Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξετυλίγεται το κουβάρι: Τα λάθη του αστυνομικού που οδήγησαν στον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου

Ξετυλίγεται το κουβάρι: Τα λάθη του αστυνομικού που οδήγησαν στον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου

Καταιγιστικές εξελίξεις. Ο νεαρός αποκλείεται να προσπάθησε να αφοπλίσει τον αστυνομικό ο οποίος, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, δεν τήρησε τους κανόνες εμπλοκής.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο αστυνομικός για τον πυροβολισμό του 17χρονου στη Βοιωτία ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπεσε νεκρός ύστερα από καταδίωξη. Σε βάρος του αστυνομικού έχει σχηματιστεί δικογραφία και αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη εκτέλεση πυροβολισμού εξουδετέρωσης.

Αποσαφηνίζεται πλήρως το περιστατικό

Ο αστυνομικός συντάκτης των «Νέων» και του «Βήματος» Βασίλης Λαμπρόπουλος, με βάση τα νέα στοιχεία, αποσαφηνίζει πλήρως το περιστατικό και τα λάθη του αστυνομικού που, όπως όλα δείχνουν, δεν τήρησε τους κανόνες εμπλοκής.

Το πρώτο λάθος του αστυνομικού είναι πως δεν στάθηκε κοντά στο αυτοκίνητο, σε απόσταση ασφαλείας με προτεταμένο το όπλο, ζητώντας από τον οδηγό και τους άλλους επιβάτες να βγουν από το αυτοκίνητο.

Το χέρι του νεαρού ήταν σε μια απόσταση από 0 έως 20 εκατοστά

Από την εξέταση στο σημείο που βρέθηκε η πυρίτιδα προκύπτει ότι το χέρι του νεαρού ήταν σε μια απόσταση από 0 έως 20 εκατοστά από την κάνη του όπλου και εκεί δέχθηκε τον πυροβολισμό. Φαίνεται λοιπόν πως ο αστυνομικός έχει βάλει το δάκτυλό του στην σκανδάλη αν και θα μπορούσε να το είχε εκτός (στο μεταλλικό μέρος του όπλου). Κατόπιν, με το αριστερό άνοιξε την πόρτα και φαίνεται να ακολούθησε μια συμπλοκή όπου προσπάθησε να τραβήξει έξω τον νεαρό. Ο 17χρονος Χρήστος αντέδρασε και ο αστυνομικός τον πυροβόλησε στο αριστερό του χερί (προς την πλευρά που ανοίγει η πόρτα).

Τέλος, από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα, αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο ο 17χρονος να είχε προσπαθήσει να αφοπλίσει τον αστυνομικό γιατί δεν έχουν βρεθεί αποτυπώματα του νεαρού σε κάποιο σημείο στο όπλου του αστυνομικού.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Να σημειώσουμε πως νωρίτερα, μετά την απολογία του, ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος. Στον αρχιφύλακα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ενώπιον του ανακριτή, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι «ο 17χρονος έβαλε μπροστά στην κάννη του όπλου το χέρι του και έσπρωξε το όπλο με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει χωρίς εγώ ποτέ να πατήσω τη σκανδάλη».

Έξω από το δικαστικό μέγαρο κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας επικρατούσε ένταση, καθώς είχαν συγκεντρωθεί φίλοι και συγγενείς του 17χρονου που ζητούσαν δικαίωση και ο αρχιφύλακας να οδηγηθεί στη φυλακή.

Στο απολογητικό του υπόμνημα ο 40χρονος αρχιφύλακας περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τι έγινε το μοιραίο βράδυ από τη στιγμή που ακινητοποιήθηκε η μαύρη BMW στο Λιοντάρι Βοιωτίας.

