Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Οι μυστικές υπηρεσίες «απέρριψαν» προειδοποίηση για επίθεση της Χαμάς

Ισραήλ: Οι μυστικές υπηρεσίες «απέρριψαν» προειδοποίηση για επίθεση της Χαμάς

Είχε αναγνωριστεί -μέσω βάσης δεδομένων με πρόσωπα και ταυτότητες- ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς που επέβλεπε την εκπαίδευση

Ως «φανταστικό σενάριο» απέρριψε ένας ανώτερος αξιωματικός των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών στη νότια διοίκηση μια λεπτομερή προειδοποίηση που προέβλεπε την επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές που ήταν σε γνώση των συζητήσεων.

Την εν λόγω αναφορά είχαν στείλει φρουροί στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, πολλοί από τους οποίους είναι γυναίκες στρατιώτες που παρακολουθούν και αναλύουν μια συνεχή ροή βίντεο και άλλων δεδομένων που συλλέγονται κοντά στον ηλεκτρονικό φράχτη που περιβάλλει τον θύλακα.

Οι αναλύσεις των βίντεο έδειχναν ότι η Χαμάς έκανε πρόβες για την αρπαγή ομήρων και διαφαινόταν ότι επίκειται επίθεση

Η έκθεση, που εστάλη μέσω ενός ασφαλούς συστήματος επικοινωνιών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Χαμάς εκπαιδεύεται να ανατινάξει συνοριακούς σταθμούς σε διάφορα σημεία, να εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος και να καταλάβει κιμπούτς, λένε οι ίδιες πηγές. Παρ’ όλα αυτά, δεν ελήφθη κανένα μέτρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, οι χαμηλόβαθμοι στρατιώτες προειδοποίησαν επίσης ότι οι αναλύσεις των βίντεο έδειχναν ότι η Χαμάς έκανε πρόβες για την αρπαγή ομήρων και ότι αισθάνονταν ότι επίκειται επίθεση.

Ο λόγος που έβαλε σε μεγάλες υποψίες τους στρατιώτες ήταν ότι αναγνωρίστηκε, μέσω μιας βάσης δεδομένων με πρόσωπα και ταυτότητες που διατηρεί η Μονάδα 8200, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς που επέβλεπε την εκπαίδευση.

Ενδελεχής έρευνα μετά τον πόλεμο

Σε απάντηση σε ερώτημα των FT, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι «οι διοικητές και οι στρατιώτες τους ήταν αποκλειστικά και αυστηρά επικεντρωμένοι» στην αποστολή τους να νικήσουν τη Χαμάς. «Μετά τον πόλεμο, θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες».

Οι προειδοποιήσεις προσέκρουαν στην αυτοπεποίθηση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι είχε περιορίσει τη Χαμάς μέσω ενός τιμωρητικού αποκλεισμού

Το ότι το μακελειό δεν απετράπη θεωρείται πλέον ως η μεγαλύτερη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ από τότε που η Αίγυπτος και η Συρία εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση το 1973 κατά το Γιομ Κιπούρ, την ιερότερη ημέρα του ιουδαϊσμού.

Οι μυστικές υπηρεσίες φαίνεται να ήταν πεπεισμένες ότι οι μαχητές της Χαμάς θα απέφευγαν μια επίθεση που θα προκαλούσε αμέσως πόλεμο με το εβραϊκό κράτος.

Οι προειδοποιήσεις απορρίφθηκαν όχι μόνο επειδή προέρχονταν από χαμηλόβαθμους στρατιώτες, αλλά επειδή προσέκρουαν στην αυτοπεποίθηση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι είχε περιορίσει τη Χαμάς μέσω ενός τιμωρητικού αποκλεισμού, βομβαρδίζοντας τις στρατιωτικές δυνατότητές της και χρησιμοποιώντας βοήθεια και χρήματα ως μέσο κατευνασμού της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας.

Όμως, η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό το μοτίβο που προέβλεπε το υπόμνημα,  συμπεριλαμβανομένων δύο συγκεκριμένων κιμπούτζιμ που δέχθηκαν επίθεση, καθώς και η χρήση ρουκετών για να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών.

Sports in

Αινιγματικός ο Γιάννης σχετικά με την επιστροφή του: «Θα μου πάρει μέρες, εβδομάδες, μήνες»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τόνισε ότι δεν γνωρίζει πόσο θα χρειαστεί για να επιστρέψει στο επίπεδο που θέλει να βρίσκεται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024