Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Salvatore Ferragamo χώριζε τις πελάτισσες του σε «Σταχτοπούτες», «Αφροδίτες» και «Αριστοκράτισσες»

Ο Salvatore Ferragamo χώριζε τις πελάτισσες του σε «Σταχτοπούτες», «Αφροδίτες» και «Αριστοκράτισσες»

Με τον τίτλο «Salvatore Ferragamo: 1898-1960», μια νέα έκθεση αφηγείται την ιστορία του επιφανούς τεχνίτη της άνεσης και γιορτάζει την επέτειο του πρώτου κατάστημα Ferragamo στο Χόλιγουντ, πριν από 100 χρόνια.

Έχουν περάσει ακριβώς εκατό χρόνια από τότε που ο Salvatore Ferragamo εγκαινίασε το πρώτο του κατάστημα στο Χόλιγουντ, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία που σημείωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε μεταναστεύσει το 1915. Τα παπούτσια του έγιναν πολύ διάσημα εκείνη την εποχή χάρη στις παραγγελίες για διάσημες ταινίες, όπως οι Δέκα Εντολές του Cecil B. DeMille και για τις σταρ του κινηματογράφου που τρελάθηκαν για το ντιζάιν του, από την Greta Grabo μέχρι την Gloria Swanson.

Εξερευνώντας τη ζωή του Salvatore Ferragamo, η έκθεση «Salvatore Ferragamo: 1898 – 1960» στο Μουσείο Ferragamo στη Φλωρεντία (από τις 27 Οκτωβρίου 2023 έως τις 4 Νοεμβρίου 2024) αναδεικνύει τη συμβολή του «υποδηματοποιού των αστέρων» στην αναγέννηση της ιταλικής χειροτεχνίας και τη σημασία του τοπικού σχεδιασμού, που βασίζεται στο μείγμα παράδοσης και καινοτομίας.

Η Gloria Swanson και η Claudette Colbert προτιμούσαν τα κλασικά παπούτσια, η Marlene Dietrich επέλεγε μοντέρνα μοντέλα

Photo: YouTube

To θρυλικό σχέδιο του Ferragamo για τη Τζούντι Γκάρλαντ / Photo: Wikimedia Commons

Ντίβες και διασημότητες του Χόλιγουντ

Η σχέση του Ferragamo με τις πελάτισσές του, τις οποίες κατηγοριοποιούσε σε «Σταχτοπούτες», «Αφροδίτες» και «Αριστοκράτισσες» – με βάση την προτίμησή τους στα υποδήματα και τον τρόπο ζωής τους – εξιστορείται στην ενότητα «Διάσημα παπούτσια και πόδια» της έκθεσης. Από το Hollywood Boot Shop πέρασαν αστέρες όπως η Πόλα Νέγκρι, η Μαίρη Πίκφορντ, η Τζόαν Κρόφορντ αλλά και ο Ρούντολφ Βαλεντίνο, και χορευτές, σκηνοθέτες και παραγωγοί.

Η Gloria Swanson και η Claudette Colbert προτιμούσαν τα κλασικά παπούτσια, η Marlene Dietrich επέλεγε μοντέρνα μοντέλα. Η δούκισσα του Ουίνδσορ, Wallis Simpson, λάτρευε τα δίχρωμα παπούτσια για το καλοκαίρι και τα μονόχρωμα για το χειμώνα, ενώ η Ingrid Bergman προτιμούσε τα χαμηλά τακούνια και τα εξωτικά δερμάτινα της Evita Perón από την Αργεντινή. Η δημιουργικότητα του Ferragamo προσαρμόστηκε σε διάφορες προσωπικότητες, από τη Marilyn Monroe με τα αγαπημένα της τακούνια στιλέτο μέχρι τη Greta Garbo που αγαπούσε παπούτσια με αυστηρή γοητεία.

Σε ηλικία 9 ετών έφτιαξε τα πρώτα του ζευγάρια παπούτσια. Ο πρόωρος θάνατος του πατέρα του άφησε την οικογένεια άπορη και το 1912 ο Salvatore πήγε στη Νάπολη όπου έμαθε την τέχνη της υποδηματοποιίας

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Ποιος ήταν ο Salvatore Ferragamo;

Ο Salvatore Ferragamo γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1898 στο Bonito της Ιρπίνια. Παρά τη διαφωνία του πατέρα του, παθιάζεται με το επάγγελμα του υποδηματοποιού. Η οικογένεια είναι τόσο φτωχή ώστε δεν μπορεί να αγοράσει τα παπούτσια της αδελφής του Salvatore για την πρώτη της κοινωνία. Ίσως αυτός ήταν ο αρχικός λόγος παρακίνησης του σχεδιαστή.

