Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια: Γονατίζει τα νοικοκυριά - Κόβουν τρόφιμα και ανάβουν τζάκι

Ακρίβεια: Γονατίζει τα νοικοκυριά – Κόβουν τρόφιμα και ανάβουν τζάκι

Η ακρίβεια τσακίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Η ακρίβεια συνεχίζει να αδειάζει το πορτοφόλι των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα συνεχίζουν να ακριβαίνουν. Μέσα σε αυτή την κατάσταση οι έλληνες σκέφτονται να βάλουν «κόφτη» και στην αγορά τροφίμων.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, με έμφαση στις αλλαγές που προωθούνται για το πλαίσιο των προσφορών.

Τα νοικοκυριά έχουν ήδη κόψει έξοδα σε βασικές κατηγορίες προϊόντων όπως ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια, προϊόντα ομορφιάς.

Στο «τραπέζι» έπεσε και η μεταρρύθμιση που μελετά το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς και του εμπορίου. Παράλληλα, συζητήθηκαν και οι δυνατότητες διεύρυνσης της πρωτοβουλίας για προϊόντα με μόνιμη μείωση τιμής που ήδη προσεγγίζουν τα 1.000.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εντείνει τον πόλεμο κατά του «πληθωρισμού της απληστίας» βάζοντας στο στόχαστρο τις πολυεθνικές.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να σφίξει περισσότερο τα λουριά έχοντας δώσει εντολή στην αρμόδια Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για αυστηρούς ελέγχους σχετικά με τη διατήρηση του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Κόβουν τα… τρόφιμα

Η ακρίβεια οδηγεί εκείνους που άλλοτε μείωναν, για παράδειγμα την κατανάλωση κρέατος, με στόχο την πιο υγιεινή διατροφή, να περιορίζουν ακόμη και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Τα νοικοκυριά έχουν ήδη κόψει έξοδα σε βασικές κατηγορίες προϊόντων όπως ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια, προϊόντα ομορφιάς.

Ήδη όμως μπαίνει στο κάδρο η εξοικονόμηση και στα τρόφιμα, ενώ για πολλούς το καλάθι του νοικοκυριού γεμίζει ήδη με φτηνότερα προϊόντα για να βγει ο μήνας.

Πετρέλαιο VS ξύλα

Υπάρχουν και εκείνοι που ενώ κάποτε αγόραζαν ξύλα για το τζάκι με σκοπό μόνο τη θαλπωρή της φωτιάς τώρα το κάνουν για να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο ως μέσο θέρμανσης.

Σύμφωνα το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης το επίπεδο των μέσων τιμών για το πετρέλαιο θέρμανσης πανελλαδικά είναι από 1,332 ευρώ/λίτρο από 1,39 ευρώ/λίτρο πέρυσι. Βέβαια στις νησιωτικές περιοχές φτάνει και το 1,5 ευρώ/λίτρο.

Την ώρα που οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν εκτιναχθεί οι καταναλωτές στρέφονται και φέτος στα καυσόξυλα, σε μια προσπάθεια να βρουν οικονομικότερες λύσεις περιμένοντας τον χειμώνα.

Η οξιά κυμαίνεται μεταξύ 130 και 150 ευρώ το κυβικό. Το πουρνάρι μεταξύ 150 και 160 ευρώ, η ελιά από 160 έως 180 ευρώ το κυβικό με το ποιο οικονομικό να είναι το πεύκο με το χύδην κυβικό να αρχίζει από τα 90 ευρώ.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024