Δευτέρα 27 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το αίτημα Ανδρουλάκη για ενημέρωση από την ΑΔΑΕ

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το αίτημα Ανδρουλάκη για ενημέρωση από την ΑΔΑΕ

Η Ολομέλεια θα συζητήσει την αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την ενημέρωση από την ΑΔΑΕ όσων έχουν υποστεί παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή η αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη με την οποία ζητά να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη που απαγορεύει στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώσει όσους έχουν παρακολουθηθεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Η θεσμική αυτή κίνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήρθε σε συνέχεια της απόρριψης από την ΑΔΑΕ του αιτήματος που είχε καταθέσει ζητώντας να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ.

Με την αίτηση ακύρωσης ο κ. Ανδρουλάκης ζητάει να αναγνωριστεί ότι η διάταξη του νόμου, με την οποία απαγορεύτηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά να ενημερώνονται από την ΑΔΑΕ οι πολίτες που έχουν υποστεί παρακολούθηση από την ΕΥΠ

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ζητήσει από την ΑΔΑΕ να του γνωστοποιηθεί η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεγεί, μετά την επιβολή της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών του.

Παράλληλα, υποστηρίζει ο κ. Ανδρουλάκης ότι από την ελληνική νομοθεσία δεν εναρμονίζεται με την οδηγία 2002/58 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συνεδριάσει υπό την πρόεδρο του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα και με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη.

Οι ανώτατοι δικαστές θα εξετάσουν εάν μετά την ψήφιση του νόμου 5002/2022 που ρυθμίζει τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, τη κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών, έχει έννομο συμφέρον ο κ. Ανδρουλάκης για συνέχιση της δίκης.

Sports in

Τρίτη Euroleague και έκτο συνολικά ευρωπαϊκό για τον Αταμάν

Ο Παναθηναϊκός πήρε την Euroleague και ο Εργκίν Αταμάν έφτασε τις τρεις κατακτήσεις στην καριέρα του, ενώ συνολικά έχει έξι ευρωπαϊκά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Μαϊου 2024