Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Δικαστής εξέδωσε ετυμηγορία που βρίθει λαθών, με τεχνητή νοημοσύνη

Βραζιλία: Δικαστής εξέδωσε ετυμηγορία που βρίθει λαθών, με τεχνητή νοημοσύνη

Ο ίδιος δήλωσε ότι εμπιστεύτηκε την επεξεργασία της απόφασης σε έναν έμπιστο συνεργάτη, ο οποίος χρησιμοποίησε το εργαλείο ChatGPT

Δικαστής στη Βραζιλία αποφάσισε να πειραματιστεί με τη τεχνητή νοημοσύνη για να εκδώσει ετυμηγορία, όμως το τελικό έγγραφο περιείχε πολλές εσφαλμένες αναφορές.

Ως εκ τούτου, ο δικαστικός λειτουργός εκλήθη να δώσει εξηγήσεις γι’αυτό, ενώ πιστεύεται ότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό του είδους στη χώρα.

Ο δικαστής μίλησε για «απλό λάθος» και το απέδωσε στον «υπερβολικό φόρτο εργασίας» των βραζιλιάνων δικαστών

Το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης, δημόσιο όργανο που είναι αρμόδιο να επιβλέπει την καλή λειτουργία του δικαστικού συστήματος στη Βραζιλία, ζήτησε από τον δικαστή Τζέφερσον Ροντρίγκες να εξηγήσει πώς κατέληξε να εκδώσει μια απόφαση που βρίθει λαθών.

Ο ομοσπονδιακός αυτός δικαστής της πολιτείας Άκρε, στη βόρεια Βραζιλία, χρησιμοποίησε για να στηρίξει την ετυμηγορία του ψευδή δεδικασμένα του Ανώτερου Δικαστηρίου, που είναι ένα από τα κορυφαία δικαστικά όργανα της Βραζιλίας.

Έκανε χρήση του ChatGPT

Σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης, στο οποίο είχε πρόσβαση το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο δικαστής δήλωσε ότι εμπιστεύτηκε την επεξεργασία της ετυμηγορίας αυτής σε έναν «έμπιστο συνεργάτη», ο οποίος χρησιμοποίησε το εργαλείο ChatGPT.

Η προσφυγή στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ολοένα και συχνότερη στα βραζιλιάνικα δικαστήρια, όπου η AI δεν πλαισιώνεται ακόμη από κάποιον νόμο

Τα λάθη «έγιναν λόγω της χρήσης ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αποδείχθηκε ανεπαρκές», παραδέχθηκε ο δικαστής. Ο ίδιος απέδωσε αυτό το, όπως χαρακτήρισε, «απλό λάθος» στον «υπερβολικό φόρτο εργασίας» των Βραζιλιάνων δικαστών.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό του είδους», τόνισε το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης, δίνοντας διορία 15 ημερών στον δικαστή για να δώσει πιο ενδελεχείς εξηγήσεις.

Σύμφωνα με το όργανο αυτό, η προσφυγή στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ολοένα και συχνότερη στα βραζιλιάνικα δικαστήρια, όπου η τεχνολογία αυτή δεν πλαισιώνεται ακόμη από κάποιον νόμο.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024