Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βόρειο Σέλας: Ορατό και στην Ελλάδα με εικόνες απίστευτης ομορφιάς - Η επιστημονική εξήγηση

Βόρειο Σέλας: Ορατό και στην Ελλάδα με εικόνες απίστευτης ομορφιάς – Η επιστημονική εξήγηση

Για πρώτη φορά το Βόρειο Σέλας γίνεται ορατό σε σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας μίας εξαιρετικά ισχυρής ηλιακής έκλαμψης, η οποία προκάλεσε μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα.

Εκπληκτικές ζωγραφιές στον ουρανό της Κεντρικής Μακεδονίας δημιούργησε τη νύχτα το Βόρειο Σέλας, το οποίο έγινε ορατό σε σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι τις Σέρρες, τη Χαλκιδική και την Πιερία (φωτογραφία, επάνω, από forecastweather.gr).

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται ορατό για πρώτη φορά μέχρι τις βαλκανικές χώρες και καταλήγει όπως βλέπουμε στις εικόνες να φωτίζει και τον ελληνικό ορίζοντα.

Ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο

Μοιάζει σαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα είναι το Βόρειο Σέλας, αναφέρει το forecastweather.gr. και προσθέτει ότι η αιτία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ήταν μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο.

Στατιστικά, είναι πρακτικά και επιστημονικά αδύνατον το Βόρειο Σέλας να καταλήξει μέχρι τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, καθώς πρόκειται κατά κανόνα για ένα φαινόμενο που γίνεται ορατό μόνο στις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά στον Βόρειο Πόλο.

Πού οφείλεται το κόκκινο χρώμα

Κι’ όμως για πρώτη φορά έγινε ορατό σε σχεδόν ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο, φτάνοντας έως και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας, και δημιουργώντας εικόνες μοναδικής ομορφιάς, αλλά και έως έναν βαθμό απόκοσμες.

Σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση που δημοσίευσε η σελίδα Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ηλιου και η οποία κατευθύνεται προς τη Γη.

Οταν όμως προκαλείται σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, το αποτέλεσμα είναι να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024