Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πορτοκάλια: Έφτασαν και τα 2,5 ευρώ/κιλό στο ράφι – Τι λένε οι παραγωγοί

Πορτοκάλια: Έφτασαν και τα 2,5 ευρώ/κιλό στο ράφι – Τι λένε οι παραγωγοί

Πώς κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού για ναβαλίνα και κλημεντίνες την τρέχουσα εβδομάδα

Ακόμα και τα 2,5 ευρώ/κιλό έφτασε η τιμή των πορτοκαλιών Βαλνέντσια στο ράφι των σούπερ μάρκετ, βάζοντας για μία ακόμη φορά φωτιά στην τσέπη των καταναλωτών. Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί της Αργολίδας, τονίζουν ότι η τιμή αυτή διαμορφώθηκε λόγω της προσφοράς μόνο εισαγόμενων προϊόντων, καθώς με την είσοδο της Ναβαλίνας, οι τιμές των πορτοκαλιών θα προσαρμοστούν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Ειδικότερα, η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ), στις 8 Νοεμβρίου 2023 διαμορφώθηκε στα 0,46 ευρώ/κιλό για τις ναβαλίνες και στα 0,81 ευρώ/κιλό για τις κλημεντίνες. Οι τιμές αυτές αφορούν σε προϊόντα Α’ ποιότητας και είναι μικτές, συμπεριλαμβάνουν δηλαδή όλα τα κόστη (συλλογή, καλλιέργεια, εισφορές, αποσβέσεις, κ.λπ.).

Οι τιμές παραγωγού διαμορφώθηκαν στα 0,46 ευρώ/κιλό για τις ναβαλίνες και στα 0,81 ευρώ/κιλό για τις κλημεντίνες

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα ελληνικά πορτοκάλια Ναβαλίνα πωλούνται αυτή την εβδομάδα στο ράφι των σούπερ μάρκετ στα 1,10-1,15 ευρώ/κιλό. Από την πλευρά τους πάντως οι συνεταιριστές της Αργολίδας, απαντώντας στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών περί τιμών πορτοκαλιών στα σούπερ μάρκετ στα 2,5 ευρώ/κιλό, εξηγούν ότι ότι «αναφέρονται στο πρόσκαιρο γεγονός που παρατηρείται κάθε χρόνο τους μήνες Οκτώβριο – αρχές Νοεμβρίου, λόγω της προσφοράς μόνο εισαγόμενων πορτοκαλιών και της εγχώριας, όψιμης, ποικιλίας Βαλέντσια, η οποία ολοκλήρωσε την εμπορική της πορεία για φέτος με την εμφάνιση της ναβαλίνας και οι τιμές προσαρμόστηκαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα».

Αυτή την περίοδο υπάρχει αυξημένη ζήτηση εσπεριδοειδών

Η εικόνα της αγοράς εσπεριδοειδών

Σύμφωνα με τη ΔΕΣΑ, αυτή την περίοδο υπάρχει αυξημένη ζήτηση εσπεριδοειδών και μικρή προσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ περαιτέρω αύξηση της ζήτησης αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Η φετινή χρονιά είναι όψιμη, τα προϊόντα έχουν άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά υπολείπονται σε βάρος, που θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών της Αργολίδας, συστήνουν στους παραγωγούς αυτοσυγκράτηση στην προσφορά, ώστε τα προϊόντα να αποκτήσουν οικονομικά αποδοτικό βάρος.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024