Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαουδική Αραβία: Η Λωρίδα της Γάζας στο επίκεντρο της Αραβο-Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής

Σαουδική Αραβία: Η Λωρίδα της Γάζας στο επίκεντρο της Αραβο-Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής

Η αραβο-ισλαμική Σύνοδος Κορυφής που φιλοξενήθηκε το Σάββατο από τη Σαουδική Αραβία ζήτησε τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και απέρριψε τη δικαιολόγηση των ενεργειών του Ισραήλ ως «αυτοάμυνα».

Η αραβο-ισλαμική Σύνοδος Κορυφής που φιλοξενήθηκε το Σάββατο από τη Σαουδική Αραβία ζήτησε τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και απέρριψε τη δικαιολόγηση των ενεργειών του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων ως «αυτοάμυνα». Την σκληρότερη κριτική άσκησαν η Συρία και το Ιράν που κατηγόρησαν και τις ΗΠΑ για τον ρόλο τους στον πόλεμο.

Η Σαουδική Αραβία είχε προγραμματίσει να φιλοξενήσει δύο έκτακτες συνόδους κορυφής, τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, το Σάββατο. Η κοινή σύνοδος κορυφής αντικατέστησε τις δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, δήλωσε το υπουργείο εξωτερικών του βασιλείου.

Στο ανακοινωθέν ζητείται επίσης ο τερματισμός της πολιορκία της Γάζας, να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα και να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ

Η σύνοδος κορυφής καταδίκασε «την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, τα εγκλήματα πολέμου και τις βάρβαρες και απάνθρωπες σφαγές από την κατοχική κυβέρνηση», αναφέρεται σε τελικό ανακοινωθέν.

Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής

Οι Άραβες και οι μουσουλμάνοι ηγέτες δήλωσαν επίσης ότι απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση που θα κρατούσε τη Γάζα χωριστά από τη Δυτική Όχθη σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμό του κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Η τελική δήλωση τόνισε τη σημασία «της ενότητας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης ως εδαφών του Παλαιστινιακού Κράτους», με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η κοινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε «ως απάντηση στις εξαιρετικές συνθήκες που λαμβάνουν χώρα στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να καταλήξουν σε μια ενιαία συλλογική θέση», αναφέρεται.

Η απόφαση ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις της Σαουδικής Αραβίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ομάδες αρωγής έχουν συμμετάσχει στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας για ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, όπου τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα είναι σε έλλειψη.

Οι στόχοι του Αραβικού Συνδέμου, η απάντηση της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και οι βολές προς την Αμερική

Στόχος του Αραβικού Συνδέσμου είναι να καταδείξει «πώς οι Άραβες θα κινηθούν στη διεθνή σκηνή για να σταματήσουν την επιθετικότητα, να στηρίξουν την Παλαιστίνη και τον λαό της, να καταδικάσουν την ισραηλινή κατοχή και να την καταστήσουν υπεύθυνη για τα εγκλήματά της», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο βοηθός γενικός γραμματέας του μπλοκ, Χοσάμ Ζάκι.

Αλλά η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσε την Παρασκευή ότι «δεν περιμένει τίποτα» από τη συνάντηση, επικρίνοντας τους Άραβες ηγέτες για την καθυστέρηση.

«Δεν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε τέτοιες συναντήσεις, διότι έχουμε δει τα αποτελέσματά τους επί πολλά χρόνια», δήλωσε ο Μοχάμαντ αλ Χίντι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ομάδας, σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό. «Το γεγονός ότι αυτή η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά από 35 ημέρες (πολέμου) αποτελεί ένδειξη των αποτελεσμάτων της».

Η Σύνοδος Κορυφής θεωρείται πως είναι διπλωματική κίνηση κάποιων κρατών και της Σαουδικής Αραβίας, ώστε να μετριάσουν την οργή του αραβικού κόσμου και αυτή να μην καταλήξει σε αραβικές χώρες-κλειδιά.

