Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καρκίνος: Αυξάνεται ο κίνδυνος όσο αυξάνεται το βάρος

Καρκίνος: Αυξάνεται ο κίνδυνος όσο αυξάνεται το βάρος

Πώς συνδέονται αύξηση βάρους και καρκίνος; Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων του. Δείτε ποιους…

Είναι δυνατόν να είμαστε υπέρβαροι αλλά μεταβολικά υγιείς; Νέα επιστημονική μελέτη αμφισβητεί την συγκεκριμένη υπόθεση, προειδοποιώντας ότι ο καρκίνος «καραδοκεί».

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε 11% υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου, του μαστού και του παγκρέατος.

Πιο συγκεκριμένα, μελετώντας 577,343 ανθρώπους, από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, αναφέρουν ότι κάθε αύξηση πέντε μονάδων στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) συνδέεται με 11% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, ακόμη και σε άτομα χωρίς υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη τύπου 2.

Πώς συνδέονται καρκίνος και παχυσαρκία;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι 344.000 συμμετέχοντες στην υποομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο, φάνηκε ότι είχαν 23% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία εάν ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σε σύγκριση με εκείνους με κανονικό βάρος, ακόμη και όταν δεν είχαν καρδιαγγειακές νόσους.

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα ή περίσσεια της ορμόνης ινσουλίνης, η οποία ενδεχομένως να σχετίζεται με την εμφάνιση όγκων.

Ο Δρ Heinz Freisling, επικεφαλής της μελέτης από το International Agency for Research on Cancer, εξηγεί: «Έχουμε ακούσει ότι τα υπέρβαρα άτομα μπορεί να είναι μεταβολικά υγιή, δηλαδή ότι παρά τα παραπανίσια κιλά δεν έχουν εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακή νόσο».

«Αλλά η μελέτη δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, επομένως είναι σημαντικό να επαναφέρουν και να διατηρούν το βάρος τους σε υγιές εύρος. Εξίσου αυξημένος είναι ο κίνδυνος και στην περίπτωση ατόμων με καρδιαγγειακή νόσο».

Στην δεύτερη ομάδα υποομάδα συμμετεχόντων από τη μελέτη EPIC για τον καρκίνο, στην οποία συμμετείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρήθηκαν άλλα ευρήματα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία σε συνδυασμό με καρδιαγγειακή νόσο, συνδέεται με 50 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου σε κάθε 100.000 άτομα ετησίως.

Όμως, αν και οι καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία αποτελούν λιγότερο από το ήμισυ των συνολικών καρκίνων, περιλαμβάνουν τύπους όπως του εντέρου ή του μαστού, που είναι συχνοί.

Ως αποτέλεσμα, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, σε συνδυασμό με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, φάνηκε ότι μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο να διαγνωστεί κάποιος με οποιοδήποτε τύπο καρκίνου κατά 68%, σε σύγκριση με το φυσιολογικό βάρος χωρίς καρδιαγγειακή νόσο.

Λεπτομέρειες της μελέτης

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine, επικεντρώθηκε σε 13 τύπους καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Αυτοί περιλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού μόνο σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τον καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας, ο οποίος μπορεί να σχετίζεται με τις ορμόνες που παράγονται από το λίπος στο σώμα όταν τα άτομα είναι υπέρβαρα, τον καρκίνο του εντέρου, του παγκρέατος και των νεφρών.

Ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία ήταν 11% υψηλότερος για κάθε αύξηση του ΔΜΣ κατά πέντε μονάδες, αλλά 17% υψηλότερος σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο.

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες με καρδιαγγειακή νόσο ορίστηκαν ως τα άτομα που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, που προκλήθηκε από απώλεια ροής αίματος, που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια ή στεφανιαία νόσο ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Πηγή: VITA

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024