Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η κατάρα των Κένεντι: Μύθος ή πραγματικότητα;

Η κατάρα των Κένεντι: Μύθος ή πραγματικότητα;

«Είναι το αποτέλεσμα μιας καταστρεπτικής σύγκρουσης ανάμεσα στη φαντασία και την παντοδυναμία των Κένεντι», έχει γράψει σχετικά ο Έντουαρντ Κλάιν.

«Αυτό μοιάζει με τη Κατάρα των Κένεντι

Όλα μέσα μου είναι νεκρά

Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο

Να είσαι αυτός που φεύγει ή αυτός που μένει»…

Η αναφορά και μόνο της κατάρας των Κένεντι σε ένα εύπεπτο ερωτικό άσμα, όπως το παραπάνω, απλά επιβεβαιώνει την ατελείωτη σαγήνη που ασκεί μέχρι και σήμερα αυτή η διάσημη πολιτική οικογένεια με την κάποτε ελπιδοφόρα υπόσχεση του Κάμελοτ σε όλους ανεξαιρέτως τους Αμερικανούς πολίτες. Ο θάνατος δεν τσιγκουνεύτηκε τις επισκέψεις του στα μέλη της, ενώ η τραγωδία στην πιο ατόφια και επίπονη μορφή της ανακάλυψε τους κατάλληλους πρωταγωνιστές στα πρόσωπα τους.

Οι ιστορίες αναρίθμητες και τα πάθη μεγάλα. Οι έρωτες βασανιστικοί και τα λάθη ολέθρια. Οι δολοφονίες πολλές και οι συνομωσίες ακόμα περισσότερες. Ήταν άραγε όλα αυτά το αποτέλεσμα της φημολογούμενης υπερφυσικής κατάρας; Ή απλά η κατάληξη των κατά βάση λανθασμένων αποφάσεων μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων, στους οποίους ούτε λίγο ούτε πολύ οι Αμερικανοί ψηφοφόροι επένδυαν κάθε φορά για να ναυαγήσουν ξανά και ξανά;

Μύθος ή πραγματικότητα;

Για τον Έντουαρντ Κλάιν, συγγραφέα ενός βιβλίου με σχετική θεματική, πρόκειται απλά για «το αποτέλεσμα μιας καταστρεπτικής σύγκρουσης ανάμεσα στη φαντασία και την παντοδυναμία των Κένεντι- η ανάγκη τους να γλιτώνουν από πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν- και την ψυχρή, σκληρή πραγματικότητα της ζωής». Όσοι πάντως εξακολουθούν να πιστεύουν στη δυναμική αυτής της περιβόητης κατάρας των Κένεντι αναφέρουν τα ακόλουθα τραγικά περιστατικά ως τα ακλόνητα επιχειρήματα τους.

1941

Η Ρόζμαρι Κένεντι, η μεγαλύτερη κόρη της γνωστής οικογενείας, πιστεύεται πως είχε σοβαρά διανοητικά προβλήματα με τις περισσότερες φήμες να κάνουν λόγο για κατάθλιψη και σχιζοφρένεια. Εξαιτίας της συχνά βίαιης συμπεριφοράς της και των αλλεπάλληλων αλλαγών στη διάθεση της, ο πατέρας της Τζόζεφ κανόνισε να υποβληθεί μυστικά σε λοβοτομή. Η επέμβαση διατάραξε ακόμα περισσότερο τις διαγνωστικές ικανότητες της, με αποτέλεσμα να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της κλεισμένη σε ίδρυμα μέχρι το θάνατο της το 2005.

1944

Ο Τζόζεφ Π. Κένεντι Τζ. σκοτώθηκε όταν το αεροπλάνο του εξερράγη πάνω από το ανατολικό Σάφολκ της Αγγλίας στη διάρκεια της μυστικής επιχείρησης Άνβιλ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

1948

Η Καθλίν Κένεντι Κάβεντις, η Μαρκησία του Χάρτινγκτον και τέταρτο παιδί της ένδοξης οικογένειας, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία  σε ηλικία 28 ετών, ενώ ταξίδευε με τον παντρεμένο -με άλλη γυναίκα- εραστή της.

1956

Η Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι γέννησε ένα θνησιγενές βρέφος, το οποίο παρότι θάφτηκε στο εθνικό νεκροταφείο του Άρλιγκτον δίπλα στους γονείς της με τη λέξη «κόρη» πάνω στη ταφόπλακα του, καταγράφηκε στην ιστορία ως Αραμπέλα Κένεντι όπως ήταν το όνομα που σκόπευαν να της δώσουν οι γονείς της.

1963

1) Ο Πάτρικ Μπουβιέ Κένεντι πέθανε δύο μόλις ημέρες μετά την πρόωρη γέννηση του.

2) Ο  πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας. Για το έγκλημα κατηγορείται άμεσα ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος όμως υποκύπτει στα θανάσιμα πυρά που δέχεται από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στο Τέξας, Τζακ Ρούμπι, δύο μέρες πριν την έναρξη της δίκης του. Το FBI και η Επιτροπή Γουόρεν επίσημα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Όσβαλντ ήταν ο μοναδικός δολοφόνος.  Ωστόσο  η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών για Δολοφονίες (HSCA) συμπέρανε ότι οι έρευνες των προαναφερθέντων ήταν εσφαλμένες και ότι η δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας.

1964

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Έντουαρντ Μ. (Τεντ) Κένεντι γλίτωσε από θαύμα όταν συνετρίβη το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε. Από τους συνεπιβάτες του, η βοηθός του και ο πιλότος του  αεροσκάφους σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ ο ίδιος πέρασε πολλές εβδομάδες στο νοσοκομείο αναρρώνοντας από τα πολλά τραύματα του, μεταξύ των οποίων μια σπασμένη πλάτη, ένας τρυπημένος πνεύμονας, σπασμένα πλευρά και εσωτερική αιμορραγία.

