Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα βιβλίο για έναν άνδρα και τον σκύλο του είναι το νέο εκδοτικό φαινόμενο στη Γαλλία

Ένα βιβλίο για έναν άνδρα και τον σκύλο του είναι το νέο εκδοτικό φαινόμενο στη Γαλλία

Μια συγγραφική επιτυχία από στόμα σε στόμα

Ήταν ένας ατημέλητος, 45 κιλών, Μπερνίζ (ορεινός σκύλος της Βέρνης) με φουντωτή ουρά, που κουνούσε συνεχώς, περιέργεια για όλα τα πράγματα στη φύση και συγκλονιστικό ενθουσιασμό όταν ερχόταν η ώρα για την καθημερινή βόλτα κοντά στο σπίτι του στις Άλπεις.

Ο Ubac είχε μια όμορφη ζωή γεμάτη χάδια και αγάπη και θα ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό, αν μετά τον θάνατο του σε ηλικία 13 ετών, (για μεγαλόσωμος σκύλος ήταν υπερήλικας) δεν γινόταν λογοτεχνικός αστέρας πρώτου μεγέθους στη Γαλλία, ο απίθανος ήρωας ενός απροσδόκητου best seller, που χαρακτηρίζεται εκδοτικό φαινόμενο.

Τα απομνημονεύματα της χαρούμενης ζωής του Ubac – από τον πολύ θόρυβο που έκανε όταν έτρωγε το βραδινό του γεύμα μέχρι το χαμόγελο του όταν τον χτυπούσε ο αέρας από το κατεβασμένο τζάμι του συνοδηγού στο φορτηγάκι του ιδιοκτήτη του- είναι η συγγραφική επιτυχία της χρονιάς στη Γαλλία.

Η μυρωδιά του μετά τη βροχή…

Ο Cédric Sapin-Defour, καθηγητής γυμναστικής και λάτρης των βουνών, έγραψε το βιβλίο «Son odeur après la pluie» (Η μυρωδιά του μετά τη βροχή), όχι μόνο ως φόρο τιμής στην βαθιά αγάπη που νιώθουν οι άνθρωποι για τα κατοικίδιά τους, αλλά και ως μέσο για να εκφράσει την τεράστια θλίψη που νιώθει κάποιος μετά τον θάνατο ενός σκύλου, όταν το μόνο που έχει μένει στο σπίτι από τον πιο πιστό φίλο του είναι ένα κολάρο και οι τρίχες που ακόμα δεν έχουν μαζευτεί.

Παρά την τεράστια αγάπη της Γαλλίας για τα κατοικίδια ζώα -στη χώρα ζούν 8 εκατομμύρια σκύλοι – ο εκδοτικός κόσμος της χώρας δεν περίμενε την επιτυχία του βιβλίου. Κυκλοφόρησε αθόρυβα την άνοιξη, μια έκδοση 4.300 αντιτύπων και χωρίς καμιά απολύτως διαφήμιση.

Η μυρωδιά του μετά τη βροχή, γράφτηκε για τον εικονιζόμενο Ubac

Οι υπάλληλοι όμως στα βιβλιοπωλεία της Γαλλίας άρχισαν να το διαβάζουν, να ενθουσιάζονται μαζί του και να το συστήνουν ανεπιφύλακτα και συνεχώς. Μέχρι το τέλος Ιουλίου είχε γίνει ήδη best seller, πουλώντας 70.000 αντίτυπα, και έκτοτε η δημοτικότητα του αυξάνεται κάθε μήνα που περνά.

Μια δυνατή σχέση

Αυτόν τον μήνα, μάλιστα, κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο 30 millions d’amis για βιβλία που έχουν ως θέμα τους τα ζώα, ενώ οι πωλήσεις του έχουν πια ξεπεράσει τα 140.000 αντίτυπα. Το δίχως άλλο, μέσα στα Χριστούγεννα προβλέπεται να διπλασιαστούν, αφού είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει ένα από τα πιο δώρα που θα επιλέξουν περισσότερο οι Γάλλοι γι’ αυτές της γιορτές.

Μετά τη βράβευσή του, ο Sapin-Defour δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ζω σε έναν κόσμο, όπου ένα βιβλίο που αφηγείται μια ιστορία αγάπης μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός ζώου μπορεί να βρει τόσο μεγάλο κοινό … Όταν συναντώ βιβλιοπώλες και αναγνώστες, βλέπω ότι το μικρό αυτό έργο σημαίνει πραγματικά κάτι γι’ αυτούς, τους προσφέρει παρηγοριά και επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτής της τόσο ξεχωριστής αγάπης».

Ο Sapin-Defour πιστεύει ότι ακριβώς όπως πρέπει να συζητάμε τη σύνδεση που μπορούμε να αναπτύξουμε με έναν σκύλο, οφείλουμε να επικοινωνούμε τη θλίψη που μας καταβάλλει, όταν φεύγουν από τη ζωή μας, αφού εξορισμού ζουν λιγότερα χρόνια από τους ανθρώπους. Αυτή η αναλογία 7 σκυλίσια χρόνια προς 1 ανθρώπινο είναι πολύ σκληρή για όσους έβαλαν κάποιο ζώο στη ζωή τους και στην καρδιά τους και η φράση «θα πάρεις κάποιο άλλο», παρότι λέγεται σαν παρηγοριά είναι απαίσια, λέει ο συγγραφέας που ακόμα θυμάται με νοσταλγία τον Ubac του.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024