Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλλιεργημένο κρέας: Νίκη των αγροτών στην Ιταλία με σχέδιο απαγόρευσης

Καλλιεργημένο κρέας: Νίκη των αγροτών στην Ιταλία με σχέδιο απαγόρευσης

Η αντιπολίτευση προειδοποίησε την κυβέρνηση Μελόνι ότι κινδυνεύει να παραβιάσει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ

Tην τελική έγκριση για έναν νόμο που απαγορεύει τη χρήση τροφίμων και ζωοτροφών που παράγονται στο εργαστήριο έδωσε η Ρώμη, καθώς τις προηγούμενες ημέρες μια ομάδα κεντρώων βουλευτών βρέθηκε αντιμέτωπη με οργισμένους αγρότες που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο.

Η πρόταση, που έχει ήδη εγκριθεί από την άνω βουλή, τη Γερουσία, πέρασε με 159 ψήφους υπέρ έναντι 53 κατά, απαγορεύοντας τη χρήση, την πώληση, την εισαγωγή και την εξαγωγή τροφίμων και ζωοτροφών «από κυτταρικές καλλιέργειες ή ιστούς που προέρχονται από σπονδυλωτά ζώα».

Ένταση και παράδοση

Στα εργοστάσια που παραβιάζουν τους κανόνες αυτούς μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα έως και 150.000 ευρώ και κινδυνεύουν να κλείσουν, ενώ οι ιδιοκτήτες μπορεί να χάσουν το δικαίωμά τους να λάβουν δημόσια χρηματοδότηση για έως και τρία χρόνια.

Η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να παραβιάσει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ απαγορεύοντας μονομερώς το προϊόν

Η πρόταση του υπουργού Γεωργίας Francesco Lollobrigida, στενού συνεργάτη της πρωθυπουργού Giorgia Meloni, θεωρείται μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του δεξιού συνασπισμού να διαφυλάξει την παράδοση.

Καθώς η συζήτηση στο κοινοβούλιο βρισκόταν σε εξέλιξη, ξέσπασαν εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών από την ομάδα αγροτικού λόμπι Coldiretti και δύο βουλευτών της αντιπολίτευσης, ένας εκ των οποίων ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος της ομάδας λόμπι, Ettore Prandini, του επιτέθηκε.

«Πιστεύω ότι είναι ανατρεπτικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Coldiretti πιστεύει ότι μπορεί να επιτεθεί σε έναν νομοθέτη», δήλωσε ο νομοθέτης Benedetto Della Vedova, προσθέτοντας ότι θα καταγγείλει τον Prandini στην αστυνομία. Ο Della Vedova φάνηκε να έχει δεχθεί σπρωξίματα στο στήθος κατά το περιστατικό, αλλά δεν τραυματίστηκε.

Ο Prandini δήλωσε στο Reuters ότι οι νομοθέτες είχαν προκαλέσει τους αγρότες με προσβλητικά πανό και υποβάθμισε την αντιπαράθεση.

Εργαστηριακά παραγόμενα τρόφιμα

Το κόμμα +Europa και άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την κίνηση της διοίκησης της δεξιάς ως μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τους αγρότες και τα λόμπι των κτηνοτρόφων, καθώς τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι η παραγωγή κρέατος χωρίς την εκτροφή ζώων θα περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα προσφέρει μια επιλογή για τους καταναλωτές που θα εκτιμούσαν την κατανάλωση ενός προϊόντος που δεν περιλαμβάνει σφαγή.

Η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να παραβιάσει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ απαγορεύοντας μονομερώς το προϊόν σε περίπτωση που το μπλοκ αποφασίσει ποτέ να διαθέσει τρόφιμα από εργαστήρια. Ωστόσο, ο υπουργός Lollobrigida επανέλαβε ότι η απαγόρευση ήταν απαραίτητη για την προστασία της βιομηχανίας τροφίμων.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024