Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έρχεται «μπλόκο» στους μπαταχτσήδες του ρεύματος

Έρχεται «μπλόκο» στους μπαταχτσήδες του ρεύματος

Εν αναμονή της απόφασης για τα τιμολόγια του 2024 η αγορά προμήθειας

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών καθώς και τις αλλαγές που προωθούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στη λιανική αγορά ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2024 συζήτησαν χθες οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Οι μπατατχτσήδες

Ειδικότερα, προς συζήτηση τέθηκε το καθεστώς μετακίνησης από πάροχο σε πάροχο των καταναλωτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ένα ζήτημα που δημιουργεί «πονοκέφαλο» στους προμηθευτές ρεύματος.

Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει στις αρχές Νοεμβρίου ο κ. Σκυλακάκης, δεν θα επιτρέπεται στον καταναλωτή αλλαγή προμηθευτή για τέταρτη φορά, αφού έχει «φεσώσει» ήδη δύο προμηθευτές και έχει οφειλές και στον τρίτο. Με άλλα λόγια, ο καταναλωτής που έχει προβεί σε συστηματική αλλαγή τουλάχιστον δύο προμηθευτών εντός πενταετίας και με αρχή την 1η Ιανουαρίου 2020, χωρίς να αποπληρώσει ή να διακανονίσει τις οφειλές του δεν θα μπορεί να αλλάξει προμηθευτή, χωρίς να αποπληρώσει ή διακανονίσει τις οφειλές του στον τρέχοντα (τρίτο) προμηθευτή.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εταιρειών προμήθειας επεσήμαναν στον υπουργό ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί και η λύση που είχε προταθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) σύμφωνα με την οποία δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποκοπής του ρεύματος σε κακοπληρωτή καταναλωτή που αφήνει «φέσια», πρέπει να έχει και ο προηγούμενος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και ο νυν, εφόσον δεν εξυπηρετείται η ρύθμιση αποπληρωμής παλαιών οφειλών.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκυλακάκης τους διαβεβαίωσε ότι θα ισχύσουν σωρευτικά και οι δύο λύσεις, δηλαδή και της ΡΑΑΕΥ και του ΥΠΕΝ, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού «τουρισμού» στην αγορά, καθιερώνοντας και το σύστημα σήμανσης οφειλετών (debt flagging). Αυτό θα βασίζεται στην πρόταση της ΡΑΑΕΥ που προβλέπει τη σήμανση από τους προμηθευτές των υπερήμερων καταναλωτών σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η σήμανση θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι πάροχοι, όταν υπάρχει αίτηση αλλαγής προμηθευτή.

Ενστάσεις ως προς το νέο ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο

Παράλληλα, εντός των ημερών «κλειδώνει» η τελική απόφαση με τις λεπτομέρειες του νέου ειδικού κοινού τιμολογίου ρεύματος (θα φέρει πράσινη σήμανση) στο οποίο από 1η Ιανουαρίου 2024 θα μεταπίπτουν αυτόματα όσοι καταναλωτές δεν έχουν συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Το νέο τιμολόγιο θα υιοθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από την Ολομέλεια της Βουλής και οι λεπτομέρειες του θα εξειδικευτούν με Υπουργική Απόφαση.

Κατά τη χθεσινή παρουσίασή του από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εκφράστηκαν προβληματισμοί και αντιρρήσεις από τους προμηθευτές ρεύματος ως προς συγκεκριμένες λεπτομέρειες της απόφασης και ειδικότερα ως προς τη συχνότητα αλλαγής των συντελεστών που περιλαμβάνει η νέα ρήτρα (ή αλλιώς ο μηχανισμός διακύμανσης) που θα περιλαμβάνουν τα νέα ειδικά τιμολόγια.

Τα νέα τιμολόγια

Πιο συγκεκριμένα, στα νέα ειδικά τιμολόγια οι προμηθευτές θα καθορίζουν μια σταθερή ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας, για ένα εξάμηνο, στη βάση ενός εύρους διακύμανσης της χονδρεμπορική τιμής ηλεκτρικής ενέργειας (Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς –ΤΕΑ ή όπως λεγόταν παλαιότερα Οριακή Τιμή Συστήματος- ΟΤΣ) με άνω και κάτω όριο.

Εάν το εύρος χονδρεμπορικών τιμών που έχει θέσει ο προμηθευτής ξεπερνιέται (δηλαδή όταν η χονδρεμπορική τιμή είναι μικρότερη του κάτω ορίου ή μεγαλύτερη του άνω) τότε θα ενεργοποιείται ένας μηχανισμός διακύμανσης (δηλαδή μια νέα ρήτρα) η οποία θα περιλαμβάνει έναν βασικό συντελεστή προσαύξησης που θα παραμένει σταθερός για ένα τρίμηνο. Επίσης, η «εξίσωση» θα περιλαμβάνει και έναν δεύτερο συντελεστή ο οποίος θα διαμορφώνεται βάσει του βασικού συντελεστή και θα λαμβάνει υπόψη τις τιμές χονδρεμπορικής των προηγούμενων μηνών (πιθανώς των δύο προηγούμενων).

Η ένσταση των προμηθευτών ρεύματος έγκειται στη συχνότητα αλλαγής των συντελεστών του μαθηματικού τύπου της ρήτρας, ζήτημα που δεν απαντήθηκε κατά τη συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη. Οι προμηθευτές θεωρούν ότι εάν ισχύσει το εξάμηνο για τη σταθερή ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας και το τρίμηνο για τους συντελεστές θα περιορίσει τη δυνατότητα διορθωτικών ενεργειών και τον ανταγωνισμό, άρα και τη δυνατότητα προσφοράς καλύτερων τιμών για τους καταναλωτές. Γι΄ αυτό αντιπροτείνουν οι αλλαγές των συντελεστών να μπορούν να γίνονται κάθε μήνα. Σε κάθε περίπτωση οι προμηθευτές θα πρέπει να δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους τις αλλαγές στους συντελεστές και να ενημερώνουν σχετικά τους καταναλωτές με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που ακολουθεί την τροποποίηση.

Εμπορικοί καταναλωτές

Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση αφορούσε και το ζήτημα των 35 KVA, δηλαδή των επιδοτήσεων που δόθηκαν από τους προμηθευτές σε εμπορικούς καταναλωτές, τις οποίες ωστόσο δεν μπορούν να εισπράξουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) εάν δεν έχουν υπεύθυνες δηλώσεις από τους καταναλωτές που να αναφέρουν ότι δεν έχουν λάβει άλλου είδους ευρωπαϊκή επιδότηση. Το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων που έχουν πληρωθεί από τους παρόχους ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ. Όμως τα συγκεκριμένα ποσά, λόγω της λήξης του ειδικού καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων στα τέλη του έτους, κινδυνεύουν να μην επιστραφούν και να εγγραφούν ως ζημιές στους ισολογισμούς των προμηθευτών. Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση που θα λύνει το ζήτημα.

Πηγή: OT

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024