Η κριτική από τους περιφερειακούς ηγέτες μέχρι στιγμής δείχνει ότι «αυτό δεν αφορά μόνο το Ισραήλ-Παλαιστίνη, αλλά και αυτό που διευκολύνει το Ισραήλ να το κάνει αυτό, το οποίο είναι βασικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση», πρόσθεσε ο Σαουδάραβας αναλυτής Αζίζ Αλγκασιάν για το ζήτημα στο Al Arabiya, ειδησεογραφικό δίκτυο της Σαουδικής Αραβίας.

Σύγκρουση με τις ΗΠΑ για τους τύπους ή ουσίας;

Αυτή η «σύγκρουση» έχει γίνει εμφανής κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεων του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή, καθώς και κατά τη διάρκεια μιας στάσης αυτή την εβδομάδα στο Ριάντ του Βρετανού υπ. Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος συναντήθηκε με έναν αριθμό Αράβων ομολόγων του που ζήτησαν κατάπαυση του πυρός.

«Αυτό που είπαμε είναι ότι η έκκληση για κατάπαυση του πυρός είναι κατανοητή, αλλά αυτό που επίσης αναγνωρίζουμε είναι ότι το Ισραήλ αναλαμβάνει δράση για να διασφαλίσει τη δική του σταθερότητα και τη δική του ασφάλεια», δήλωσε ο Κλέβερλιτην Πέμπτη. «Φυσικά θέλουμε να δούμε αυτή τη φοβερή κατάσταση να επιλύεται το συντομότερο δυνατό. Η άμεση πρόκληση είναι οι ανθρωπιστικές ανάγκες του λαού της Γάζας. Γι’ αυτό και επικεντρωνόμαστε σε αυτό» συμπλήρωσε.

Από την υποδοχή ηγετών για την Σύνοδο Κορυφής.

Η παρουσία του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας αποτέλεσε το πρώτο του ταξίδι στη Σαουδική Αραβία από τότε που οι δύο από τις πιο ηγεμονικές χώρες της Μέσης Ανατολής κατέληξαν σε μια αιφνιδιαστική συμφωνία προσέγγισης τον Μάρτιο, τερματίζοντας επτά χρόνια διακοπτόμενων δεσμών. Οι σχέσεις τους διακόπηκαν επειδή οι σαουδάραβες στήριζαν την απολυταρχική φιλοσαουδική κυβέρνηση της Υεμένης και το Ιράν τους σιίτες αντάρτες Χούθι.

Το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τους Χούθι της Υεμένης, τοποθετώντας το στο επίκεντρο των ανησυχιών ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί.

Η σύγκρουση έχει ήδη τροφοδοτήσει διασυνοριακές ανταλλαγές μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, ενώ οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για «βαλλιστικούς πυραύλους» που οι αντάρτες δήλωσαν ότι είχαν στόχο το νότιο Ισραήλ.

Η συνάντηση των Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σ. Αραβίας και Ραΐσι του Ιράν στο περιθώριο της κοινής αραβο-ισλαμικής συνόδου κορυφής

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) συναντήθηκε το Σάββατο με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι στο περιθώριο της έκτακτης κοινής αραβοϊσλαμικής συνόδου κορυφής, όπως μετέδωσε το επίσημο Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου (SPA).

Η συνάντηση είναι η πρώτη των δύο ηγετών από τότε που οι δύο χώρες αποκατέστησαν τους δεσμούς τους τον Μάρτιο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που διαμεσολάβησε η Κίνα.

Ο πρίγκιπας διάδοχος συναντήθηκε επίσης ξεχωριστά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, όπως πρόσθεσε το δημοσίευμα του SPA.

Ο πρωθυπουργός του Νίγηρα Αλί Μαχαμάνε Λαμίν Ζέιν.

Οι ηγέτες είχαν προσγειωθεί στη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχουν σε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) για να συζητήσουν την κλιμακούμενη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας.

