητα Μολοσσών του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του Σταδίου Ερευνών του Προγράμματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων της Χερσαίας Περιοχής Ιωαννίνων με φορέα την εταιρεία «Energean».

Η πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα

Πρόκειται για το χερσαίο block που έχει παραχωρηθεί με σύμβαση το 2014 στην ελληνική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται ενεργά στην έρευνα, παραγωγή και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο (Ισραήλ, Αίγυπτος) και στον Πρίνο ανοιχτά της Καβάλας.

Χρειάστηκε να περάσουν εννέα χρόνια προκειμένου να ωριμάσουν οι διαδικασίες για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, αφού πρώτα είχαν μεσολαβήσει οι σεισμικές έρευνες, η αποχώρηση της ισπανικής Repsol καθώς και άλλα διοικητικά εμπόδια.

Επί της ουσίας η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους γεώτρησης έρχεται μετά από τη διενέργεια των τελευταίων γεωτρήσεων πριν από 25 χρόνια. Τότε στο Καλπάκι στα Ιωάννινα είχε ρίξει γεωτρύπανο η Enterprise Oil και στον Πατραϊκό η Triton. Χωρίς αποτέλεσμα και οι δύο.

Πού θα στηθεί το γεωτρύπανο

Σύμφωνα με την απόφαση και όπως προκύπτει και από τις απεικονίσεις της ΑΕΠΟ η χερσαία περιοχής παραχώρησης «Ιωάννινα» της Περιφέρειας Ηπείρου,  καταλαμβάνει συνολική έκταση 4200 km2  και οριοθετείται δυτικά από την ακτογραμμή, βορειοδυτικά από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, βορειοανατολικά και νότια από τις οριογραμμές της ηπειρωτικής χώρας.

Ως πρώτος προς διερεύνηση ερευνητικός στόχος, προσδιορίζεται η μεγάλη δομή που εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Κούρεντα του Δήμου Ζίτσας, με το υψηλότερο της σημείο (το καταλληλότερο για διερεύνηση) να βρίσκεται 3.000-3.500 μέτρα υπό του βουνού ‘’Κούρεντα’’.

Η γεωγραφική θέση του έργου της ερευνητικής γεώτρησης είναι στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο νομό Ιωαννίνων, στην εκτός ορίων οικισμών και σχεδίου ευρύτερη περιοχή των οικισμών Κούρεντα, Αγ. Χριστόφορος (Γιουργάνιστα) και Δελβινακόπουλο, ενώ η διοικητικά υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα (ΔΕ) Μολοσσών του Δήμου Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.

Το γήπεδο που θα πραγματοποιηθεί η ερευνητική γεώτρηση έχει συνολικό εμβαδόν Ε=52.916,71 m2 (ή 53 στρ. περίπου) και ορίζεται από 29 κορυφές.

Εντός του γηπέδου, ο χώρος εγκατάστασης του γεωτρύπανου και των συνοδών του εγκαταστάσεων καταλαμβάνει έκταση εμβαδού 27.249,26 m2 (βλ. εικόνα) που ορίζεται από 32 κορυφές.

Τα επόμενα βήματα

Πηγές της Energean χαρακτηρίζουν θετικό το γεγονός της έκδοσης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) και τη χαρακτηρίζουν ορόσημο στο εθνικό σχέδιο που ανακοίνωσε την Άνοιξη του 2022 ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για την έρευνα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

Μάλιστα η δημόσια διοίκηση κινήθηκε μέσα σε πέντε μήνες για την έκδοση της απόφασης από τότε που η Energean υπέβαλε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων στην περιοχή της γεώτρησης.

Η εταιρεία θα προχωρήσει σε πρώτη φάση στην ενδελεχή μελέτη της ΑΕΠΟ και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στο σχεδιασμό του έργου της γεώτρησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτηθεί παράταση της συγκεκριμένης φάσης της ερευνητικής γεώτρησης, η οποία λήγει τον Απρίλιο του 2024. Τότε εκπνέει η συγκεκριμένη προθεσμία.

Ο εκτιμώμενος, ανεπίσημα, χρόνος της πρώτης γεώτρησης τοποθετείται χρονικά προς το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Προς αναζήτηση εταίρου

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως η Energean έχει εκκινήσει ταυτόχρονα και διαδικασίες εύρεσης εταίρου για τη γεώτρηση.

Το κόστος ανέρχεται στα 35 με 40 εκατ. ευρώ και ο επιμερισμός του, λένε παράγοντες της αγοράς, θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα.

Οι στόχοι επιτυχίας της γεώτρησης είναι στο 15%, ποσοστό υψηλό για χερσαίες έρευνες.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024