Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερμού: Η μάχη Nike – Adidas στον 15ο ακριβότερο εμπορικό δρόμο στον κόσμο

Ερμού: Η μάχη Nike – Adidas στον 15ο ακριβότερο εμπορικό δρόμο στον κόσμο

Ποιοι είναι οι 15 ακριβότεροι εμπορικοί δρόμοι παγκοσμίως με ενοίκια που ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ/τ.μ./μηνιαίως

Επιβεβαιώνει και εφέτος τον τίτλο της «βασίλισσας» του retail η οδός Ερμού διατηρώντας τη θέση μεταξύ των ακριβότερων εμπορικών δρόμων παγκοσμίως, την ίδια ώρα που εξελίσσεται που ένας αθλητικός… πόλεμος από το Σύνταγμα μέχρι την Καπνικαρέα.

Με βάση τα στοιχεία της 33ης έκδοσης «Main Streets Across the World» της Cushman & Wakefield, η Ερμού διατηρεί την 15η θέση στην κατάταξη, με τα ενοίκια να κυμαίνονται ελαφρώς υψηλότερα σε ετήσια βάση.

Πιο αναλυτικά, το ύψος των ενοικίων στο «πάνω» κομμάτι της Ερμού φθάνει πλέον στα 290 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως (ή 3.480 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως), καταγράφοντας 5% αύξηση σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Μάλιστα ο δημοφιλής εμπορικός δρόμος δείχνει να έχει ξεπεράσει πλήρως τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφού τα ενοίκια των καταστημάτων κινούνται στο +2% σε σχέση με το 2019. Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι αναφερόμαστε σε ενοίκια στις βέλτιστες τοποθεσίες.

«Η ανθεκτικότητα των ενοικίων είναι κυρίως αποτέλεσμα της χαμηλής διαθεσιμότητα χώρων στην Ερμού»

Όπως αναφέρει η κα Νίκη Σύμπουρα, επικεφαλής της Cushman & Wakefield Proprius, «η ανθεκτικότητα των ενοικίων είναι κυρίως αποτέλεσμα της χαμηλής διαθεσιμότητα χώρων στην Ερμού, του ανταγωνισμού μεταξύ εμπόρων να εξασφαλίσουν κεντρικό κατάστημα σε αυτή την αγορά αλλά κα της τουριστικής κίνησης σε συνδυασμό με την βελτίωση των δεικτών σε σχέση με κατανάλωση, προσδοκίες, ρευστότητα κ.λπ. “Flight to Best” επικρατεί πλέον σε όλες τις αγορές ακινήτων».

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, καταμεσής της οικονομικής κρίσης που έπληξε με σφοδρότητα την ελληνική κτηματαγορά, των εμπορικών καταστημάτων μηδέ εξαιρουμένων, η οδός Ερμού είχε υποχωρήσει μέχρι και την 31η θέση στη σχετική λίστα που επιμελείται η Cushman & Wakefield, προτού αρχίσει να αναρριχάται έκτοτε, φθάνοντας στην 19η θέση το 2017. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ενοίκια το 2013 είχαν υποχωρήσει στα 150 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα.

Στον αντίποδα, κατά την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, η Ερμού είχε φθάσει μέχρι και την πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, καθώς το μέσο ενοίκιο είχε ανέλθει σε 360 ευρώ ανά τ.μ. σε μηνιαία βάση.

Πίνακας με τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους

Η μάχη Nike, Adidas, Intersport

Στην Ερμού όπου κάθε μεγάλο brand θέλει να βρεθεί, τα τελευταία 2-3 χρόνια εξελίσσεται μια ιδιότυπη «μάχη» στον κλάδο των αθλητικών ειδών με τον  ανταγωνισμό να χτυπάει «κόκκινο».

Επί της οδού Ερμού διατηρούν καταστήματα ο όμιλος Fourlis με το κατάστημα Intersport, η Adidas μετά την επιστροφή της στον λαμπερό δρόμο το 2022, η διεθνής μάρκα Foot Locker, η ZAKCRET Sports, η Cosmos Sport υπό την ομπρέλα της βρετανικής JD Sports Fashion PLC και η Nike, με το flagship κατάστημα στο Σύνταγμα να περνάει στη διαχείριση του ομίλου Percassi. Σημειωτέον ήταν το τελευταίο «ασημικό» που διέθετε η Folli Follie από τη συνεργασία της με τον αμερικανικό κολοσσό των αθλητικών ειδών, η οποία έχει λήξει από το 2019.

