Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τιτανικός: Σε δημοπρασία βγαίνουν αντικείμενα του μυθικού πλοίου

Τιτανικός: Σε δημοπρασία βγαίνουν αντικείμενα του μυθικού πλοίου

Στο «σφυρί» το μοναδικό μενού που έχει διασωθεί από το δείπνο των επιβατών πρώτης θέσης στις 11 Απριλίου 1912.

Ο Τιτανικός είναι, ίσως, το πιο διάσημο πλοίο όλων των εποχών. Η μνήμη του παραμένει ολοζώντανη στις ημέρες μας, μέσα από πολυάριθμα βιβλία, ταινίες και εκθέσεις. Το πλοίο που θεωρούταν αβύθιστο χτύπησε σε παγόβουνο με αποτέλεσμα να βουλιάξει και να παρασύρει στον βυθό της θάλασσας εκατοντάδες ανθρώπους.

Το ναυάγιο βρέθηκε το 1995 έπειτα από χρόνια ερευνών. Το πλοίο πλεόν ήταν διαλυμένο, ωστόσο, οι ερευνητές κατάφεραν να ανασύρουν ευρήματα, που δείχνουν το μέγεθος της τραγωδίας. Ολόκληρες σοροί δεν βρέθηκαν ποτέ, ωστόσο βρέθηκαν κάποια κόκκαλα και δόντια. Παρόλα αυτά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν όλες τις σορούς. Πολλές από αυτές θάφτηκαν χωρίς όνομα.

Από την άλλη πλευρά, όσοι αναγνωρίστηκαν ήταν κυρίως από τα προσωπικά τους αντικείμενα. Παράλληλα, κάποιες οικογένειες δεν έμαθαν ποτέ τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι γιατί δεν βρήκαν ποτέ τίποτα από αυτούς.

Μενού από το δείπνο των επιβατών της πρώτης θέσης

Σε δημοπρασία από τον οίκο Henry Aldridge & Son Ltd βγαίνουν στις 11 Νοεμβρίου αντικείμενα από το διάσημο ναυάγιο του Τιτανικού. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ένα μενού της πρώτης θέσης του θρυλικού υπερωκεανείου και το μοναδικό μενού που διασώθηκε.

Σε αυτό αναγράφονται τα πιάτα που απολάμβαναν οι πλούσιοι επιβάτες της πρώτης θέσης, λίγο πριν χάσουν την ζωή τους στα παγωμένα νερά του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του παρθενικού ταξιδιού του πλοίου από το Σαουθάμπτον με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Το μενού για τους επιβάτες πρώτης θέσης του Τιτανικού

Πηγή: Henry Aldridge and Son Ltd

Την νύχτα της 11ης Απριλίου του 1912 – δύο βράδια πριν την μοιραία νύχτα της 14ης Απριλίου – το μενού της πρώτης θέσης περιελάμβανε εκλεκτά εδέσματα όπως, σολομό, στρείδια, αρνί και πάπια. Το πολύτιμο αυτό κομμάτι χαρτί έχει εμφανή τα σημάδια του ναυαγίου, ενώ αναμένεται να πωληθεί για 50.000-70.000 λίρες.

Αντικείμενα από το πλοίο που θα δημοπρατηθούν

Ανάμεσα στα αντικείμενα που επίσης θα δημοπρατηθούν είναι μια καρό κουβέρτα από το κατάστρωμα της πρώτης θέσης, η οποία εκτιμάται ότι θα πωληθεί για 70.000 έως 100.000 λίρες, σύμφωνα με το CNN. Προηγουμένως, η κουβέρτα ανήκε στον Φρέντερικ Τόπιν, ο οποίος, με την ιδιότητά του ως Βοηθός Γενικού Διευθυντή στη Νέα Υόρκη της εταιρείας που ανήκε στον Τιτανικό, την είχε αποκτήσει σε μια προβλήτα της Νέας Υόρκης όταν συνάντησε διασωθέντες επιβάτες που έβγαιναν στην ξηρά, είπε ο οίκος δημοπρασιών.

