Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Ο σοκαριστικός αποκεφαλισμός του καθηγητή Σαμιέλ Πατί και ο ρόλος έξι μαθητών

Γαλλία: Ο σοκαριστικός αποκεφαλισμός του καθηγητή Σαμιέλ Πατί και ο ρόλος έξι μαθητών

Ξεκίνησε η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της φρικτής δολοφονίας του καθηγητή Ιστορίας και Γεωγραφίας Σαμιέλ Πατί το 2020

Ξεκίνησε χθες κεκλεισμένων των θυρών η δίκη έξι πρώην μαθητών που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στον φόνο του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας και Γεωγραφίας Σαμιέλ Πατί το 2020 από έναν νεαρό τζιχαντιστή.

Οι έξι πρώην μαθητές, οι οποίοι όταν συντελέστηκε το έγκλημα το 2020 ήταν 13 έως 15 ετών, κατηγορούνται πως συκοφάντησαν και υπέδειξαν τον καθηγητή στον δολοφόνο. Οι κατηγορούμενοι, που δικάζονται από το δικαστήριο ανηλίκων, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 2,5 ετών.

Ο Πατί δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2020, αφότου φέρεται να έδειξε στους μαθητές σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Το ψέμα 13χρονης μαθήτριας

Όπως αναφέρει το BBC, μια από τους κατηγορούμενους, ηλικίας τότε 13 ετών, ισχυρίστηκε ψευδώς στους γονείς της πως είχε αποβληθεί από το σχολείο γιατί ήρθε σε σύγκρουση με τον δάσκαλό της επειδή ζήτησε από τους μουσουλμάνους μαθητές να αποχωρήσουν από την τάξη.

Η πρώην μαθήτρια είχε πραγματικά αποβληθεί αλλά για λόγους που δεν συνδέονταν με την υπόθεση, όμως οι ισχυρισμοί της είχαν κάνει τον γύρο του διαδικτύου με αποτέλεσμα ο καθηγητής να γίνει στόχος ακραίων μουσουλμάνων και τελικά να δολοφονηθεί από τον 18χρονο Αμπντουλάχ Ανζόροφ. Μάλιστα ο πατέρας της ανήρτησε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας την απόλυση του καθηγητή.

Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι αυτά τα βίντεο ώθησαν τον δράστη να ταξιδέψει περίπου 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) από τη Νορμανδία στο Conflans-Sainte-Honorine, κοντά στο Παρίσι, για να διαπράξει τη δολοφονία.

Ο Πατί δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2020, αφότου φέρεται να έδειξε στους μαθητές σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Μετά τη δολοφονία, ο 18χρονος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Οι άλλοι πέντε εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορούνται πως βοήθησαν τον Αμπντουλάχ Ανζόροφ να εντοπίσει τον Πατί στο σχολείο με αντάλλαγμα μια πληρωμή 300 ευρώ. Ένας εξ αυτών ισχυρίστηκε πως ο Ανζόροφ του είχε πει πως ήθελε να καταγράψει τον Πατί να ζητά δημόσια συγγνώμη επειδή έδειξε καρικατούρες του Προφήτη Μωάμεθ.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, οι έφηβοι κατέθεσαν ότι νόμιζαν πως το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι «να στιγματιστεί ο Πατί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να ταπεινωθεί ακόμη και να φάει ξύλο, αλλά ποτέ δεν φαντάζονταν ότι τα πράγματα θα έφταναν μέχρι την δολοφονία».

Μια δεύτερη δίκη για την υπόθεση θα ξεκινήσει το επόμενο έτος. Στο εδώλιο θα καθίσουν οκτώ ενήλικες που επίσης κατηγορούνται για συνέργεια στη δολοφονία. Μεταξύ αυτών είναι ο Brahim Chnina, ο πατέρας του 13χρονου κοριτσιού που δικάζεται.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν δύο φίλους του Ανζόροφ για «συνέργεια σε τρομοκρατική δολοφονία», το σοβαρότερο έγκλημα της υπόθεσης. Ο ένας κατηγορείται ότι συνόδευσε τον Ανζόροφ για να αγοράσει όπλα και ο άλλος ότι τον οδήγησε στο σχολείο όπου δίδασκε ο Πατί την ημέρα της δολοφονίας.

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024