Αραβο-ισλαμική σύνοδος κορυφής: Ο Μπιν Σαλμάν λέει ότι το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τα εγκλήματα κατά των πολιτών της Γάζας

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επανέλαβε την έκκληση του Βασιλείου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα κατά των αμάχων στον πολιορκημένο θύλακα.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή που δείχνει την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας» Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Ζήτησε επίσης την «άμεση παύση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διόδων.

Στυγμιότυπο από την Ισλαμική Σύνοδο Κορυφής.

Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές αρχές κατοχής φέρουν την ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι κατάφωρες παραβιάσεις των διεθνών νόμων από το Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο MBS, καθώς επαναβεβαίωσε την καταδίκη του Βασιλείου για τον «κτηνώδη πόλεμο» που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους.

Ο πρίγκιπας-διάδοχος κάλεσε επίσης σε ενωμένες προσπάθειες για τον τερματισμό της πολιορκίας του θύλακα.

«Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να τερματίσουμε την πολιορκία της Γάζας και να παραδώσουμε βοήθεια», είπε, προσθέτοντας ότι η «μόνη λύση» για την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή είναι μέσω του «τερματισμού της κατοχής και της πολιτικής του εποικισμού».

«Στον παλαιστινιακό λαό πρέπει να παραχωρηθούν τα νόμιμα δικαιώματά του που περιλαμβάνουν την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του».

Ραΐσι-Ιράν: Οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να εξοπλίσουν τους Παλαιστίνιους

«Η αντίσταση κατά του Ισραήλ είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «οι Ιρανοί θαυμάζουν βαθιά τη Χαμάς για την αντίστασή της κατά του ισραηλινού καθεστώτος».

Το Σάββατο, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι προέτρεψε τα έθνη με μουσουλμανική πλειοψηφία να παράσχουν όπλα στους Παλαιστίνιους που μάχονται εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.

«Οι μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να εξοπλίσουν τον παλαιστινιακό λαό. Η αντίσταση είναι η μόνη απάντηση στην ισραηλινή βία. Οι χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμανικών, θα πρέπει να εξασφαλίσουν την προστασία του παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα εδάφη» Εμπραχίμ Ραΐσι

Σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία Ιρανού προέδρου στο Ριάντ εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ο Ραΐσι τάχθηκε υπέρ του τερματισμού του εμπορίου και της συνεργασίας μεταξύ των μουσουλμανικών εθνών και του Ισραήλ και κάλεσε σε μποϊκοτάζ των προϊόντων που συνδέονται με το Ισραήλ.

Ο Ιρανός πρόεδρος προχωρά ένα βήμα παραπέρα απαιτώντας «την απαγόρευση της πώλησης όπλων στο Ισραήλ και ότι οι αραβικές χώρες επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στους εναέριους χώρους τους για ισραηλινές πτήσεις μέχρι να υπάρξει λύση στη σύγκρουση».

Ο Ραΐσι είναι ο πρώτος Ιρανός πρόεδρος που επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας εδώ και 11 χρόνια – ο τελευταίος ήταν ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το 2012.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αντισταθούμε στο Ισραήλ. Φιλάμε τα χέρια της Χαμάς για την αντίστασή της στο ισραηλινό καθεστώς», πρόσθεσε.

Ο Ιρανός Πρόεδρος ζήτησε να τηρηθεί σκληρή γραμμή έναντι του Ισραήλ και τα Αραβικά και Ισλαμικά κράτη να εξοπλίσουν τους Παλαιστινίους.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας και να αποσύρει τις δυνάμεις του από εκεί», είπε ακόμη, προσθέτοντας ότι πρέπει να σχηματιστεί μια διεθνής δίκη Ισραηλινών και Αμερικανών για να διωχθούν οι υπεύθυνοι για τη γενοκτονία στη Γάζα.

