Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι υπό όρους οι 17 που έστησαν την απάτη με τον ειδικό φόρο καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι υπό όρους οι 17 που έστησαν την απάτη με τον ειδικό φόρο καυσίμων

Η προκληθείσα ζημιά μέσω της επιστροφής του ΕΦΚ καυσίμων εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 175.00 ευρώ

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους, οι 17 κατηγορούμενοι για εμπλοκή σε απάτη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου μέσω της διαδικασίας επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων.

Την υπόθεση αποκάλυψε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος.

Στους κατηγορουμένους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα

Ανάμεσα σε αυτούς που συνελήφθησαν και πέρασαν σήμερα το κατώφλι του γραφείου της 1ης ειδικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης για να απολογηθούν είναι ένας τελωνειακός κι ένας λιμενικός, όπως επίσης ιδιοκτήτες σκαφών παράκτιας αλιείας, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και αλιείς.

Εις βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της δωροδοκίας – δωροληψίας υπαλλήλου -και συνέργεια στην πράξη αυτή-, το οποίο οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν στις απολογίες τους.

Εισαγγελέας και ανακρίτρια ομόφωνα αποφάσισαν να αφήσουν άπαντες ελεύθερους, κατά περίπτωση, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο λιμενικός υπέγραφε ότι οι αλιείς χρησιμοποιούσαν τις βάρκες για ψάρεμα κι ο τελωνειακός ότι όντως είχαν καταναλώσει τα καύσιμα στα αλιευτικά τους

Στον τελωνειακό και τον λιμενικό επιβλήθηκε επιπλέον χρηματική εγγύηση: Στον πρώτο 10.000 ευρώ και στον δεύτερο 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται άλλα 57 άτομα, η προκληθείσα ζημιά για το Δημόσιο εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 175.00 ευρώ.

Πώς λειτουργούσε η συμμορία

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ψαράδες ελάμβαναν από τους πρατηριούχους εικονικά τιμολόγια αγοράς καυσίμων για τις βάρκες τους, και έπαιρναν πίσω από το κράτος τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Ο λιμενικός υπέγραφε ότι οι αλιείς χρησιμοποιούσαν τις βάρκες τους για ψάρεμα, και ο τελωνειακός έβαζε την υπογραφή του ότι όντως είχαν καταναλώσει τα καύσιμα στα αλιευτικά τους σκάφη.

Επίσης οι αλιείς, μεταπωλούσαν σε τρίτα πρόσωπα, το πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή από την πραγματική του αξία, κερδίζοντας επιπλέον χρήματα.

Στις έρευνες βρέθηκαν 40.000 ευρώ, τιμολόγια, 4 βαν που είχαν μέσα δεξαμενές με πετρέλαιο το οποίο διέθεταν στη μαύρη αγορά, 2 πιστόλια, ένα περίστροφο και πολλά κινητά.

Η έρευνα, που συνεχίζεται έως και σήμερα, περιλαμβάνει ελέγχους σε τιμολόγια, αποδείξεις, κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, και εικονικές παραδόσεις καυσίμων σε αλιευτικά σκάφη, με ημερομηνία έως και 31 Δεκεμβρίου 2022.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024