Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Nova: Γιατί υποχρεώθηκε να αλλάξει τη διαφημιστική καμπάνια της

Nova: Γιατί υποχρεώθηκε να αλλάξει τη διαφημιστική καμπάνια της

Απόφαση από το Συμβούλιο Επικοινωνίας και Ελέγχου

Με δύο αποφάσεις το Συμβούλιο Επικοινωνίας και Ελέγχου παρενέβη στη Nova, η οποία και κλήθηκε να τροποποιήσει τη διαφημιστική της επικοινωνία. Η Nova αυτοαναγορεύτηκε ως «ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος κινητής» στην Ελλάδα.

Κάτι που προκάλεσε την προσφυγή των δύο ανταγωνιστών της τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Cosmote και Vodafone) στο αρμόδιο θεσμικό όργανο για τις διαφημιστικές εκστρατείες και τα μηνύματα επικοινωνίας των επιχειρήσεων.

Χωρίς τεκμηρίωση

Με σχετικό δημοσίευμα το capital.gr, κάνει γνωστό πως ύστερα από έλεγχο των στοιχείων που προσκόμισαν οι δύο πλευρές -από την μια πλευρά η Nova και από την άλλη οι δύο έτεροι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι- το αρμόδιο όργανο έκρινε ότι ο ισχυρισμός «ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος κινητής είναι πιθανό να οδηγήσει σε παραπλάνηση και δεν τεκμηριώθηκε επαρκώς» καθώς, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, «ο αριθμός των καθαρών νέων συνδέσεων του πρώτου εξαμήνου του 2023, που είναι το μοναδικό στοιχείο στο οποίο στηρίζεται η δήλωση αυτή, κρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή ότι είναι ένα μέγεθος ευμετάβλητο, που δεν συνδέεται ευθέως / απαραιτήτως με την ανάπτυξη της εταιρείας (όπως για παράδειγμα τα έσοδα) και από μόνο του δεν κρίνεται κατάλληλο για να τεκμηριώσει επαρκώς έναν τόσο απόλυτο ισχυρισμό υπεροχής».

Η πρώτη απόφαση

Η συγκεκριμένη απόφαση (σ.σ. δημοσιεύτηκε στις 2 Οκτωβρίου (Α/5812)) που καλούσε τη Nova να προχωρήσει σε τροποποίηση της εν λόγω επικοινωνίας εντός εύλογου διαστήματος, δεν πτόησε την εταιρεία, η οποία επανήλθε με τροποποιημένη διαφημιστική καμπάνια στην οποία «ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος κινητής» αντικαταστάθηκε με τον ισχυρισμό «ο Νο1 πάροχος σε νέες συνδέσεις κινητής το πρώτο εξάμηνο 2023».

Η δεύτερη απόφαση

Το Συμβούλιο, όπως αναφέρει το capital, όχι μόνο κάλεσε για την εκ νέου τροποποίησή της λόγω ελλιπούς τεκμηρίωσης, αλλά ζήτησε από τη Nova η νέα εκδοχή της επικοινωνίας να υποβληθεί υποχρεωτικά στην Επιτροπή πριν από τη δημοσίευση/μετάδοσή της για να διαπιστωθεί η σωστή κατανόηση και εφαρμογή της απόφασης, η οποία αναρτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου (Α/5815).

Εξετάζοντας τον ισχυρισμό «ο Νο1 πάροχος σε νέες συνδέσεις κινητής το πρώτο εξάμηνο 2023», η επιτροπή ανέφερε ότι «η τεκμηρίωση ενός τόσο απόλυτου ισχυρισμού πρέπει να είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές δεν εκτίθενται σε μηνύματα που μπορεί να οδηγήσουν σε εσφαλμένες εντυπώσεις και συμπεράσματα», λέγοντας ότι στη διάρκεια της διαδικασίας διαπιστώθηκε ότι «η τεκμηρίωση του ισχυρισμού βασίστηκε σε στοιχεία τα οποία πρώτον δεν προκύπτουν από κοινά αποδεκτά δεδομένα για τις νέες συνδέσεις, προερχόμενα από τρίτη, ανεξάρτητη πηγή, ενώ δεύτερον δεν υπάρχει, έστω, μεταξύ των εταιρειών, κοινά αποδεκτή μεθοδολογία υπολογισμού τους, ούτε κοινά αποδεκτοί όροι διαχείρισής τους (όπως π.χ. η συστηματική, σε τακτά χρονικά διαστήματα γνωστοποίηση, ή ο τρόπος δημοσιοποίησης)».

Ο ισχυρισμός

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου United, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, είχε υποστηρίξει ότι η εταιρεία στο πρώτο μισό του 2023 μονοπώλησε στις καθαρές νέες συνδέσεις στην κινητή τηλεφωνία, γεγονός που την καθιστά ως τον «ταχύτερα αναπτυσσόμενο πάροχο στην κινητή». Ισχυρισμός, ο οποίος είχε προηγηθεί των δύο προαναφερόμενων αποφάσεων του Συμβουλίου Επικοινωνίας και Ελέγχου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η αγορά στις νέες καθαρές συνδέσεις αυξήθηκε κατά 76.000 και όλες ήταν της Nova, ένας ισχυρισμός για τον οποίο δε δόθηκαν και τότε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, επαρκείς εξηγήσεις (ή όσες δόθηκαν περισσότερο μπέρδεψαν παρά διευκρίνιζαν τη συλλογιστική), αλλά απλώς αναφέρθηκε ότι προκύπτει από τα νούμερα που έχουν δημοσιεύσει, σύμφωνα με το capital, η Cosmote και η Vodafone.

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024