Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Φορτούνης, οι Εφέτες και το παράδειγμα του ΠΑΟΚ

Ο Φορτούνης, οι Εφέτες και το παράδειγμα του ΠΑΟΚ

Το πρωτάθλημα δείχνει από νωρίς πως θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Και ως τώρα η πιο «σημαντική» από αυτές, προέκυψε στην αίθουσα ενός δικαστηρίου.

Κυριακή μετά την Ευρώπη, είναι Κυριακή… για μπελάδες και μια βόλτα στα αποτελέσματα το επιβεβαιώνει. Από τις αντιπάλους των ελληνικών ομάδων για παράδειγμα νίκησε μόνο η Γουέστ Χαμ, και εκείνη με την ψυχή στο στόμα σε ένα 3-2 θρίλερ στο Λονδίνο τη Νότιγχαμ Φόρεστ, που κρίθηκε στο 88΄. Μια στις δέκα!

Το γεγονός λοιπόν ότι στα μέρη μας προέκυψε 4Χ4 για τους «Κυριακή-Πέμπτη-Κυριακή» εμπλεκόμενους, πρωτίστως υπενθυμίζει πολλά για την ποιότητα του πρωταθλήματος. Ολίγη από γιουβέτσι κάτω από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Τόσο… όσο για να κάνουν τη διαφορά τα βασικά.

Στην Τρίπολη ας πούμε πού ήταν και η πιο ενδιαφέρουσα παρτίδα της βραδιάς, έφτασε η μισή ώρα του «σεληνιασμένου» Κώστα Φορτούνη και η εγγύηση που φέτος ακούει στο όνομα Παναγιώτης Ρέτσος: Δύο ποδοσφαιριστές που σε διαφορετικά σημεία της σεζόν πέρσι, ήταν ένα βήμα από την έξοδο.

One man show στην Τρίπολη από τον Κώστα Φορτούνη

Ο ΠΑΟΚ που βρέθηκε να κυνηγά τον Παναιτωλικό στη Τούμπα, το γύρισε σε ένα τέταρτο δίχως οι φιλοξενούμενοι να το καταλάβουν. Η ΑΕΚ ευεργετήθηκε από το πρώτο φετινό γκολ του Λιβάι. Ο Παναθηναϊκός από την ικανότητα του πίσω από τη μπάλα και το γεγονός ότι έξω από τα ντέρμπι δέχεται γκολ με το σταγονόμετρο. Το μίνιμουμ…

Κάπως έτσι ζούμε ήδη ένα πρωτάθλημα που δίνει την αίσθηση ότι θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Ειδικά από τα μέσα Δεκέμβρη και πέρα, όταν θα ολοκληρωθεί η φάση των ομίλων με το πρόγραμμα σαφώς πιο «βατό» οι μεγάλοι θα χάνουν ακόμη πιο δύσκολα βαθμούς. Πρωτάθλημα που ως τώρα το πιο «σημαντικό» δεδομένο του προέκυψε όχι στο χορτάρι, αλλά σε μια δικαστική αίθουσα.

Πέντε χρόνια πριν ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, το ματς δεν ξεκίνησε στην Τούμπα από τον τραυματισμό του Όσκαρ Γκαρθία. Ο προπονητής των Ερυθρόλευκων χτυπήθηκε από ένα αντικείμενο που έπεσε από την κερκίδα και τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Οι Θεσσαλονικείς σε πρώτο βαθμό τιμωρήθηκαν με «μηδενισμό», αφαίρεση τριών βαθμών και δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Οι Θεσσαλονικείς άσκησαν το αυτονόητο δικαίωμα της Έφεσης και σε δεύτερο βαθμό βρέθηκαν απέναντι σε μια διαφορετική, σαφώς ευνοϊκότερη ποινή. Διότι έμεινε ο «μηδενισμός», αλλά πήραν τους βαθμούς πίσω και κυρίως: Έπεσε και η τιμωρία της έδρας –αξημέρωτα πριν από το περίφημο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που ολοκληρώθηκε με τον οπλοφορούντα Ιβάν Σαββίδη να εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο.

