Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζικό «μονοπώλιο» και trading σε «λίγους»

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζικό «μονοπώλιο» και trading σε «λίγους»

Οι τραπεζικές εξελίξεις μονοπώλησαν όχι μόνο το ενδιαφέρον της αγοράς, αλλά και τις συναλλαγές

Να κρατήσει τη ζώνη των 1.200 μονάδων κατάφερε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, περνώντας όμως τη δύσκολη διαδικασία αφομοίωσης των πλούσιων τραπεζικών εξελίξεων, αλλά και των μεγάλων στρατηγικών κινήσεων που έλαβαν χώρα στον κλάδο, σε ένα περιβάλλον που ο τζίρος της ευρύτερης αγοράς ήταν υπερβολικά χαμηλός.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 1.205,55 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.196,46 μονάδων (-0,55%) και 1.208,02 μονάδων (+0,41%). Ο τζίρος ανήλθε στα 400,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 255,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 227,1 εκατ. τεμάχια αξίας 320,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,10% στις 2.923,54 μονάδες, ενώ στο -0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.994,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,78% στις 957,52 μονάδες.

Η απρόβλεπτη αγορά

Όπως ήταν αναμενόμενο οι τραπεζικές εξελίξεις μονοπώλησαν όχι μόνο το ενδιαφέρον της αγοράς, αλλά και τις συναλλαγές. Αλλά και το κλίμα, με τον κλαδικό των τραπεζών να κάνει ένα ισχυρό comeback μετά το ενδοσυνεδριακό -1,88%, με την Πειραιώς μάλιστα να δίνει το μήνυμα για την επόμενη ημέρα του κλάδου, παρά το γεγονός ότι περιμένει και αυτή τη σειρά της στους στόχους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Έτσι, αν και αρχικά η αγορά έδειξε να ήθελε ένα καλύτερο τίμημα από τη UniCredit για το 9% της Alpha Bank, εντούτοις κατάφερε η μετοχή να κρατήσει το 1,39 ευρώ που προσέφερε η ιταλική τράπεζα για το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η συναλλαγή μάλιστα ολοκληρώθηκε σήμερα, με το πακέτο των 211,1 εκατ. μετοχών να περνά στην κατοχή της UniCredit στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Παράλληλα με το 9%, στην τράπεζα διακινήθηκαν άλλα πακέτα, στην ίδια τιμή, συνολικά 15,5 εκατ. τεμαχίων, ανεβάζοντας παράλληλα και τον τζίρο της αγοράς κατά 314,8 εκατ. ευρώ συνολικά.

Μόλις έκλεισε το θέμα της Alpha bank, το ΤΧΣ άνοιξε εκείνο της Εθνικής, εκκινώντας τη δημόσια πρόταση για το 20% που κατέχει. Το εύρος που έδωσε είναι στα 5 με 5,44 ευρώ, ήτοι μέσα στο εύρος που κινείται το τελευταίο διάστημα η μετοχή της Εθνικής, η οποία σήμερα πιέστηκε έως προς τα 5,26 ευρώ, για να ανακάμψει λίγο αργότερα πλησίον των 5,50 ευρώ.

Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις, μπορεί το ΧΑ να μας έχει συνηθίσει να διακινεί το μεγαλύτερο μέρος του όγκου του στις τραπεζικές μετοχές, όμως σήμερα ο κλάδος έχει κάτι παραπάνω από την τιμητική του. Όλη η αγορά διακίνησε περίπου 256 εκατ. τεμάχια… Δηλαδή εάν εξαιρέσει κανείς τα 245 εκατ. που διακινήθηκαν από τις τέσσερις συστημικές, η υπόλοιπη αγορά διακίνησε 11 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων μάλιστα τα 3,5 εκατ. στη μετοχή της Intralot…

Απουσία τάσης

Εν αναμονή λοιπόν και των αποτελεσμάτων της διαδικασίας της Εθνικής, η αγορά ενδεχομένως να παραμείνει σε ένα trading range χωρίς ουσιαστική τάση. Όλα δείχνουν ότι χρειάζεται και άλλος χρόνος για να δούμε μία μεγαλύτερη τάση στην αγορά. Οι ταλαντωτές ημερήσια προβληματίζουν και δείχνουν ότι χρειάζεται προσοχή στους traders, καθώς πολλά stop είναι κοντά στις τρέχουσες τιμές.

Η σκιά των τραπεζών είναι πλέον πυκνή στην αγορά, η οποία στο περιθώριο προσπαθεί να κρατήσει τα κέρδη της χρονιάς, διαφοροποιώντας την κίνησή της έναντι του κλάδου. Και όπως επισημαίνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, συνήθως οι πρωταθλητές σε αποδόσεων δύσκολα τα χαλάνε στο τέλος μία περιόδου. Η ελληνική οικονομία ξεκάθαρα κάνει την διαφορά και όλα δείχνουν ότι το 2023 θα κλείσει με σημαντική αύξηση του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ετήσιο γράφημα του ΓΔ δείχνει ότι τα τελευταία 12 χρόνια το υψηλό του είναι οι 1.379 μονάδες του 2014. Η διαφορά είναι ότι πολλοί τίτλοι είναι αισθητά υψηλότερα από τότε, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ακόμα είναι στο -99% από τότε. Ο κλάδος είναι σε διαδικασία να περάσει και πάλι στα χέρια ιδιωτών μέσω πακέτων με το ΤΧΣ να παίρνει πίσω μέρος των χρημάτων του μιας και το ελληνικό δημόσιο και οι τσέπες των φορολογούμενων έχουν φορτωθεί με αρκετά δισ. χρέους εκ μέρους τους. Το γεγονός αυτό είναι και ο λόγος που βλέπουμε την αγορά να διορθώνει και κωλυσιεργεί το τελευταίο τετράμηνο θυμίζοντας παράλληλα ότι το προηγούμενο διάστημα έχει δώσει σημαντικά κέρδη, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με άλμα 2,98%, ενώ έφτασε ακόμη και στο +5% ενδοσυνεδριακά, με τη ΔΕΗ να την ακολουθεί με το δικό της +2,30%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Σαράντη και Motor Oil, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και Eurobank.

Από την άλλη, το -3,18% του ΟΠΑΠ επηρέασε την τελική εικόνα της αγοράς, ενώ τα ΕΛΧΑ έκλεισαν με απώλειες 1,43%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Coca Cola, Quest, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και Alpha Bank.

Στα «μικρά» ο Κέκροπας έχει αφυπνιστεί για τα καλά, καθώς βρέθηκε στα 1,64 ευρώ με άλμα 28,6%, έχοντας διακινήσει μάλιστα 194 χιλ. τεμάχια, με τη Frigoglass να συνεχίζει το “ράλι’ της, μετά από μια ολιγοήμερη ανάπαυλα, με το σημερινό +10%. Σε επαφή με το 1 ευρώ και η Ιντραλότ, με τα σημερινά κέρδη του +9,25% να προσθέτουν επιπλέον λεπτά στην μετοχή.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024