Σε ηλικία 9 ετών έφτιαξε τα πρώτα του ζευγάρια παπούτσια. Ο πρόωρος θάνατος του πατέρα του άφησε την οικογένεια άπορη και το 1912 ο Salvatore πήγε στη Νάπολη όπου έμαθε την τέχνη της υποδηματοποιίας. Λίγο καιρό αργότερα επέστρεψε στο Bonito και άνοιξε επιχείρηση υποδηματοποιίας. Το 1915 αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αμερική, όπου εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο κατασκευής υποδημάτων με μηχανές, αλλά ήταν δυσαρεστημένος με την ποιότητα. Μετακόμισε στην Καλιφόρνια για να ανοίξει ένα κατάστημα επισκευής υποδημάτων και κατά παραγγελία παραγωγής.

Δείτε το βίντεο με το στόρι της ζωής του 

Photo: YouTube

Το Χόλιγουντ τον αγάπησε

Η είσοδος του Ferragamo στον κόσμο του κινηματογράφου συνέβη τυχαία, καθώς ένας από τα αδέρφια του σιδέρωνε τα ρούχα της σκηνής της εκκολαπτόμενης βιομηχανίας του Χόλιγουντ. Μετά τις πρώτες επιτυχίες – μπότες για ταινίες γουέστερν, υποδήματα κάθε είδους για τα blockbusters της εποχής – η φήμη του Ferragamo αυξήθηκε απίστευτα.

Κατανόησε απόλυτα τη σημασία της στήριξης της καμάρας του ποδιού για την εφαρμογή, αφού παρακολούθησε μαθήματα ανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Το 1923, ο Ferragamo μετέφερε την επιχείρησή του στο Χόλιγουντ, όπου αγόρασε την άδεια του Hollywood Boot Shop, που βρισκόταν απέναντι από το αιγυπτιακό θέατρο Grauman’s στη λεωφόρο Hollywood Boulevard.

Κατανόησε απόλυτα τη σημασία της στήριξης της καμάρας του ποδιού για την εφαρμογή, αφού παρακολούθησε μαθήματα ανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Η καινοτομία προσόν του / Photo: YouTube

Οι δουλειές πήγαινα καλά

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνεργάστηκε με διάσημους σκηνοθέτες όπως ο Cecil B. DeMille, ο David Wark Griffith και ο Raoul Walsh, δημιουργώντας υποδήματα για τις ταινίες τους. Μετά από δύο χρόνια, ο Ferragamo άνοιξε ένα νέο κατάστημα στην 6683 Hollywood Boulevard, αποτελώντας σημείο αναφοράς για διασημότητες και αστέρες του κινηματογράφου.

Η φήμη του αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό που το ίδιο το κατάστημα εμφανίστηκε σε ορισμένες ταινίες της εποχής, όπως το Show People του King Vidor το 1928. Έχοντας γίνει Αμερικανός πολίτης, το 1927 επέστρεψε στην Ιταλία, στη Φλωρεντία, όπου άνοιξε ένα εργοστάσιο, ενώνοντας την τοπική χειροτεχνία με το αμερικανικό σύστημα παραγωγής. Ο στόχος του; Να επεκτείνει την παραγωγή ιταλικών χειροποίητων υποδημάτων και να τα διανείμει στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του καταστήματος του Χόλιγουντ.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε

Η κρίση του 1929 είχε αντίκτυπο και στο εργοστάσιο υποδημάτων του Ferragamo. Ο ίδιος κήρυξε πτώχευση το 1933 και άνοιξε εκ νέου ένα εργαστήριο και ένα κατάστημα στο όνομα των αδελφών του.

Μετέφερε την επιχείρηση στο Palazzo Altoviti Sangalletti, το οποίο το 1942 έγινε η έδρα του Ferragamo. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1930, ο Ferragamo άνοιξε καταστήματα στη Ρώμη, το Μιλάνο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βερολίνο και το Λονδίνο. Το 1951, ο Ferragamo συμμετείχε στην πρώτη ιταλική επίδειξη μόδας που διοργάνωσε ο Giovanni Battista Giorgini στη Villa Torrigiani στη Φλωρεντία.

Πέθανε στις 7 Αυγούστου 1960 στην Ιταλία, αφήνοντας την εταιρεία στην αείμνηστη σύζυγό του Wanda Miletti Ferragamo.

Σε κάθε τμήμα της έκθεσης, οι επισκέπτες και οι λάτρεις της μόδας θα έχουν την ευκαιρία να ρίξουν μια ματιά στη μακρά ιστορία του Ferragamo και να εκτιμήσουν την απαράμιλλη δημιουργικότητα, τη δεξιοτεχνία και τη δέσμευση για την τελειότητα που συνεχίζει να εμπνέει τον κόσμο της μόδας σήμερα.

*Πληροφορίες για την έκθεση εδώ 

*Με στοιχεία από lofficielusa.com

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024