Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Η Αραβο-Ισλαμική Σύνοδος Κορυφής καλεί να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου

Γάζα: Η Αραβο-Ισλαμική Σύνοδος Κορυφής καλεί να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου

Η Αραβο-Ισλαμική Σύνοδος Κορυφής του Ριάντ καλεί τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να «ολοκληρώσει την έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου εναντίον των Παλαιστινίων».

Η Σύνοδος Κορυφής δίνει επίσης εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών πολλών Αραβικών χωρών, να ξεκινήσουν «άμεση διεθνή δράση για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα» καθώς και «να διερευνηθούν τα εγκλήματα πολέμου», αναφέρει κοινό ανακοινωθέν.

Οι ηγέτες αραβικών και μουσουλμανικών χωρών σε κοινή Σύνοδο Κορυφής στη Σ. Αραβία καταδίκασαν εκ περιτροπής τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και ζήτησαν διεθνή έρευνα για εγκλήματα πολέμου σε αυτό που ο Παλαιστίνιος πρόεδρος περιέγραψε ως «έναν άνευ προηγουμένου γενοκτονικό πόλεμο».

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προσφεύγουν οι Ισλαμικές και Αραβικές χώρες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ριάντ.

Η κοινή αραβο-ισλαμική Σύνοδος Κορυφής το Σάββατο κάλεσε τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να «ολοκληρώσει την έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων».

Οι λεπτομέρειες του κοινού ανακοινωθέντος

Σε ανακοινωθέν, αντίγραφο του οποίου έλαβε το πρακτορείο Anadolu, η Σύνοδος αναθέτει στους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ, της Τουρκίας, της Ινδονησίας και της Νιγηρίας να «ξεκινήσουν άμεσα διεθνή δράση» εκ μέρους των χωρών της αραβο-ισλαμικής συνόδου κορυφής για να «σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να πιέσουν για την έναρξη μιας σοβαρής και πραγματικής πολιτικής διαδικασίας για την επίτευξη διαρκούς και συνολικής ειρήνης σύμφωνα με τους υιοθετημένους διεθνείς όρους αναφοράς».

Νωρίτερα, ηγέτες και εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας συμμετείχαν σε έκτακτη κοινή αραβο-ισλαμική Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Η Σύνοδος συμπίπτει με τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας για 36η ημέρα.

Η σύνοδος κορυφής σύμφωνα με το ανακοινωθέν «καταδίκασε έντονα την ισραηλινή επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας και τα εγκλήματα πολέμου και τις βάρβαρες, βάναυσες και απάνθρωπες σφαγές που διαπράχθηκαν από την αποικιοκρατική κατοχική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, καθώς και κατά του παλαιστινιακού λαού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής, «δεν θα απολαύσουν ασφάλεια, ειρήνη αν οι Παλαιστίνιοι δεν απολαύσουν ασφάλεια, ειρήνη, δεν ανακτήσουν όλα τα σφετερισμένα δικαιώματά τους».

Απέρριψαν «το να περιγράφεται αυτός ο πόλεμος αντιποίνων ως αυτοάμυνα ή να δικαιολογείται με οποιοδήποτε πρόσχημα και απαιτούν να σταματήσει αμέσως».

Η σύνοδος κορυφής κάλεσε όλες τις χώρες να «σταματήσουν να εξάγουν όπλα και πυρομαχικά στις αρχές κατοχής που χρησιμοποιούνται από το στρατό τους και τους τρομοκράτες εποίκους για να σκοτώνουν τον παλαιστινιακό λαό και να καταστρέφουν τα σπίτια, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα τζαμιά, τις εκκλησίες και όλες τις περιουσίες τους», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Ζητήθηκε επίσης να σταματήσει η επέκταση των ισραηλινών εποικισμών, τονίστηκε η σημασία της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας και καταγγέλθηκαν τα «διπλά μέτρα και σταθμά» στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024