Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιβράβευση της ασυνέπειας

Επιβράβευση της ασυνέπειας

Η Αργεντινή είναι μια χώρα με ιδιαίτερο πολιτικό παρελθόν. Για πολλά χρόνια ζούσε κάτω από την επιβλητική επιρροή του πρώην προέδρου της Χουάν Περόν. Είτε ως πρόεδρος είτε μέσω των συζύγων του, Εύας στην αρχή και Ισαμπελίτας κατά τη δεύτερη θητεία του, ασκούσε τεράστια επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις παρουσιαζόμενος σχεδόν σαν «άγιος» για τα λαϊκά […]

Η Αργεντινή είναι μια χώρα με ιδιαίτερο πολιτικό παρελθόν. Για πολλά χρόνια ζούσε κάτω από την επιβλητική επιρροή του πρώην προέδρου της Χουάν Περόν. Είτε ως πρόεδρος είτε μέσω των συζύγων του, Εύας στην αρχή και Ισαμπελίτας κατά τη δεύτερη θητεία του, ασκούσε τεράστια επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις παρουσιαζόμενος σχεδόν σαν «άγιος» για τα λαϊκά και εργατικά στρώματα.

Αλλά και μετά την απομάκρυνση του ονόματός του από τον θώκο της εξουσίας, το περονικό κόμμα (Περονίστας) εξακολούθησε να παίζει κυρίαρχο ρόλο στα πολιτικά πράγματα.

Ο Κάρλος Μένεμ, στη δεκαετία του 1980, μπήκε στα παπούτσια του και κέρδισε την προεδρία. Ενώ όμως εκλέχθηκε με καθαρά αριστερή κρατικοπαρεμβατική πλατφόρμα, στη συνέχεια έκανε μεγάλη στροφή και σχημάτισε την πλέον φιλελεύθερη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας.

Εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, σχεδόν πλήρης απελευθέρωση της αγοράς, διοικητικές απορρυθμίσεις της οικονομίας και δολαριοποίησή της προκάλεσαν θεαματική στροφή και μία άνευ προηγουμένου ανάπτυξη. Που αργότερα βέβαια αντεστράφη με αποτέλεσμα την άνοδο του πάλι Περονικού Νέστορ Κίρχνερ που, ακολουθούμενος, έπειτα από μικρή διακοπή, από τη γυναίκα του Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ, διέτρεξαν μια μεγάλη αριστερόστροφη διαδρομή στην εξουσία. Πάντα κάτω από τα λάβαρα του Περονισμού.

Tα τελευταία χρόνια η περονική-αριστερόστροφη κυβέρνηση του σημερινού προέδρου Φερνάντεζ, με αντιπρόεδρο την Κριστίνα Κίρχνερ, έχει σχεδόν ισοπεδώσει την οικονομία με τεράστιες δημόσιες δαπάνες δίχως το παραμικρό αντίκρισμα.

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης αυτής, που έχει βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα της οικονομίας, εμφανίζεται σαν εκπρόσωπος πλέον του περονικού κόμματος (Κόμμα Ενσωμάτωσης και Δικαιοσύνης) στις εκλογές. Το ιδιόρρυθμο του πράγματος είναι πως ο Σέρτζιο Μάσα, γιατί περί αυτού πρόκειται, ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως ακραίος φιλελεύθερος, μετά κεντροδεξιός και τελευταία μεταπήδησε στους Περονιστές, κατορθώνοντας να γίνει βασικός υπουργός στην κυβέρνηση και να εξασφαλίσει το χρίσμα. Κυρίως διότι και ο πρόεδρος Φερνάντεζ και η Κίρχνερ είναι πλέον εκτός πολιτικής μάχης.

Το βασικό πρόβλημα του Μάσα είναι πως χρεώνεται την άθλια οικονομική κατάσταση (πληθωρισμός κοντά στο 138%, κρατικές εταιρείες χρεοκοπημένες, τεράστια ελλείμματα, ισχυρά συνδικάτα και μεγάλες δημόσιες παροχές). Εντούτοις, ο Μάσα πέρασε πρώτος στον δεύτερο γύρο των εκλογών!

Αντίπαλός του είναι ο ακραίος φιλελεύθερος (libertarian) οικονομολόγος και βουλευτής Χαβιέρ Μιλέι. Με θεατρινίστικες κινήσεις ο Μιλέι έχει εντυπωσιάσει τον κόσμο με τις απροσδόκητες θέσεις του και την αντίθεσή του προς τον παλιό πολιτικό κόσμο.

Εναντίον κάθε πτυχής κρατικής ή δημόσιας γενικά παρέμβασης ο Μιλέι επαναλαμβάνει συνέχεια το σύνθημα «Για την Ελευθερία  γαμώτο». Θέλει δραστική μείωση, μέχρι και κατάργηση, φόρων, παντού ιδιωτικοποιήσεις, καθόλου κρατικές παρεμβάσεις, δολαριοποίηση της οικονομίας, κόψιμο δαπανών, ελεύθερη πώληση ανθρώπινων οργάνων(!), κατάργηση Κεντρικής Τράπεζας και καμία σχέση με το Βατικανό και τον «αριστερό Πάπα», που είναι Αργεντίνος!

Ο Μάσα, που είναι ακόμα υπουργός Οικονομικών, μείωσε όμως προεκλογικά τους φόρους και απείλησε πως ο Μιλέι θα αυξήσει εισιτήρια συγκοινωνιών που είναι επιδοτούμενα. Αλλά ευθύνεται για τα χάλια γενικά της οικονομίας.

Με βάση όμως την εμπειρία του Μένεμ, φαίνεται πως πολλοί Αργεντίνοι τον ψήφισαν επειδή δεν τον πιστεύουν. Επειδή ακριβώς δεν είναι συνεπής, πολλοί εκτιμούν πως θα κάνει άλλα από αυτά που λέει! Η ασυνέπειά του και οι επιθέσεις του Μιλέι στον Πάπα, φαίνεται να τον έχουν βοηθήσει. Σε περίπου δύο εβδομάδες, που θα γίνει η δεύτερη εκλογή, θα φανεί αν ο γνήσια φιλελεύθερος μπορεί να υπερισχύσει του ασυνεπούς.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Το νέο «κάδρο» έχει και τον αρχηγό

Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου αλλάζει τα δεδομένα ενόψει της τρίτης μάχης Ολυμπιακού - Μπαρτσελόνα για την πρόκριση στο final 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024