Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χριστοδουλίδης: Επιμένει στο διάλογο για λύση του Κυπριακού

Χριστοδουλίδης: Επιμένει στο διάλογο για λύση του Κυπριακού

«Η ευθύνη είναι βαριά γιατί είναι η δική μας πατρίδα που βρίσκεται ακόμη υπό κατοχή» τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Κυριάκου Μάτση.

Επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό δηλώνει ότι επιθυμεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Φροντίζει δε να το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία.

Μία τέτοια ευκαιρία ήταν και η ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Κυριάκου Μάτση.

«Η ευθύνη είναι βαριά γιατί είναι η δική μας πατρίδα που βρίσκεται ακόμη υπό κατοχή. Για αυτό, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, αναλαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες, παρά τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, τα προβλήματα που δημιουργεί η τουρκική πλευρά», όπως είπε ο Χριστοδουλίδης.

Σημειώνοντας ότι η από την πλευρά του προσπαθεί ώστε «άμεσα να βρεθούμε ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών και μέσω του διαλόγου, με πυξίδα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, κράτος μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και θα συνεχίσει να είναι μετά και από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, να φτάσουμε στο επιθυμητό, στην απελευθέρωση, στην επανένωση, σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Όποιες και αν είναι οι προθέσεις της Λευκωσίας ωστόσο, το Κυπριακό βυθίζεται όλο και περισσότερο στο αδιέξοδο. Με τις ελπίδες για οποιαδήποτε πρόοδο να είναι για τους ρεαλιστές σχεδόν ανύπαρκτες. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια σημαντική μεταστροφή στις τουρκικές θέσεις.

Η κατοχική πλευρά άλλωστε εμφανίζεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά για να ενισχύσει το αδιέξοδο, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ να επιμένει ότι δεν κάνει πίσω στη λύση δύο κρατών.

Η θέση Ερντογάν

Την διάθεση του να μην υπάρξει υποχώρηση από τη θέση υπέρ της διχοτόμησης αναδεικνύει και από διεθνή φόρα, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιληφθεί τις νέες πραγματικότητες επί του εδάφους και να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Με την κατοχική πλευρά να αναζητά την αναγνώριση και μέσω της προσπάθειας αξιοποίησης έργων όπως το νέο παράνομο αεροδρόμιο, επιχειρώντας μία προσγείωση από οποιαδήποτε τρίτη χώρα πέραν της Τουρκίας. Χωρίς ωστόσο να πετυχαίνει κάτι μέχρι στιγμής.

Στοίχημα για το ψευδοκράτος και ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών που μέχρι στιγμής επίσης δεν αποδίδει όσα ήλπιζε η κατοχική πλευρά. Ακόμα και η πρόσκληση ως παρατηρητή της αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» δεν επιτυγχάνεται.

Ακόμα και αν η ελληνοτουρκική προσέγγιση προχωρά σε ήρεμα νερά, με πρώτο στόχο να συνεχιστεί η ηρεμία και να δοθεί η δυνατότητα στις δύο πλευρές για διάλογο, το Κυπριακό δεν δείχνει να επηρεάζεται.

Με τα κατεχόμενα να θέλουν να αξιοποιήσουν και τις εξελίξεις στο πεδίο του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, προκειμένου να ενισχύσουν την ρητορική τους περί δύο κρατών.

Με αιχμή δε την αναζωπύρωση της συζήτησης για τη λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό, και τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967, υποστηρίζουν ότι και η περίπτωση του Κυπριακού είναι «ανάλογη» και θα «έπρεπε να ακολουθηθεί ο ίδιος δρόμος». Θέλοντας να βάλουν τις εξελίξεις στο πλαίσιο που εξυπηρετεί τη δική τους ρητορική.

Εκ των πραγμάτων το Κυπριακό δεν θα είναι στο τραπέζι του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, ωστόσο μένει να φανεί εάν θα υπάρξει η οποιαδήποτε αναφορά από τους δύο ηγέτες.

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024