Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκκλήσεις στην Ισπανία για να σταματήσει η πώληση αποκριάτικων στολών «σέξι νοσοκόμας»

Εκκλήσεις στην Ισπανία για να σταματήσει η πώληση αποκριάτικων στολών «σέξι νοσοκόμας»

Το γενικό νοσηλευτικό συμβούλιο λέει ότι οι στολές διαιωνίζουν τα βλαβερά στερεότυπα του επαγγέλματος και συσχετίζουν το θάνατο με μια δουλειά που έχει να κάνει με τη φροντίδα.

Το γενικό νοσηλευτικό συμβούλιο της Ισπανίας κάλεσε τα καταστήματα λιανικής πώλησης να σταματήσουν να πωλούν αποκριάτικες στολές «σέξι νοσοκόμας», καταγγέλλοντας ότι οι στολές αυτές βλάπτουν την άποψη του κόσμου για το επάγγελμα και διαιωνίζουν μια «σεξουαλικοποιημένη, τετριμμένη και επιπόλαιη» εικόνα των γυναικών.

Το συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί 330.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες σε όλη την Ισπανία, δήλωσε ότι οι στολές αυτές δεν έχουν καμία θέση σε μια σύγχρονη και ισότιμη κοινωνία. Άσκησε παράλληλα κριτική στις στολές των ζόμπι και των δολοφόνων νοσηλευτών, λέγοντας ότι και αυτές δεν κάνουν καλό στους νοσηλευτές.

«[Αυτές οι στολές] βλάπτουν τη δημόσια εικόνα ενός επαγγέλματος του οποίου η αφοσίωση απαιτεί όχι μόνο κορυφαία ακαδημαϊκά και πανεπιστημιακά προσόντα, αλλά το οποίο αναγνωρίζεται επίσης ως προπύργιο της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης»

«Ενώ ο λαός ετοιμάζεται να γιορτάσει τις Απόκριες και την Ημέρα των Αγίων Πάντων, το γενικό νοσηλευτικό συμβούλιο εκφράζει τη θλίψη του σχετικά με την εξάπλωση των στολών που έχουν προσβλητική και υποτιμητική χροιά όσον αφορά το επάγγελμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Για παράδειγμα, οι πολύ κοντές και σέξι στολές των νοσοκόμων ουδεμία σχέση έχουν με τις αληθινές στολές. Και έπειτα υπάρχουν οι στολές που είναι βουτηγμένες στο αίμα, οι στολές των δολοφόνων και οι στολές των ζωντανών νεκρών, οι οποίες είναι πλέον χαρακτηριστικές αυτής της γιορτής που έχει εδραιωθεί τόσο πολύ στη χώρα μας, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων».

Nέα έκκληση

Το συμβούλιο απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τα καταστήματα και τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης να σταματήσουν να πωλούν στολές που «παραδόξως συνδέουν τον θάνατο και τον φόνο» με τους επαγγελματίες των οποίων η δουλειά είναι να βοηθούν στη θεραπεία και την περίθαλψη των ανθρώπων.

«Στις γυναίκες και στους άνδρες νοσηλευτές δεν είναι ευχάριστο να πρέπει να υποστούν το ετήσιο κύμα των στολών «σέξι νοσηλευτή», «δολοφόνου» ή «ζόμπι», καθώς τους προκαλεί σύγχυση και τους προσβάλλει», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Florentino Pérez Raya. «[Αυτές οι στολές] βλάπτουν τη δημόσια εικόνα ενός επαγγέλματος του οποίου η αφοσίωση απαιτεί όχι μόνο κορυφαία ακαδημαϊκά και πανεπιστημιακά προσόντα, αλλά το οποίο αναγνωρίζεται επίσης ως προπύργιο της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης».

«Δεν ασκούμε απλώς κριτική στο Halloween», δήλωσε η αντιπρόεδρός του, Raquel Rodríguez Llanos.

«Είναι επίσης τα πάρτι, τα εργένικα πάρτι, τα ιδιωτικά πάρτι και τα καρναβάλια. Καλούμε όλες τις μητέρες και τους πατεράδες να μην ντύνουν τους γιους και τις κόρες τους με στολές που είναι προσβλητικές για το επάγγελμα, γιατί έτσι αυτές οι συνήθειες κανονικοποιούνται και συνεχίζονται στην ενήλικη ζωή».

Οι νοσηλευτές στον Καναδά εξέφρασαν παρόμοια έκκληση πέρυσι, λέγοντας ότι η «σεξουαλικοποίηση του επαγγέλματος» με τις στολές είναι κοινωνικά και επαγγελματικά ανεπίτρεπτη.

*Mε πληροφορίες από: Guardian | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Reuters

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024