Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηράκλειο: Μεγαλειώδης αναμένεται η συμμετοχή στο Παγκρήτιο συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία

Ηράκλειο: Μεγαλειώδης αναμένεται η συμμετοχή στο Παγκρήτιο συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία

Παράλληλα, οι γιατροί του ΕΣΥ σε όλη την Κρήτη προαναγγέλλουν 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 29 και 30 Νοεμβρίου

Υγειονομικοί, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, επαγγελματικές οργανώσεις και συνταξιουχικά σωματεία στο Ηράκλειο και όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης ετοιμάζονται πυρετωδώς για το μεγάλο Παγκρήτιο συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο.

Με δεδομένο ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία και εν γένει οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι κοινά για όλο το νησί, οι μαζικοί φορείς ετοιμάζονται για ένα μεγαλειώδες – όπως φιλοδοξούν οι διοργανωτές – συλλαλητήριο που θα καταδείξει την απόλυτη αναγκαιότητα για την άμεση λήψη μέτρων στην δημόσια υγεία της Κρήτης που καταρρέει.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κινητοποίηση της Πέμπτης στην οποία δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν ολοένα και περισσότεροι φορείς  καθημερινά, διοργανώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου οργανωτική σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου.

Ζητούν άμεσες λύσεις για ένα σύστημα που καταρρέει

Παράλληλα, οι γιατροί του ΕΣΥ σε όλη την Κρήτη προαναγγέλλουν 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 29 και 30 Νοεμβρίου με αίτημα την άμεση άμβλυνση των αγκυλώσεων που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία στο νησί.

Οι διοργανωτές της μεγάλης παγκρήτιας κινητοποίησης με δηλώσεις τους στο Cretalive σημείωσαν με έμφαση πως τα προβλήματα είναι μείζονα και γενικευμένα και αφορούσαν στα νοσοκομεία όλης της Κρήτης.

Η ανακοίνωση των Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Στην 48ωρη απεργία αλλά και στο παγκρήτιο συλλαλητήριο συμμετέχει και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

«Στο Νοσοκομείο μας το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργεί αρκετές μέρες του μήνα χωρίς ειδικευμένο γιατρό. Η Παθολογική κλινική διαθέτει ένα μόνο παθολόγο σε εφημερίες και λειτουργεί με γιατρούς που μετακινούνται με «εντέλλεσθε» από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου, ενώ έχει χρόνια να λειτουργήσει τα τακτικά ιατρεία της. Τακτικά χειρουργεία πρακτικά δε γίνονται με τις λίστες αναμονής να είναι απαγορευτικές  όπως και στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης.

»Η υπερεφημέρευση, λόγω υποστελέχωσης, η αναστολή ρεπό και αδειών, αλλά και οι στάσιμες εδώ και 15 χρόνια αποδοχές των γιατρών, έχουν οδηγήσει σε κύμα παραιτήσεων συναδέλφων γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω τη διαλυτική κατάσταση του Νοσοκομείου.

»Νέοι γιατροί – ειδικευόμενοι επίσης παραιτούνται γιατί εκτίθενται σε ευθύνες που δεν τους αναλογούν και δεν εκπαιδεύονται στα τμήματα που υπολειτουργούν» είναι μερικά από τα προβλήματα που παραθέτουν στην ανακοίνωσή τους.

Στάση εργασίας από τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης προχωρούν στην προκήρυξη στάσης εργασίας για την ημέρα της παγκρήτιας κινητοποίησης και επισημαίνουν:

-Τα Εργατικά  Κέντρα  Κρήτης  συνεχίζουν  τις αγωνιστικές τους δράσεις  ενάντια στη σοβαρή υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων υγείας της περιοχής μας. Οι πολίτες, σύμφωνα και με τα πρόσφατα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο ενάντια στον κίνδυνο κατάρρευσης του Βενιζελείου, φάνηκαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και τον περιορισμό της πρόσβασής τους σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

-Τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους από κοινού με τα Σωματεία του Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρήτης, προκειμένου  να αναδειχθεί για μία ακόμα φορά η αγανάκτηση του λαού μας για την εικόνα που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία, οι δομές της ΠΦΥ και το ΕΚΑΒ.

-Την ερχόμενη Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης κηρύσσουν στάση εργασίας, προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στο Παγκρήτιο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

-Τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης καλούν όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της 30ης Νοεμβρίου, καθώς η Δημόσια Υγεία είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους.

Οι παραιτήσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας

Στη δική τους κοινή ανακοίνωση οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, το ΕΚΑΒ καθώς και οι γιατροί του ΕΣΥ σημειώνουν:

«Τα σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων, ΠΦΥ και ΕΚΑΒ και οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης συντονίζουμε την αγωνιστική μας δράση ενάντια στη σοβαρή υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων υγείας της περιοχής μας. Τα πρόσφατα παλλαϊκά συλλαλητήρια σε Ηράκλειο και Σητεία, ενάντια στον κίνδυνο κατάρρευσης του Βενιζελείου και του νοσοκομείου Σητείας, όπως και οι προηγούμενες μαζικές κινητοποιήσεις σε Ρέθυμνο, Ιεράπετρα και Χανιά, αποτελούν έκφραση της αγανάκτησης του λαού μας για τον ολοένα και μεγαλύτερο περιορισμό της πρόσβασής του σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
»Τα δημόσια νοσοκομεία, οι δομές της ΠΦΥ και το ΕΚΑΒ παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Πολλές κλινικές (π.χ. Παθολογικές Ρεθύμνου, Σητείας, Ιεράπετρας, Παιδοψυχιατρική ΠΑΓΝΗ) και εργαστήρια (π.χ. ακτινολογικά Λασιθίου) κινδυνεύουν με λουκέτο. Χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές λόγω απόλυτης έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ στις λίστες χειρουργείου των νοσοκομείων της Κρήτης περιμένουν πάνω από 9000 ασθενείς. Οι παραιτήσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας εξαιτίας της καθήλωσης των μισθών και (κυρίως) εξαιτίας της εντατικοποίησης, που χτυπάει κόκκινο. Υπερεφημέρευση, διπλοβάρδιες, περικοπή ρεπό και αδειών εξουθενώνουν τους συναδέλφους.
»Αντί για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, «βροχή» πέφτουν τα “εντέλλεσθαι” για μετακινήσεις υγειονομικών (π.χ. παθολόγων από ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου), ενώ η διοίκηση του ΓΝ Ρεθύμνου επιχειρεί να επιβάλλει και εφημερίες τομέα (γιατρών όλων των ειδικοτήτων) στα ΤΕΠ. Τέτοιες εμβαλωματικές και κακοποιητικές λύσεις οδηγούν ολοένα και περισσότερους γιατρούς σε παραίτηση».

Ποιοι φορείς συμμετέχουν στην κινητοποίηση

Στην παγκρήτια κινητοποίηση για τη δημόσια υγεία συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς:

  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
  • ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΨΠ ΧΑΝΙΩΝ
  • ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  • ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν ΡΕΘΥΜΝΟΥ
  • ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ Ν ΛΑΣΙΘΙΟΥ
  • ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ Ν ΧΑΝΙΩΝ

Από τα Νομαρχιακά Τμήματα ΑΔΕΔΥ:

  • ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  με κήρυξη στάσης εργασίας για όλο το δημόσιο από τις 10:00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου
  • ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ με κήρυξη στάσης εργασίας για όλο το δημόσιο από τις 9:30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.

Πρωτοβάθμια σωματεία:

  • ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024