Σε δημοπρασία διατίθεται επίσης ένα ρολόι τσέπης του επιβάτη της δεύτερης θέσης Σινάι Κάντορ, και υπολογίζεται ότι μπορεί να κυμανθεί από 50.000 έως 80.000 λίρες.

Ευρήματα από το ναυάγιο

Χρυσό μενταγιόν 18 καρατίων

Μέσα στα ευρήματα από το ναυάγιο του Τιτανικού ήταν και ένα χρυσό μενταγιόν 18 καρατίων. Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοχός του ήταν επιβάτης της πρώτης θέσης, όπου ταξίδευαν οι πιο ευκατάστατοι.

Μετά από έρευνα βρέθηκα ότι το κολιέ ανήκε στην Virginia Estelle McDowell Clark. Εκείνη και ο σύζυγός της ταξίδευαν με τον Τιτανικό για να επιστρέψουν στο σπίτι τους στο Λος Άντζελες μετά από τις διακοπές τους. Γύριζαν για να γιορτάσουν τα γενέθλια του γιου τους.

Κεφάλι σπάνιας πορσελάνινης κούκλας

65 χρόνια αργότερα βρέθηκε το κεφάλι μίας σπάνιας πορσελάνινης κούκλας στο τρίτο κατάστρωμα. Ένας ναυτικός τη βρήκε σε 2000 μέτρα βάθος. Ανήκε σε ένα κοριτσάκι με το όνομα Eva Hart. Η Hart ήταν από τους επιζήσαντες του ναυαγίου. Παρόλο που έμαθε ότι βρέθηκε η αγαπημένη της κούκλα δεν κατάφερε ποτέ να την πάρει πίσω.

Μπουκαλάκια με αρώματα

Πολλά μικρά φιαλίδια βρέθηκαν στα συντρίμμια. Οι ερευνητές δεν είχαν καταλάβει τι βρήκαν μέχρι να τα φέρουν στην επιφάνεια και να τα εξετάσουν. Όπως αποδείχτηκε ήταν μπουκαλάκια με αρώματα. Τα είχε μαζί ένας αρωματοποιός που ταξίδευε με τον Τιτανικό. Στην προσπάθειά του να σωθεί, τα άφησε όλα πίσω.

Κλειδιά καμπίνας που δεν βρέθηκε ποτέ

Πολλές από τις καμπίνες του πλοίου συνθλίφτηκαν εντελώς και δεν βρέθηκαν ποτέ. Ωστόσο, οι ερευνητές κατάφεραν να βρουν ένα ζευγάρι κλειδιά. Τα κλειδιά υποδεικνύουν ότι η καμπίνα αυτή πιθανότατα είχε επιβάτες. Μαζί με την καμπίνα χάθηκαν για πάντα και οι επιβάτες που ήταν μέσα σε αυτή.

Δερμάτινες μπότες

Μέσα σε όλα τα προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν στο ναυάγιο ήταν και ένα ζευγάρι μπότες που ανήκε σε άτομο του πληρώματος του πλοίου. Το εύρημα αυτό υπενθυμίζει τη θυσία του πληρώματος, οι οποίοι προκειμένου να επιβιβαστούν όσοι περισσότεροι επιβάτες ήταν εφικτό στις σωστικές λέμβους, έμειναν πίσω.

Η καμπάνα προειδοποίησης του καπετάνιου

Η καμπάνα την οποία χτυπούσαν για να ειδοποιήσουν τον καπετάνιο για κάποιο εμπόδιο στη θάλασσα βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Είναι από τα ελάχιστα κομμάτια του πλοίου που διασώθηκαν.

Μαχαιροπίρουνα

Στο κατάστρωμα του πλοίου βρέθηκαν και τα μαχαιροπίρουνα από το εστιατόριο, εκεί όπου κάθε βράδυ δειπνούσαν οι επιβάτες της πρώτης θέσης. Βρέθηκαν σχεδόν άθικτα παρά τα χρόνια που είχαν περάσει.

@topdiscoverychannel 15 Terrifying Things Found on the Titanic! (P2) #top #discovery #titanic #terrifying #fyp #amazing #foryou ♬ nhạc nền – Top Discovery

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/Titanic Museum

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024