1968

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Φ. Κένεντι δολοφονήθηκε από τον Ιορδανό Σιχράν Μπισαρά Σιχράν στο Λος Άντζελες αμέσως μετά τη νίκη του στις προεδρικές προκριματικές εκλογές του δημοκρατικού κόμματος στη Καλιφόρνια. Ο Σιχράν Μπισαρά Σιχράν καταδικάστηκε για τον φόνο του Ρόμπερτ Κένεντι και εκτίει ποινή ισόβιας φυλάκισης σε κρατικό σωφρονιστικό ίδρυμα.

1969

Στο νησί Τσαπακουιντίκ της Μασαχουσέτης ο Τεντ Κένεντι έριξε το αυτοκίνητο του έξω από μια γέφυρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα η συνεπιβάτης και γραμματέας του, Μέρι Τζο Κόπεσιν. Μεθυσμένος καθώς ήταν χρειάστηκε οχτώ ολόκληρες ώρες για να παρουσιαστεί στο αστυνομικό τμήμα και να παραδεχτεί την εμπλοκή του στο συμβάν, που αποτέλεσε τη τραγική κατάληξη της φλογερής νύχτας που είχε περάσει νωρίτερα με την υπάλληλο του. Μετά το ατύχημα υπέβαλλε τη παραίτηση του στη γερουσία, ωστόσο του επιτράπηκε να παραμείνει στο αξίωμα του, αν και τιμωρήθηκε με φυλάκιση δύο μηνών. Στη τηλεοπτική ομιλία του στις 25 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά, το ατύχημα αναρωτήθηκε δημόσια «αν κάποια τρομερή κατάρα βαρύνει την οικογένεια των Κένεντι».

1973

1) Ο Τζόζεφ Φ. Κένεντι ΙΙ ήταν ο οδηγός ενός αυτοκινήτου που συγκρούστηκε και άφησε παράλυτη τη συνέπιβατιδα του Παμ Κέλεϊ.

2) Ο Τεντ Κένεντι Τζ. υποβάλλεται σε επέμβαση ακρωτηριασμού του δεξιού ποδιού του λόγω καρκίνου των οστών.

1984

Ο Ντέιβιντ Άντονι Κένεντι ανακαλύπτεται νεκρός από υπερβολική δόση κοκαΐνης και Ντεμερόλ στο δωμάτιο ξενοδοχείου στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

1991

Ο Γουίλιαμ Κένεντι Σμίθ συνελήφθη και κατηγορήθηκε για το βιασμό μιας νεαρής γυναίκας στην έπαυλη των Κένεντι στο Παλμ Μπίτς της Φλόριντα. Η δίκη του απέσπασε μεγάλη προσοχή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέχρι την αθώωση του που σήμανε τη λήξη της.

1997

Ο Μάικλ Κένεντι σκοτώθηκε σε δυστύχημα με σκι στο Άσπεν του Κολοράντο. Νωρίτερα ήταν ύποπτος για βιασμό ανηλίκου μετά την αποκάλυψη του τρίχρονου δεσμού του με την 14χρονη (εκείνη τη περίοδο) νταντά της οικογένειας.

1999

Ο Τζον. Φ. Κένεντι Τζ. σκοτώθηκε, όταν κατέπεσε το ιδιωτικό αεροσκάφος το οποίο πιλόταρε ο ίδιος στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοιχτά του νησιού Μάρθας Βίνιαρντ, ενώ κατευθυνόταν στη Μασαχουσέτη για το γάμο της εξαδέλφης του Ρόρι Κένεντι. Μαζί του στο σκάφος επέβαιναν η σύζυγός του, Κάρολαϊν Μπεσέτ, και η αδερφή της, οι οποίες επίσης και πέθαναν στο τραγικό αυτό δυστύχημα. Το πτώμα του Τζον Φ. Κένεντι Τζούνιορ ανασύρθηκε μέσα στις επόμενες μέρες και η τέφρα του διασκορπίστηκε στη θάλασσα.

2011

Η Κάρα Κένεντι Άλλεν πέθανε από έμφραγμα ενώ γυμναζόταν σε γνωστό κέντρο άσκησης στην Ουάσιγκτον. Η Κάρα Κένεντι είχε ήδη νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα το 2002 τον οποίο και είχε ξεπεράσει μετά από μερική αφαίρεση του δεξιού πνεύμονα της.

2012

Η Μάιρη Ρίτσαρντσον Κένεντι, η δεύτερη και εν διαστάσει σύζυγος του Ρόμπερτ Κένεντι, βρέθηκε κρεμασμένη στον αχυρώνα του σπιτιού της στο προάστιο Μπέντφορντ της Νέας Υόρκης. Η εξάρτησή της από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ ήταν κοινό μυστικό στην αμερικανική κοινωνία των πλουσίων και διασήμων, ωστόσο, όπως γράφτηκε τότε, την απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή της υπαγόρευσαν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε μετά και τις απειλές του συζύγου της για σημαντική μείωση της διατροφής της.

2019

Εφτά χρόνια μετά τον Αύγουστο του 2019, μια εγγονή του Ρόμπερτ Φιτζέραλντ Κένεντι πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών, μέσα σε κτιριακό συγκρότημα το οποίο ανήκει στην οικογένεια στο Χαϊάνις Πορτ της Μασαχουσέτης. Η Σίρσε Κένεντι Χιλ ήταν μόλις 22 ετών και είχε δώσει πολλά χρόνια μάχη με την κατάθλιψη.

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024