«Αφού άνοιξα την πόρτα του οδηγού και έχοντας λάβει προφυλάξεις» υποστηρίζει, «ούτως ώστε το σώμα μου να βρίσκεται εκτός του ανοίγματος της πόρτας του οδηγού και συγκεκριμένα στο σημείο όπου χωρίζονται η πίσω από την μπροστινή πόρτα και κρατώντας στο δεξί μου χέρι το υπηρεσιακό μου όπλο επανειλημμένα φώναζα: ‘Αστυνομία, Κατέβα κάτω’. Με το αριστερό μου χέρι άρπαξα τον αείμνηστο από τον δεξιό ώμο σκύβοντας μέσα στο αυτοκίνητο, αφού αντιστεκόταν και αρνιόταν να εξέλθει του αυτοκινήτου».

«Ήταν μια τραγική συγκυρία»

Όλο το συμβάν οφείλεται σε μία τραγική συγκυρία, υποστήριξε ο αστυνομικός στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας.

«Δυστυχώς το όλο συμβάν οφείλεται σε μία τραγική συγκυρία, αφού εάν η κάννη του όπλου είχε μετά την ενέργεια του αείμνηστου θύματος μετατοπιστεί έστω και για ένα εκατοστό πιο εκεί το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και θα τον  είχαμε κοντά μας» είπε.

«Σε αυτό το σημείο [σ.σ. όταν ο αρχιφύλακας τον άρπαξε από τον δεξιό ώμο] ο αείμνηστος είχε πλέον με το πάνω μέρος του σώματός του στραφεί σε μία θέση με κλίση αριστερά εμπρός – σκύψιμο και ενώ το δεξί μου χέρι, που κρατούσε το όπλο, βρισκόταν πολύ κοντά σε απόσταση περίπου 50-60 εκατοστών από το σώμα του αείμνηστου, μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ συγχρόνως συνέχισα να τον τραβώ από τον ώμο για να τον βγάλω έξω, σε εκείνο το χρονικό σημείο που το σώμα του κινούμενο πλησίασε το δεξί μου χέρι, εκείνος πιθανότατα από φόβο, λόγω του ότι το όπλο ήταν πολύ κοντά του, έκανε κίνηση με το εξωτερικό μέρος της παλάμης του και φέροντας το χέρι του μπροστά στην κάννη, απώθησε με βίαιο τρόπο το όπλο μου, με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει, γιατί αυτή η εκκίνηση προκάλεσε την ενεργοποίηση της σκανδάλης χωρίς εγώ πότε να την πατήσω».

Όλο το συμβάν οφείλεται σε μία τραγική συγκυρία, υποστήριξε ο αστυνομικός στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας.

«Γι’ αυτό άλλωστε όπως προκύπτει από το βίντεο ηχητικό ντοκουμέντο», υποστήριξε στη συνέχεια, «η ανθρώπινη αντίδρασή μου είναι η με ουρλιαχτά και λυγμούς φράση ‘τι έκανες, ρε φίλε;’. Δυστυχώς το όλο συμβάν οφείλεται σε μία τραγική συγκυρία, αφού εάν η κάννη του όπλου είχε μετά την ενέργεια του αείμνηστου θύματος μετατοπιστεί έστω και για ένα εκατοστό πιο εκεί το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και θα τον  είχαμε κοντά μας».

Τι λένε οι συνάδελφοι του αστυνομικοί

Αστυνομικοί λένε ότι στο τραγικό αποτέλεσμα της καταδίωξης συνέβαλε το γεγονός ότι τα τζάμια του αυτοκίνητου που οδηγούσε ο 17χρονος Χρήστος ήταν φιμέ και ο αστυνομικός δεν μπορούσε να δει, μέχρι να ανοίξει η πόρτα, ποιοι ήταν μέσα.

Από εκεί και πέρα οι περιγραφές των ανδρών της ΟΠΚΕ είναι σαφείς, αφού σημειώνουν πως ο συνάδελφός τους πυροβόλησε, με τον έναν να λέει ότι η πρώτη αντίδρασή του ήταν να πει «τι έγινε» σαν να μην κατάλαβε τι είχε συμβεί, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από το ηχητικό ντοκουμέντο.

Sports in

Με Παπανικολάου στο Game 3 ο Ολυμπιακός

Ο Κώστας Παπανικολάου θα βρίσκεται στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα ενόψει του Game 3 με τη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024