Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Covid-19: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται πρώτα;

Covid-19: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται πρώτα;

Τα συμπτώματα της covid-19 μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως η παραλλαγή που έχετε κολλήσει ή το επίπεδο εμβολιασμού...

Οι μολύνσεις εξαιτίας του κορωνοϊού αναμένεται να αυξηθούν πάλι κατά τους φθινοπωρινούς μήνες αλλά και τον χειμώνα. Με τις νέες παραλλαγές, Εris (EG.5) και Omicron BA.2.86 να «κυκλοφορούν», πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται εάν μπορούν να προκαλέσουν χειρότερα ή πιο έντονα συμπτώματα αλλά και με τι σειρά μπορεί να εμφανιστούν.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της covid-19

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα της covid-19 δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει πολύ από πέρυσι και περιλαμβάνουν:

  • Πυρετός ή ρίγη.
  • Πονόλαιμος.
  • Πόνοι σώματος.
  • Πονοκέφαλος.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Κούραση.
  • Συμφόρηση ή καταρροή.
  • Νέα απώλεια γεύσης ή όσφρησης.
  • Ναυτία ή έμετος.
  • Διάρροια.

Με ποια σειρά εμφανίζονται συνήθως;

Η σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο αλλά τα κοινά αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, ρινική καταρροή και δυσκολία στην αναπνοή.

Ενώ αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά οι πρώτες ενδείξεις μόλυνσης, οι ειδικοί τονίζουν ότι μπορεί να εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα από την παραπάνω λίστα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα άτομα που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό συνήθως αρχίζουν να αισθάνονται άρρωστα μέσα σε πέντε ή έξι ημέρες και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα οπουδήποτε από μία έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση.

Ενώ δημοσιεύτηκε το 2020, επιστημονική μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια αναφέρει ότι τα συμπτώματα της covid-19 συνήθως εμφανίζονται με την ακόλουθη σειρά:

  1. Πυρετός
  2. Βήχας
  3. Πονόλαιμος, μυϊκή πόνοι, πονοκέφαλος.
  4. Συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος όπως έμετος και διάρροια (συνήθως με αυτή τη σειρά).

Πόσο διαρκούν;

Η διάρκεια του χρόνου που θα έχετε συμπτώματα ποικίλλει επίσης, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ήπια έως μέτρια συμπτώματα (σε ένταση) αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα, ειδικά εκείνα με έντονα συμπτώματα, μπορεί να εμφανίσουν παρατεταμένα συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για μακροχρόνια covid-19, το γνωστό σύνδρομο long covid.

Θυμηθείτε όμως ότι ακόμα κι εάν δεν έχετε συμπτώματα, μπορεί να είστε μεταδοτικοί, μιας και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί να μεταδίδετε τον ιό για οπουδήποτε από πέντε έως 20 ημέρες.

Πώς θα καταλάβετε εάν είναι covid-19

Δεν μπορείτε να γνωρίζετε με βεβαιότητα τι έχετε βάσει των συμπτωμάτων σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά σε πολλές αναπνευστικές λοιμώξεις, επομένως η λήψη ενός covid-test με την πρώτη ενόχληση που θα αισθανθείτε είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται πραγματικά.

Εάν λοιπόν είστε άρρωστοι, μπορείτε να τα παραγγείλετε online εύκολα και χωρίς κόπο, χωρίς να διακινδυνέψετε να μολύνετε τους γύρω σας ή να γίνετε χειρότερα. Θα τα βρείτε σε εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή, μέσα από την ατελείωτη ποικιλία του SHOPFLIX.GR σε διαγνωστικά τεστ ενώ θα τα παραλάβετε στην πόρτα σας, στην ώρα τους χάρη στην έγκαιρη και εγγυημένη παράδοση της πλατφόρμας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024