Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρατικά «φέσια»: Ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες

Κρατικά «φέσια»: Ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες

Στα αζήτητα επιστροφές φόρων 190 εκατ. ευρώ. Τι δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.

Τα κρατικά φέσια μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου έφθασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 3,065 δις. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 199 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022 που ήταν 2,866 δις. ευρώ.

Οι υψηλότερες οφειλές καταγράφονται στα νοσοκομεία με 1,374 δις. ευρώ και ακολουθούν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων με 590 εκατ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των  Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης  (ΟΚΑ) με 641 εκατ. ευρώ από τα οποία ένα μεγάλο ποσό αφορά εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΚΑ διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο σε 545 εκατ. ευρώ

Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού

Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού:

–       Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων των ποσών clawback και rebate, υπολογίζονται στο ποσό των 1,374 δις. ευρώ για τον Σεπτέμβριο 2023, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τον Σεπτέμβριο 2022 ανερχόταν σε 1,255 δις. ευρώ. Οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές, εξαιρουμένων των υπό συμψηφισμό ποσών, ανέρχονται σε 385 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων στις πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων (πολιτικών και στρατιωτικών) προς τους προμηθευτές τους, μια διαδικασία η οποία είχε κινηθεί από την Επιτροπή το 2019. Αυτές οι υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών από τα δημόσια νοσοκομεία», όπως αναφέρει η Κομισιόν «παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, ιδίως των μικρομεσαίων. Στο πλαίσιο της COVID -19 οι επιχειρήσεις αυτές διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στον ταχύ εφοδιασμό των νοσοκομείων, βοηθώντας τα να παραμείνουν σε λειτουργία». Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων με τα έσοδα που θα εισπραχθούν από το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους ενώ παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι με το νέο κεντρικό σύστημα προμηθειών το πρόβλημα θα περιοριστεί.

–       Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΚΑ διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο σε 545 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πέραν των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και βάσει στοιχείων που συλλέγονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οφειλές από εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 εκτιμώνται σε 99 εκατ. ευρώ.

– Οι  εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν συνολικά σε 590 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 202 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2023 που ήταν 792 εκατ. ευρώ. Από τα 590 εκατ. ευρώ, τα 190 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα συρτάρια των Εφοριών και παραμένουν στα αζήτητα. Πρόκειται για χρήματα τα οποία μπορούν να αποδοθούν άμεσα αλλά οι φορολογούμενοι – δικαιούχοι δεν εμφανίζονται να τα εισπράξουν με αποτέλεσμα να λιμνάζουν στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024