Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Την πρόταση για το 12ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας υπέβαλαν Μπορέλ και Κομισιόν

ΕΕ: Την πρόταση για το 12ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας υπέβαλαν Μπορέλ και Κομισιόν

Προτείνουν θέσπιση νέων απαγορεύσεων εισαγωγών και εξαγωγών και δράσεων για την ενίσχυση του ανώτατου ορίου τιμής του πετρελαίου και την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των κυρώσεων της ΕΕ

Πρόταση για το 12ο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας υπέβαλαν στο Συμβούλιο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προτείνουν την επιβολή κυρώσεων σε περισσότερα από 120 επιπλέον άτομα και οντότητες για τον ρόλο τους στην υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν προτείνουν τη θέσπιση νέων απαγορεύσεων εισαγωγών και εξαγωγών, καθώς και δράσεων για την ενίσχυση του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου και την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των κυρώσεων της ΕΕ.

Σε τι αποσκοπούν τα προτεινόμενα μέτρα

Οι προτάσεις για καταχώρηση περιλαμβάνουν παράγοντες από τον ρωσικό στρατό, τους τομείς της άμυνας και της πληροφορικής, καθώς και άλλους σημαντικούς οικονομικούς φορείς.

Τα προτεινόμενα μέτρα στοχεύουν αυτούς που ενορχήστρωσαν τις πρόσφατες παράνομες αποκαλούμενες «εκλογές» στα εδάφη της Ουκρανίας που έχει προσωρινά καταλάβει η Ρωσία, τους υπεύθυνους για την αναγκαστική «επανεκπαίδευση» παιδιών της Ουκρανίας και εκείνους που συμβάλλουν στην παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα.

Επισημαίνεται τέλος ότι οι προτάσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση του πλαισίου κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία συνολικά.

Το κόλπο του Πούτιν με το πετρέλαιο

Αν και αρχικά οι κυρώσεις λειτούργησαν σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν, η Μόσχα βρήκε τρόπους για να τις παρακάμψει, μεταφέροντας πετρέλαιο σε έναν στόλο γηρασμένων δεξαμενόπλοιων στα οποία οι κυρώσεις έχουν περιορισμένη εφαρμογή. Η έκπτωση στην οποία πουλά το πετρέλαιο της σε σχέση με τις παγκόσμιες τιμές έχει συρρικνωθεί, γεγονός που ενισχύει τη Ρωσία και τον πολέμο που διεξάγει.

Σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, η Ρωσία είχε έναν σκιώδη στόλο που μετέφερε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου από ρωσικά λιμάνια αποτελούμενο από 180 δεξαμενόπλοια από τον Σεπτέμβριο.

Οι μεγαλύτεροι πελάτες της, η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία, δεν τηρούν το ανώτατο όριο των δυτικών τιμών. Επί του παρόντος, περισσότερες από τις μισές εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας αποστέλλονται με ασφάλιση εκτός G-7, από περίπου 35% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024