Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σάκης Αρναούτογλου: «Το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε ακόμα και στην Αθήνα το 2003»

Σάκης Αρναούτογλου: «Το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε ακόμα και στην Αθήνα το 2003»

Κι όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το φαινόμενο γίνεται ορατό από την χώρα μας

Μοναδικές εικόνες αντίκρισαν οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας το βράδυ της Κυριακής με το Βόρειο Σέλας να κάνει την εμφάνισή του, βάφοντας τον νυχτερινό ουρανό κόκκινο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το καθηλωτικό θέαμα ήταν ορατό σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας έφτασε μέχρι Σέρρες, Χαλκιδική και Πιερία.

Ο γνωστός μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο φαινόμενο, επισημαίνοντας ότι το Βόρειο Σέλας έχει κάνει την εμφάνισή του άλλες 2 φορές τα τελευταία 20 έτη και ακόμα πιο νότια στη χώρα.

«Τα αίτια του φαινομένου βρίσκονται 150.000.000 χλμ μακριά»

Εικόνα από το Βόρειο Σέλας στη βόρεια Ελλάδα

«Κατά τη μαγνητική καταιγίδα της 20ης Νοεμβρίου του 2003, εμφανίστηκε ακόμα και στην Αθήνα και το 2010 μετά από έντονη ηλιακή δραστηριότητα εμφανίστηκε και πάλι στη βόρεια Ελλάδα» γράφει στη σχετική του ανάρτηση ο ίδιος.

Σημειώνει πως η «αιτία του φαινομένου βρίσκεται περίπου 150.000.000 χιλιόμετρα μακριά, στην επιφάνεια του ήλιου και προκαλείται όταν ο ηλιακός άνεμος φτάνει στη Γη μετά από τεράστιες εκρήξεις ηλεκτρομαγνητικής ύλης στην επιφάνεια του».

«Οι ακτίνες του Βορείου Σέλαος που βλέπουμε εμείς στη Γη βρίσκονται μεταξύ 90 και 130 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος» καταλήγει ο μετεωρολόγος.

Νωρίτερα, στο φαινόμενο αναφέρθηκε και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος εξήγησε πώς προκλήθηκε.

«Μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία. Περισσότερα σε άρθρο» έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του στο X.

Πού οφείλεται το κόκκινο χρώμα

Σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση που δημοσίευσε η σελίδα Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ηλίου και η οποία κατευθύνεται προς τη Γη.

Όταν όμως προκαλείται σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, το αποτέλεσμα είναι να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.

Sports in

Oλυμπιακός: Γητευτής ονείρων

Ο Ολυμπιακός του σήμερα είναι ικανός για τα πάντα. Οι δε ποδοσφαιριστές του αποφασισμένοι στον απόλυτο βαθμό, να τα δώσουν όλα. Γιατί πολύ απλά, θέλουν τα να νιώσουν όλα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024