Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χρηματιστήριο Ενέργειας: Οι ισχυροί άνεμοι έριξαν κατά 44% τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Οι ισχυροί άνεμοι έριξαν κατά 44% τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Χονδρεμπορική τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ακόμη και στα 0,20 ευρώ/MWh

Βουτιά σημειώνει για σήμερα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Στην «αγορά επόμενης ημέρας» η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 64,92 ευρώ/MWh από 116,19 ευρώ/MWh χθες Παρασκευή 17 Νοεμβρίου. Η πτώση είναι της τάξης του 44%.

Οι ισχυροί άνεμοι

Η μεγάλη πτώση αποδίδεται στις καιρικές συνθήκες. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σήμερα έχουν ως αποτέλεσμα τη λειτουργία για περισσότερες ώρες τις ημέρες των αιολικών πάρκων.

Έτσι, τα αιολικά και οι υπόλοιπες ΑΠΕ αποτελούν το κυρίαρχο «καύσιμο» στο ενεργειακό μίγμα της ημέρας. Αποτελούν το 61,22% ή με πιο απλά λόγια το 61,22% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται προέρχεται από τις ΑΠΕ.

Το φυσικό αέριο αντιστοιχεί στο 15,10% του μίγματος, ο λιγνίτης το 7,43%, οι εισαγωγές το 7,40%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 4,33% και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης το 4,5%.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η πιο φθηνή ενέργεια έναντι του φυσικού αερίου και του λιγνίτη. Όσο περισσότερο φυσάει ή επικρατεί ηλιοφάνεια τόσο περισσότερο μπαίνουν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής με αποτέλεσμα να περιορίζεται η λειτουργία των ακριβών μονάδων του λιγνίτη και του φυσικού αερίου.

Τιμή ακόμα και 0,20 ευρώ/MWh

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για τις 13.00 το μεσημέρι οι ΑΠΕ προβλέπεται να καλύπτουν το 77,4% της ζήτησης ρεύματος, μέγεθος ρεκόρ.

Οι προσφορές των μονάδων για την ένταξη στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής εκείνη την ώρα θα είναι σχεδόν μηδενικές. Έτσι στις 13.00 η τιμή θα διαμορφωθεί στα 0,20 ευρώ/MWh. Μία ώρα νωρίτερα είναι στα 3,93 ευρώ/MWh και στις 14.00 στα 9,66 ευρώ/MWh.

Οι ΑΠΕ συμβάλλουν καθοριστικά στη συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, χωρίς την ανάπτυξη μεγάλων έργων αποθήκευσης ενέργειας όπως αντλησιοταμιευτικά έργα ή και μπαταριών, η καθαρή ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ δεν είναι διαθέσιμη για όλες τις ώρες της ημέρας.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί και άλλοι παίκτες της αγοράς ενέργειας αναπτύσσουν τέτοια συστήματα ενώ η Ρυθιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων προετοιμάζει και τον δεύτερο διαγωνισμό για την ενίσχυση τέτοιων συστημάτων.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024