Μιλώντας περαιτέρω, ο πρόεδρος δήλωσε: «Η Αμερική είναι αυτή που διέταξε τον εταίρο της, το σιωνιστικό καθεστώς, να διαπράξει εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων».

Συνέχισε κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι διέπραξε τόσες φρικαλεότητες που πρέπει να λογοδοτήσει για τις δυσκολίες στις ισλαμικές χώρες.

Ο Ραΐσι επανέλαβε την έκκληση του Ιράν για δημοψήφισμα στα κατεχόμενα εδάφη ως τη μόνη λύση στη σύγκρουση.

Οι δηλώσεις του Μπασάρ αλ Άσαντ: Περισσότερη υποταγή των Αράβων οδηγεί σε περισσότερες σιωνιστικές σφαγές

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της κοινής αραβοϊσλαμικής συνόδου κορυφής στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ότι «αυτό που επέβαλε η γενναία Παλαιστινιακή Αντίσταση ήταν μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή».

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, κατά τη διάρκεια της Αραβο-ισλαμικής συνόδου κορυφής του Ριάντ, δήλωσε στους ηγέτες του αραβικού και ισλαμικού κόσμου ότι η «αποτυχημένη ειρηνευτική διαδικασία που επιδιώχθηκε με τον αραβικό κόσμο οδήγησε μόνο σε μεγαλύτερη επιθετικότητα που προπαγανδίζεται από την ισραηλινή οντότητα», όπως τη χαρακτήρισε, και ότι η κατάσταση στην Παλαιστίνη έγινε έτσι πιο άθλια.

Ο πρόςδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο αλ-Άσαντ εξήγησε ότι το επείγον ζήτημα που μας φέρνει κοντά σε αυτή τη σύνοδο κορυφής «δεν είναι οι δολοφονίες, αλλά μάλλον ο σιωνισμός που ξεπερνά τον εαυτό του στη βαρβαρότητα, ο οποίος μας θέτει ενώπιον πρωτοφανών ευθυνών», προσθέτοντας ότι «η συζήτηση για τη λύση των δύο κρατών, η έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και άλλες λεπτομέρειες δεν είναι η προτεραιότητα σε αυτή την επείγουσα στιγμή».

«Αυτό που η γενναία Αντίσταση επέβαλε στην περιοχή μας είχε τα πολιτικά εργαλεία για να αλλάξει τις εξισώσεις» Μπασάρ αλ Άσαντ για την παλαιστινιακή αντίσταση

Ο Σύρος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να στηρίξει την Παλαιστίνη, τον λαό της και τον αγώνα της, είναι να χρησιμοποιηθούν «πραγματικά πολιτικά εργαλεία», τονίζοντας ότι αυτό συνεπάγεται κάτι περισσότερο από την έκδοση δηλώσεων, αλλά το πιο σημαντικό είναι να τεθούν τα πολιτικά εργαλεία σε πρακτικό πλαίσιο, όπως να σταματήσει κάθε πολιτική διαδικασία ομαλοποίησης με τη σιωνιστική οντότητα».

Ο Άσαντ σημείωσε ότι «η επίμονη εγκληματικότητα δεν μπορεί να απομονωθεί από την κατακερματισμένη προσέγγισή μας, ως αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, με επαναλαμβανόμενα γεγονότα απέναντι στην παλαιστινιακή υπόθεση», τονίζοντας ότι «η αραβική πραότητα αυξάνει τη σιωνιστική αγριότητα και τις σφαγές εναντίον μας».

Στην ομιλία του, ο αλ Άσαντ είπε ότι «οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται προστασία από την επερχόμενη γενοκτονία πριν από την ανθρωπιστική βοήθεια», προσθέτοντας ότι ο Άσαντ υποστήριξε ότι «σήμερα δεν υπάρχει υποστηρικτής, αναφορά ή νόμος όταν μιλάμε για την ειρηνευτική διαδικασία», σημειώνοντας ότι έχει φτάσει σε μια μπλοκαρισμένη διαδρομή.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024