EE: Πράσινο φως στον πολύπαθο νόμο για την αποκατάσταση της φύσης
Κάθε χώρα-μέλος υποχρεούται να λάβει μέτρα για το 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων της, όπως λιβάδια, ποτάμια και δάση.
Spotlight
-
Γνωρίστε τη «Νάλα», τον μοναδικό σκύλο-ναυαγοσώστη στην Ελλάδα - Έσωσε λουόμενο στα Καμένα Βούρλα
-
Χαμός με τον Άντονι Τέιλορ – «Δεν πρέπει να σφυρίζει στην Πρέμιερ Λιγκ» γράφουν στο Χ οι Άγγλοι φίλαθλοι
-
Χάος και στα ταξίδια λόγω «Boris» - Πού υπάρχουν προβλήματα
-
Απλησίαστες οι τιμές των ενοικίων - Στο τραπέζι το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων
Με στόχο να δώσει ξανά ζωή στα οκοσυστήματα της Ευρώπης, από τα οποία το 81% θεωρούνται υποβαθμισμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, σώζοντας μάλιστα κάποια μέτρα που ορισμένες χώρες προσπάθησαν να μπλοκάρουν σε μια αντιπαράθεση που δίχασε το μπλοκ.
Διαπραγματευτές των χωρών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν το βράδυ της Πέμπτης τη συμφωνία, η οποία προβλέπει την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στο 20% της χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης της ΕΕ έως το 2030.
Ορισμένες χώρες διαμαρτυρήθηκαν ότι η ΕΕ επιβαρύνει τις αγορές με καταιγίδα περιβαλλοντικών νόμων
«Η Ευρώπη δεσμεύεται ότι μόνο να διατηρήσει και να προστατεύσει τη φύση αλλά και να την αποκαταστήσει» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η Τερέσα Ριμπέρα, υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας που ασκεί την προεδρία της Ένωσης το τρέχον εξάμηνο.
Η συμφωνία μένει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τις εθνικές κυβερνήσεις, μια διαδικασία που θεωρείται τυπική.
Μέχρι το 2030, κάθε χώρα-μέλος υποχρεούται να λάβει μέτρα για το 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων της, όπως λιβάδια, ποτάμια και δάση.
Οι κυβερνήσεις υποχρεούνται επίσης να διατηρήσουν τα υγιή οικοσυστήματα και να λάβουν στοχευμένα μέτρα για βελτίωση σε τουλάχιστον δύο από τρεις τομείς: τις φιλικές στη φύση πρακτικές όπως οι φράχτες και οι ζώνες άγριας βλάστησης· την αύξηση των πληθυσμών πεταλούδων σε λιβάδια· και την κατακράτηση άνθρακα στο έδαφος.
Συμβιβασμοί
Οι προτεινόμενο στόχοι για την αποκατάσταση των τυρφώνων αποδυναμώθηκαν λόγω αντίστασης από χώρες που εξορύσσουν τύρφη ως καύσιμο ή για την παραγωγή υποστρώματος φύτευσης. Η τύρφη αποτελείται από νεκρά βρύα που συσσωρεύονται σε βάλτους και αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα.
Όσον αφορά τις ανησυχίες ορισμένων χωρών για το οικονομικό κόστος, οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να προτείνουν πρόσθετη χρηματοδότηση κατόπιν νέας ανάλυσης.
Η συμφωνία αποτελεί συμβιβασμό έπειτα από μήνες πιέσεων, με ορισμένες χώρες να διαμαρτύρονται ότι η ΕΕ επιβαρύνει τις αγορές με καταιγίδα περιβαλλοντικών νόμων, και ορισμένους, κυρίως κεντροδεξιούς, ευρωβουλευτές να επιχειρούν να ακυρώσουν το σχέδιο ως επιβλαβές για τους αγρότες.
Άλλες χώρες επέμειναν ότι απαιτείται δράση για να σώσουμε είδη που χάνονται και να διατηρήσουμε την ικανότητα της φύσης να προστατεύει τον άνθρωπο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, για παράδειγμα μειώνοντας τη θερμοκρασία των πόλεων με πράσινους χώρους ή αξιοποιώντας τους υγροτόπους για αντιπλημμυρική άμυνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις