Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψυχιατρική μεταρρύθμιση: «Οι αλλαγές σχεδιάζονται ερήμην των εκπροσώπων» λένε οι φορείς

Ψυχιατρική μεταρρύθμιση: «Οι αλλαγές σχεδιάζονται ερήμην των εκπροσώπων» λένε οι φορείς

Εκπρόσωποι εργαζομένων στους φορείς που εμπλέκονται στην πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων διαμαρτύρονται για τις εξαγγελίες του υπ. Υγείας

Επιστήμονες,  εργαζόμενοι και συλλογικότητες του πεδίου πρόληψης των εξαρτήσεων και  απεξάρτησης εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την εξαγγελία του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, που αφορά στη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ).

Υπενθυμίζεται ότι προωθείται ενοποίηση όλων των ψυχιατρικών δομών του δημοσίου υπό την «ομπρέλα» ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά και ενοποίηση όλων των υπηρεσιών απεξάρτησης σε έναν Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που αναμένεται να πάρει μορφή νομοσχεδίου ώστε να κατατεθεί στη Βουλή.

Οι επιχειρούμενες αλλαγές βάλλουν κατά του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της πρόληψης και απεξάρτησης, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση

Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση οι φορείς που εμπλέκονται στην πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, οι εξαγγελίες του υφυπουργού κ. Βαρτζόπουλου για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) δημιουργούν ένα θολό τοπίο για το μέλλον των μέχρι σήμερα εγκεκριμένων φορέων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Θεραπείας του ν.4139/2013.

«Οι αλλαγές σχεδιάζονται ερήμην των εκπροσώπων των μέχρι σήμερα αναγνωρισμένων φορέων πρόληψης και θεραπείας, ερήμην των συλλόγων εργαζομένων και των συλλόγων οικογένειας που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, των ανθρώπων που λαμβάνουν υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, ερήμην της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας» σημειώνουν.

«Το σχέδιο νόμου καταργεί ένα δίκτυο υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας που χτίστηκε τα τελευταία 40 χρόνια με αγώνα των εργαζομένων»

Συγκεκριμένα, τονίζουν στην ίδια ανακοίνωση, ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές  βάλλουν κατά του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της πρόληψης και απεξάρτησης, του θεραπευτικού πλουραλισμού και της ποικιλομορφίας των υπηρεσιών πρόληψης και απεξάρτησης, της δυνατότητας των εξαρτημένων να επιλέξουν την υπηρεσία που ταιριάζει στα χαρακτηριστικά τους, επιλογή καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή ολοκλήρωση της απεξάρτησης.

«Το σχέδιο νόμου καταργεί με συνοπτικές διαδικασίες ένα δίκτυο υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας που χτίστηκε τα τελευταία 40 χρόνια με αγώνα των εργαζόμενων στο πεδίο, με πόρους του ελληνικού λαού, ένα δίκτυο υπηρεσιών που απέδωσε απεξαρτημένους χρήστες ουσιών στην ελληνική κοινωνία και χαίρει αναγνώρισης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα» προσθέτουν.

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024