Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεν αποκλείουν κλιμάκωση κινητοποιήσεων οι δικηγόροι - Ψάχνει δίοδο διαφυγής η κυβέρνηση

Δεν αποκλείουν κλιμάκωση κινητοποιήσεων οι δικηγόροι – Ψάχνει δίοδο διαφυγής η κυβέρνηση

Στάση αναμονής από τις ενώσεις για τις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο. Διαρροές για αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης και «τυράκι» για κατά το ήμισυ μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Σε θέσεις μάχης οι ελεύθεροι επαγγελματίες μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης  το νέου φορολογικού νομοσχέδιο και ενώ το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να προχωρήσει στις οριστικές διορθώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα δεκάδες σχόλια που διατυπώθηκαν, χωρίς όμως να αλλάζει τη φιλοσοφία του μέτρου.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο η ανησυχία είναι έκδηλη καθώς το νομοσχέδιο ακουμπά πολλούς επαγγελματίες που στήριξαν το κόμμα της Πειραιώς σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και οι φωνές ακόμα και εντός του κόμματος για αλλαγές είναι αρκετές.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σβήνουν και γράφουν για το τελικό σχέδιο. Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, επιχειρεί να αλλάξει τη γενική εικόνα δυσαρέσκειας που επικρατεί με μια… «ντρίπλα».

Ανησυχία στην κυβέρνηση

Καμουφλάζ… οπισθοχώρησης;

Η πιο μεγάλη ανατροπή, όπως άφησε να διαφανεί ο υπουργός Οικονομικών, έρχεται στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης.

«Δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν» δήλωσε (ΣΚΑΪ) ο Κωστής Χατζηδάκης ανοίγοντας το δρόμο στην άρνηση και την απόρριψη -εκ μέρους των ελεύθερων επαγγελματιών- του τεκμαρτού ποσού το οποίο υπολογίζει αυτόματα σαν εισόδημα από την φορολογική αρχή.

Δεν αρκεί αυτό… 

Όμως, όσοι κάνουν χρήση του δικαιώματος ένστασης και επιμένουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ελάχιστο τεκμαρτό που ορίζει για αυτούς η Εφορία, άμεσα θέτουν τον εαυτό τους προς έλεγχο κατά προτεραιότητα, ώστε να αποδείξουν ότι δεν ψεύδονται.

Εάν το παραπάνω αποτυπωθεί και στο χαρτί (σχέδιο νόμου) τότε μπορούμε να μιλάμε  για κάτι σαν αυτοπεραίωση (γίνεται βάσει ειδικής νομοθετικής ρύθμισης) που υπό προϋποθέσεις μπορεί να σημάνει υποχώρηση χωρίς να αλλάξει βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Επίσης, στις αλλαγές θα περιλαμβάνεται η μείωση, στο μισό, του τέλους επιτηδεύματος.

Ο υπουργός ανέφερε πως τελικά η μείωση του τέλος επιτηδεύματος κατά 50% θα αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Θα υπάρξει μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους του ελευθέρους επαγγελματίες» ανέφερε.

Με αλλαγές η τελική μορφή του νομοσχεδίου

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» οι αλλαγές προβλέπουν τα εξής:

  • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος ασχέτως του ύψους των δηλωθέντων εισοδημάτων κατά 50% για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα
  • Διευκρινίσεις ως προς το μαχητό του τεκμηρίου. Εισάγεται στο σχέδιο νόμου προς άρση αμφισβητήσεων ρητή πρόβλεψη ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κλπ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.
  • Τροποποιήσεις ως προς την προσαύξηση του ύψους του τεκμηρίου με βάση τον τζίρο.
  • Προσθήκες στη λίστα των ελευθέρων επαγγελματιών που εντάσσονται στο μειωμένο -κατά 50%- τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής.

Θέμα αρχής το θέμα των τεκμηρίων λένε οι δικηγόροι – Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων

Εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου, με τις αλλαγές, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δημήτρης Βερβεσός, τηρεί στάση αναμονής.

Εμείς έχουμε μια βασική αντίθεση με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση δεν αλλάζει την αντίληψή της για τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Προφανώς, για εμάς είναι θέμα αρχής το θέμα των τεκμηρίων, θα δούμε τις αλλαγές θα τις εκτιμήσουμε αλλά είναι προφανές ότι έχουμε διαφορά φιλοσοφίας με την κυβέρνηση» υποστήριξε (Παραπολιτικά 90,1) και παρέπεμψε για τυχόν απεργιακές κινητοποιήσεις στη συνεδρίαση της Πέμπτης όπου «τα όργανα θα πάρουν τις αποφάσεις τους».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ ήταν αρκετά καυστικός προς το Μαξίμου λέγοντας πως «αυτά τα οποία καταδίκαζε η κυβέρνηση πριν τις εκλογές, περί της αύξησης των φορολογικών βαρών των ελεύθερων επαγγελματιών και κατήγγειλε τον κ. Κατρούγκαλο, τώρα έρχεται να τα εφαρμόσει με χειρότερα φορολογικά μέτρα (…)».

«Σημειακές μόνο αλλαγές»

Να σημειώσουμε πως παρά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση παραμένει πιστή στον βασικό πυρήνα του σχεδίου και υπολογίζει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τα μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωνε χθες από το Λονδίνο. «Έχουμε μιλήσει πολύ στην Ελλάδα για τα προβλήματα της φοροδιαφυγής, ιδίως μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων», είπε. «Έχουμε καταθέσει ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό αυτού του προβλήματος. Ακόμη και οι αυτοαπασχολούμενοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Παρά την αντίσταση που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε και θα εφαρμόσουμε τη μεταρρύθμιση με σημειακές μόνο αλλαγές μετά τη δημόσια διαβούλευση. Αυτό θα αποφέρει στο ελληνικό κράτος μισό δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον έσοδα».

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024