Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Google: Σε νέα αντιμονοπωλιακή δίκη, αυτή τη φορά για το Play Store

Google: Σε νέα αντιμονοπωλιακή δίκη, αυτή τη φορά για το Play Store

Η εταιρεία καλείται να δικαιολογήσει τις προμήθειες που χρεώνει στους δημιουργούς εφαρμογών.

Ενώ ακόμα βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στη μεγάλη αντιμονοπωλιακή δίκη για την κυριαρχία της στις μηχανές αναζήτησης, η Google καλείται να υπερασπιστεί στο δικαστήριο τις πρακτικές της στο λειτουργικό σύστημα Android.

Σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, οι ένορκοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν το σύστημα πληρωμών του καταστήματος εφαρμογών Play Store πνίγει τον ανταγωνισμό και ανεβάζει τις τιμές των εφαρμογών για τους καταναλωτές.

Ο δημιουργός του Fortnite στρέφεται κατά της Google για την προμήθεια 15% που χρεώνει για κάθε αγορά εφαρμογής στο Play Store.

Σύμφωνα με το Associated Press, στη δίκη που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα Χρυστούγενα θα καταθέσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, μητρικού ομίλου της Google, ο οποίος κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στη δίκη για τις μηχανές αναζήτησης.

Η νέα δίκη πραγματοποιείται έπειτα από αγωγή της Epic Games, δημιουργού του δημοφιλούς παιχνιδιού Fortnite, η οποία είχε υποβάλλει αντίστοιχη προσφυγή και κατά της Apple για το αποκλειστικό σύστημα πληρωμών του App Store.

Στην υπόθεση εκείνη το δικαστήριο και το εφετείο έκριναν ότι η Apple πρέπει να επιτρέψει στους δημιουργούς εφαρμογών να προσφέρουν συνδέσμους προς εναλλακτικά συστήματα πληρωμών, πέρα από το σύστημα της Apple που χρεώνει προμήθεια 30%. Η Apple έχει καταθέσει έφεση της οποίας η εκδίκαση εκκρεμεί.

Η Epic στρέφεται τώρα και κατά της Google για την προμήθεια 15% που χρεώνει για κάθε αγορά εφαρμογής στο Play Store.

Το Android επιτρέπει τη λειτουργία άλλων καταστημάτων εφαρμογών, όπως για παράδειγμα αυτό που προσφέρει η Samsung στις συσκευές της, όμως η Epic υποστηρίζει ότι η Google διατηρεί τον έλεγχο του οικοσυστήματος εφαρμογών και έχει πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό.

Όπως έκανε και η Apple στη δική της δίκη, η Google αναμένεται να υπερασπιστεί τις προμήθειες που χρεώνει υποστηρίζοντας ότι είναι δίκαιο να αποζημιωθεί για τα μεγάλα ποσά που διέθεσε στην ανάπτυξη του Play Store. Επιπλέον, οι προμήθειες τής επιτρέπουν να ελέγχει την ασφάλεια των διαθέσιμων εφαρμογών.

Ο Ουίλσον Ουάτ, αντιπρόεδρος της Googleα αρμόδιος για θέματα δημόσιας πολιτικής και κυβερνητικών υποθέσεων, κατηγόρησε σε ιστολόγιο την Epic Games ότι προσπαθεί να κερδίσει «κάτι από το τίποτα» με μια προσφυγή που όπως είπε στερείται νομικής βάσης.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024