Το εν λόγω κατάστημα στον αριθμό 1 της οδού Ερμού θεωρείται πραγματικό χρυσωρυχείο, ενώ, όπως λέγεται, το μηνιαίο ενοίκιο με βάση τη νέα μισθωτική σύμβαση αγγίζει 6ψηφιο νούμερο.

Στο «κόκκινο» η μάχη των αθλητικών ειδών

Το κτίριο των 884 τ.μ. επί της οδού Ερμού 44, που μισθώθηκε από την Adidas, το οποίο παλαιότερα στέγαζε κατάστημα Mothercare, καθώς και το έτερο επαγγελματικό ακίνητο στην Ερμού, στον αριθμό 47, συνολικής επιφάνειας 1.438 τ.μ., που μισθώνεται στη Zara είναι τα «πετράδια του στέμματος» όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Κλουκίνας – Λάππας. Η τελευταία ανήκει πλέον στην Intracom Properties, real estate φορέα του ομίλου Intracom.

Ας σημειωθεί ότι η μίσθωση του καταστήματος στην Ερμού 47 λήγει το Φεβρουάριο του 2024 και δίνει δυνατότητα αύξησης του ενοικίου σε επίπεδα τιμών αγοράς είτε με επέκταση της υφιστάμενης μίσθωσης είτε με εύρεση νέου μισθωτή.

Η μάχη της Nike με τα υπόλοιπα καταστήματα αθλητικών ειδών

Η 5η Λεωφόρος ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος του κόσμου

Όσον αφορά το top5 των ακριβότερων εμπορικών δρόμων παγκοσμίως, η Πέμπτη Λεωφόρος της Νέας Υόρκης διατηρεί την πρωτιά ως ο πιο ακριβός προορισμός λιανικής στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι τα ενοίκια παραμένουν σταθερά σε σχέση με το περασμένο έτος στα 1.699 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.

Η Via Montenapoleone στο Μιλάνο, με μηνιαίο ενοίκιο 1.500 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, κέρδισε μια θέση ανεβαίνοντας στη 2η θέση της κατάταξης, ενώ η οδός Tsim Sha Tsui στο Χονγκ Κονγκ (1.268 ευρώ/τ.μ./μήνα) από τη 2η θέση πέρσι κατέλαβε την 3η θέση το 2023.

Η New Bond Street στο Λονδίνο και η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, διατήρησαν την 4η και 5η θέση, αντίστοιχα. Τα ενοίκια διαμορφώνονται για την μεν πρώτη στα 1.242 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, ενώ για την Avenue des Champs-Élysées στα 951 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η οδός Istiklal στην Κωνσταντινούπολη, που ανέβηκε από την 31η στην 20η θέση, καθώς ο αχαλίνωτος πληθωρισμός προκάλεσε υπερδιπλασιασμό των ενοικίων τον περασμένο χρόνο.

Η Πέμπτη Λεωφόρος της Νέας Υόρκης διατηρεί την πρωτιά ως ο πιο ακριβός προορισμός λιανικής στον κόσμο

Εμφανείς οι επιπτώσεις της πανδημίας

Καθώς η ανθρωπότητα αναδύεται από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας, οι κορυφαίοι προορισμοί λιανικής ανακάμπτουν, καταγράφοντας ως επί το πλείστον αύξηση των ενοικίων το περασμένο έτος, επισημαίνεται από τους αναλυτές της της Cushman & Wakefield.

Τα ενοίκια σε παγκόσμιους κορυφαίους προορισμούς λιανικής συνέχισαν να ανακάμπτουν, καταγράφοντας αύξηση κατά μέσο όρο 4,8% σε όρους τοπικού νομίσματος το περασμένο έτος.

Η ισχυρότερη ανάπτυξη καταγράφηκε στην Ασία-Ειρηνικό, που ήταν κατά μέσο όρο 5,9%, με την Ευρώπη στο 4,2% και την Αμερική στο 5,2%.

Ωστόσο, σχεδόν το 60% των αγορών παγκοσμίως παραμένει κάτω από τα επίπεδα ενοικίασης πριν από την πανδημία. Αυτό είναι πιο εμφανές στην Ευρώπη όπου σε επίπεδο 70% τα ενοίκια βρίσκονται χαμηλότερα από πριν την πανδημία. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, μόνο το 31% βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα προ covid.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024