Πέντε χρόνια μετά στο εδώλιο βρέθηκε ο Ολυμπιακός για τη γνωστή ιστορία με τον Παναθηναϊκό. Τον Χουάνκαρ δεν τον χτύπησε κάποιο αντικείμενο. Ο ίδιος βρέθηκε στο έδαφος έπειτα από τη ρίψη μιας κροτίδας μερικά μέτρα μακριά του. Πρωτόδικα η ποινή του ήταν «μηδενισμός», αφαίρεση ενός βαθμού και δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων. Για εκείνους όμως δεν προέκυψε οτιδήποτε καλύτερο σε δεύτερο βαθμό και ας μην υπήρχε ούτε στο «φύλλο αγώνα», ούτε στην γνωμάτευση του γιατρού του αγώνα περιγραφή «αντικειμενικού» τραυματισμό του Ισπανού.

Αντίθετα ακόμη και η «παρέμβαση» του Παναθηναϊκού που το Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο την θεώρησε «απαράδεκτη», οι Εφέτες την έκαναν δεκτή. Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά έχασε περισσότερα στην Εφέσεων από ότι πρωτόδικα!

Το αποτέλεσμα λοιπόν του δίνει το δικαίωμα να σκεφτεί πως μόνο για εκείνον δεν υπάρχει στο σημερινό ελληνικό ποδόσφαιρο οποιαδήποτε επιείκεια, ούτε καν η εφαρμογή του αξιώματος που θέλει το αποτέλεσμα της Έφεσης συνήθως να προσφέρει μια πιο «φιλική» ποινή… Και ο Ολυμπιακός, όπως όλες οι ομάδες αυτού του επιπέδου είναι πριν από όλα το κοινό τους.

Οργισμένος ο κόσμος του Ολυμπιακού

Χθες το βράδυ οι χιλιάδες φίλοι των Ερυθρόλευκων στην Τρίπολη έφτιαξαν ένα σωρό πανό, για δικαστές, γιατρούς (μιας και η γνωμάτευση από το θεραπευτήριο «ΥΓΕΙΑ» για τον Χουάνκαρ αποδείχθηκε καταλυτική), πολιτικούς στον πιο ήπιο τρόπο εκδήλωσης της οργής τους.

Δεν ξέρω τι θα γίνει στο CAS, από τη στιγμή που οι Πειραιώτες ανακοίνωσαν ότι θα φτάσουν ως την πόρτα του για αυτή την ιστορία. Το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης άλλωστε δικάζει με την αρχή της αναλογικότητας, και πραγματικά αυτή η «σύγκριση» των τιμωριών ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού φτάνει και περισσεύει από μόνη της για να αναδείξει πως για το ίδιο πρωτάθλημα, με βάση τον ίδιο πειθαρχικό κώδικα, τα ίδια δικαστικά όργανα εξέδωσαν δύο διαφορετικές αποφάσεις σε μια ιδιαίτερη ανακολουθία.

Ξέρω όμως ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει την ιστορία με το ποδόσφαιρο με τον ίδιο παράξενο τρόπο από τότε που ανέλαβε και ότι ανάμεσα στα άλλα μοιάζει να αδιαφορεί τελείως για κάθε τι που ο Ολυμπιακός διαμαρτύρεται ή διεκδικεί εκείνο που καταλαβαίνει ως δίκιο του: Είναι η ίδια Κυβέρνηση που νομοθέτησε υπέρ του ΠΑΟΚ σε μια νύχτα όταν προέκυψε η υπόθεση της Πολυιδιοκτησίας. Η ίδια που εδώ και 10 μέρες αγνοεί τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό και την καταγγελία του για μια σειρά από «φορολογικές» παραβάσεις ποινικού επιπέδου.

Η ίδια που συμμετείχε στην ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, που ενέκρινε τη μεταβίβαση του οικοπέδου της Τούμπας στον Δικέφαλο του Βορρά, που συμφώνησε για το ΟΑΚΑ με τον μπασκετικό Παναθηναϊκό και ετοιμάζεται να συνδράμει για το γήπεδο που οι Πράσινοι επιθυμούν και στο ποδόσφαιρο… Που ετοιμάζεται να αλλάξει εκ νέου τα κριτήρια για τις Ομοσπονδίες σε μια «ρύθμιση» που θα ευνοήσει τον Τάκη Μπαλτάκο που ονειρεύεται μια δεύτερη θητεία στην ΕΠΟ.

Η προηγούμενη όταν ήρθε η ώρα αυτό το ένιωσε, εκεί που νιώθει κάθε Κυβέρνηση: στην κάλπη. Εδώ όμως το πράγμα δεν έχει τόσο μακρινό ορίζοντα. Καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει, Κυριακή με Κυριακή ως την Άνοιξη να εξελίσσεται ένα πρωτάθλημα που πιθανόν θα κριθεί στα χαρτιά;

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024