Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
World Cup 2034: Πώς η Σαουδική Αραβία αλλάζει τις ισορροπίες – ξανά

World Cup 2034: Πώς η Σαουδική Αραβία αλλάζει τις ισορροπίες – ξανά

Γιατί ο κόσμος του ποδοσφαίρου δεν αντέδρασε στην απόφαση της FIFA

Καμία αντίρρηση, αντίδραση ή έστω δισταγμό δεν έκρυβε η στάση των «Μεγάλων Δυνάμεων» του ποδοσφαίρου, άμα τη ανακοινώσει της απόφασης για το ποια χώρα θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2034.

Και φαίνεται λογικό – σήμερα τα χρήματα της Σαουδικής Αραβίας κρατούν τον κόσμο του ποδοσφαίρου στα χέρια της, με όλους τους φιλάθλους, τα μέσα ενημέρωσης και τους ίδιους τους αθλητές να κρέμονται από τα «χείλη» της.

Σιωπή

Ούτε διαμαρτυρίες, ούτε περιβραχιόνια, ούτε μπλουζάκια, ούτε δηλώσει, ούτε καταδίκες, ούτε καν μια εσπευσμένα συγκληθείσα συνάντηση ως ένδειξη ανησυχίας,μετά τα τεκταινόμενα στο Κατάρ πέρυσι. Αναμένεται η διαδικασία επικύρωσης της απόφασης την επόμενη χρονιά, αλλά με την Αυστραλία να έχει αποσύρει τελικά την υποψηφιότητά της, η κατοχύρωση της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2034 στη Σαουδική Αραβία, είναι μια τυπική διαδικασία.

Και όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Η Σαουδική Αραβία κερδίζει, η FIFA κερδίζει, τα χρήματα από το πετρέλαιο κερδίζουν – όπως πάντα.

Όπως όλα τα αθλήματα, έτσι και το ποδόσφαιρο αποκτά και εδραιώνει ολοένα και περισσότερο τη σχέση του με τον πλούτο στα ανατολικά. Μια γρήγορη ανασκόπηση των πελατών του BeIn Sport μεταξύ των εγχώριων πρωταθλημάτων και των διεθνών ομοσπονδιών εξηγεί γιατί η όποια αντίδραση ενάντια στο Κατάρ θα ισοδυναμούσε με κάτι περισσότερο από βιτρίνα – και η Σαουδική Αραβία δεν διαφέρει.

Τυπική διαδικασία η κατοχύρωση της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2034

Ο πίνακας δείχνει ποιες χώρες έχουν φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και ποιες θα το φιλοξενήσουν

Όλα εδώ

Θα φιλοξενήσει στην Τζέντα το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2023 (FIFA World Cup), έχει τη Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ (το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) ελέγχει το 80% του μεριδίου της αγγλικής ομάδας, ενώ στην κοινοπραξία συμμετέχει επίσης η επενδυτική εταιρεία PCP Capital Partners και η RB Sports & Media). Στις ομάδες της αγωνίζεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Στίβεν Τζέραρντ και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, έχει το Σούπερ Καπ Ιταλίας — επεκτάθηκε σε τουρνουά τεσσάρων ομάδων και θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία για τέσσερα από τα επόμενα έξι χρόνια — και, μέχρι το 2029, το Σούπερ Καπ Ισπανίας, όπως και τουρνουά τεσσάρων ομάδων.

Έτσι, αφέθηκε στους οπαδούς, τα μέσα ενημέρωσης και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ξεκινήσουν την αντεπίθεση μετά την ανακοίνωση της Τρίτης. Καθώς αυτή η συμμαχία ήταν ανίσχυρη να σταματήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ —ακόμα και ένα που είχε αποδειχθεί διεφθαρμένο και δεν ψηφίστηκε ποτέ από την εκτελεστική επιτροπή της FIFA— είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να δράσει με διαφορετικό αποτέλεσμα για το 2034.

Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε μάλιστα για αυτογκόλ της FIFA. «Πρέπει να είναι έτοιμη να σταματήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών εάν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αντιμετωπιστούν αξιόπιστα», δήλωσε ο Στιβ Κόκμπερν, επικεφαλής οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ομοίως, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κατηγορούσε τη Σαουδική Αραβία για άσκηση βίας από τους συνοριοφύλακές της προς Αιθίπες πρόσφυγες, αποκαλεί «ντροπή» τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Σαουδική Αραβία και δήλωσε ότι η FIFA έχει παραβιάσει τους δικούς της κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε μάλιστα για αυτογκόλ της FIFA

Το παράδειγμα της Ρωσίας

Το ερώτημα που έθεσαν οι Times είναι πράγματι εύστοχο: θα μπορούσε πραγματικά να υπάρξει κάποια αντίδραση απέναντι στην επιλογή της Σαουδικής Αραβίας; Αναμφίβολα και υπάρχει και πρότερο έντιμο παρελθόν και με τη συμμετοχή των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών χωρών όπως η Αγγλία. Όταν η UEFA συμφώνησε να αφήσει τις ομάδες νεότερων ηλικιακών ομάδων της Ρωσίας να επιστρέψουν στη διεθνή διοργάνωση και η FIFA ακολούθησε ανοίγοντας το δρόμο της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα μπλοκ ευρωπαϊκών εθνών αντιτάχθηκε. Η Αγγλία, μέσω της FA, είπε ότι θα αρνούνταν να παίξουν μαζί τους εάν κληρωθούν μαζί. Το παράδειγμά της ακολούθησαν η Σουηδία, η Δανία, η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής και, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ουκρανία.

Μπροστά στο χαοτικό ενδεχόμενο η Ρωσία να προκρινόταν και στη συνέχεια οι ομάδες να άρχιζαν να αποσύρονται από τους αγώνες στους τελικούς, η UEFA έκανε πίσω. Δεν υπέβαλε την απόφαση προς έγκριση σε εκτελεστική συνεδρίαση, επικαλούμενη την απουσία «τεχνικής λύσης». Καθώς η UEFA διοργανώνει την ευρωπαϊκή πρόκριση για τα τουρνουά της FIFA, έκλεισε το δρόμο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και το πιο σημαντικό, έδειξε τι θα μπορούσε να επιτευχθεί με λίγη αποφασιστικότητα και ευθύνη.

Τώρα όμως είναι όλες οι πλευρές μαζί. Πώς μπορεί η FA, για παράδειγμα, να αντισταθεί σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σαουδική Αραβία, ενώ συνεχίζει να υποδέχεται τον Τζόρνταν Χέντερσον -που αγωνίζεται στη Αλ Ετιφάκ και στην Εθνική Αγγλίας; Και ακόμη κι αν σχεδίαζαν ένα μονοπάτι μέσα από τον ηθικό λαβύρινθο, πόσο σύντομα θα ήταν πριν από ένα τηλεφώνημα – ίσως από το ίδιο τμήμα που θα διορίσει σύντομα τη ρυθμιστική αρχή του ποδοσφαίρου – για να πει ότι η κυβέρνηση θα προτιμούσε πραγματικά να βρει τρόπους να βοηθήσει τους συμμάχους της στη Σαουδική Αραβία; Όπως ακριβώς έκαναν και με την εξαγορά της Νιούκαστλ.

Θέμα πολιτικό

Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο που έχει εμπλακεί σε αυτή την ανταλλαγή. Δεν υπάρχει περίπτωση η πλειοψηφία των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, να διακινδυνεύσουν να αποξενώσουν τη Σαουδική Αραβία.

Έτσι, καθώς η realpolitik και η πραγματική απληστία καταλαμβάνουν το ποδόσφαιρο πλέον επισήμως, δεν θα χρειαστεί να εμπλακεί κανείς σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Όλοι θυμόμαστε την αποφασιστικότητα με την οποία ποδοσφαιρικές ομάδες με πρώτη την Αγγλία, φόρεσαν περιβραχιόνια στα χρώματα του περήφανου ουράνιου τόξου, όπως και όλοι θυμόμαστε ότι τα αφαίρεσαν μόλις υπήρξε η πιθανότητα να αποβληθούν από τους αγώνες.

Ομοίως έπραξαν και τα μέσα ενημέρωσης που απειλούσαν με αποκαλύψεις, αλλά πολύ γρήγορα αρκέστηκαν σε τηλεοπτικά events και αγώνες padel για παράδειγμα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Σαουδική Αραβία κινείται ήδη σε ρυθμούς Μουντιάλ και ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Γιασέρ Αλ-Μισεχάλ δε απέκλεισε η διοργάνωση αντί για χειμώνα όπως στο Κατάρ, να γίνει καλοκαίρι. «Υπάρχουν πολλές νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν στα γήπεδα να ψύχονται ή να κλιματίζονται, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι πολλές πόλεις στο βασίλειο απολαμβάνουν μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα το καλοκαίρι. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις πιθανότητες», εξήγησε.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024