Ζαχάροβα: «Κλεμμένα από τη Βρετανία τα Γλυπτά – Έφυγαν παράνομα από την Ελλάδα»
«Είναι μια αποικιακή παράδοση. Κλέβουν εθνικούς θησαυρούς σε διάφορα μέρη του κόσμου σε όλη τους τη ζωή, εδώ και αιώνες», τόνισε για τους Βρετανούς η Μαρία Ζαχάροβα
«Κλεμμένα από την Βρετανία τα Μάρμαρα, που παράνομα έφυγαν από την Ελλάδα», χαρακτήρισε τα Γλυπτά του Παρθενώνα η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, παίρνοντας επισήμως θέση στο ζήτημα της επιστροφής των αρχαιοτήτων στη χώρα μας.
Σε ερώτηση που δέχτηκε για το διπλωματικό επεισόδιο, μετά την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή ο δεύτερος αναφέρθηκε στα Γλυπτά κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC, η κα Ζαχάροβα ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «θέμα διμερών σχέσεων μεταξύ κρατών».
«Είναι μια αποικιακή παράδοση. Κλέβουν εθνικούς θησαυρούς σε διάφορα μέρη του κόσμου σε όλη τους τη ζωή»
Παράλληλα, τόνισε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ουσιαστικά μια αποθήκη για όσα εκλάπησαν από τις αποικίες.
«Αυτό ακριβώς είναι η ληστεία»
«Πρόκειται για ένα θέμα διμερών σχέσεων μεταξύ κρατών. Είναι κυρίαρχα. Θα αποφασίσουν για τα δικά τους ζητήματα ανεξάρτητα. Ό,τι είναι πλούτος του Βρετανικού Μουσείου, του Λούβρου, των τμημάτων της Αρχαίας Αιγύπτου, της Αρχαίας Ελλάδας και συνολικά αρχαιότητας, όλα όσα έφτασαν εκεί εξάγοντάς τα από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, είναι παράνομα. Ό,τι απομακρύνθηκε από Γάλλους και Βρετανούς στρατιωτικούς ή ακόμη και διπλωμάτες, με εντελώς επινοημένες προφάσεις, δήθεν ότι δεν εξήγαγαν πολιτιστικά αγαθά ή τα εξήγαγαν προσωρινά, αυτό ακριβώς είναι η ληστεία. Συμμεριζόμαστε απόλυτα αυτή την άποψη», ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Κλεμμένα από την Βρετανία τα Μάρμαρα», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα
Και πρόσθεσε: «Είναι μια αποικιακή παράδοση. Κλέβουν εθνικούς θησαυρούς σε διάφορα μέρη του κόσμου σε όλη τους τη ζωή, εδώ και αιώνες. Το μουσείο τους είναι ουσιαστικά μια αποθήκη για όσα έκλεψαν από τις αποικίες. Είναι. Κοιτάξτε τη συλλογή αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης. Έχουμε μιλήσει γι’ αυτό. Το Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν έχει συλλογές που αγοράστηκαν και μεταφέρθηκαν νόμιμα. Στη συνέχεια παραδόθηκαν στο μουσείο. Κάτι αποκτήθηκε από τα μουσεία μας, κάτι δωρήθηκε. Αλλά ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με την «εξαγωγή». Και όλα αυτά είναι ασφαλώς αλήθεια. Είναι κλοπή».
- Αλλαγή ώρας έναρξης στο Μεξικό – Αγγλία λόγω… κεραυνών!
- Η Porsche ενδέχεται να περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας, πέρα από αυτές που είχαν ήδη ανακοινωθεί
- «Σκάνδαλο στο Μουντιάλ»: Η κόκκινη κάρτα του Μπαλογκάν ακυρώθηκε μετά από τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ινφαντίνο
- Γαλλία: Διάρρηξη στο μουσείο Λαλίκ – Εκλεψαν κοσμήματα «μερικών εκατομμυρίων» ευρώ
- Τουρκία: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ – Στις 8 Ιουλίου η συνεδρίαση των ηγετών
- Βραζιλία-Νορβηγία 1-2: Ο Χάαλαντ σκόρπισε την Σελεσάο και οι «Βίκινγκ» έγραψαν ιστορία – Σούπερ βόμβα! (vid)
- Δυτική Οχθη: Ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν 16χρονο Παλαιστίνιο – Το δεύτερο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Μία λύση – ανάσα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442