Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λάρισα: Ζευγάρι εκπαιδευτικών ένοχο για κατ’ εξακολούθηση κακοποίηση των 3 κοριτσιών τους

Λάρισα: Ζευγάρι εκπαιδευτικών ένοχο για κατ’ εξακολούθηση κακοποίηση των 3 κοριτσιών τους

Ξύλο με... ζώνες, πλάστη, γροθιές και κλωτσιές - Ενήλικες πια, οδηγούν τους γονείς τους στα δικαστήρια - Πατέρας και μητέρα τιμωρήθηκαν με ποινές φυλάκισης 29 και 21 μηνών αντίστοιχα, αλλά με αναστολή

Η χρόνια σωματική κακοποίηση και η τιμωρητική συμπεριφορά που υπέστησαν τρεις κόρες είχαν ως αποτέλεσμα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας να κρίνει ένοχους τους γονείς τους, έναν 53χρονο καθηγητή και τη συνομήλικη σύζυγό του, ένα ζευγάρι εκπαιδευτικών που παραπέμφθηκε κατηγορούμενο για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα, έπειτα από καταγγελίες των τριών κοριτσιών τους. Επιβάλλοντας, μάλιστα, βαρύτατες ποινές φυλάκισης στους δύο γονείς.

Μια «συντηρητική οικογένεια» -όπως τη χαρακτήρισε η ίδια η υπεράσπιση των γονέων-, μια «αυστηρή» οικογένεια, που, μεταξύ άλλων, και για θρησκευτικούς λόγους, όπως αναφέρθηκε χθες στο Δικαστήριο, δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις διαφορετικές απόψεις των παιδιών της, ή θέματα όπως, μεταξύ άλλων, αυτά που αναδεικνύονται κατά την προεφηβεία και την εφηβεία, με αποτέλεσμα τα βιώματα των τριών κοριτσιών να αποτελέσουν αντικείμενο (και) των δικαστηρίων. Όπως αποδέχθηκε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, ο πατέρας και η μητέρα «καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας των θυγατέρων τους», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επέδειξαν «επανειλημμένη και συστηματικά βίαιη και επιθετική συμπεριφορά εις βάρος» των κοριτσιών τους, «προκαλώντας τους με αυτόν τον τρόπο σωματικές κακώσεις».

Με την Εισαγγελέα της έδρας να προτείνει, μάλιστα, όχι μόνο την ενοχή, αλλά και την «παραδειγματική τιμωρία» των δύο κατηγορουμένων, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας επέβαλε ποινή φυλάκισης 29 μηνών στον 53χρονο καθηγητή και 21 μηνών αντίστοιχα στη συνομήλικη σύζυγό του, η οποία κρίθηκε ένοχη για την πρόσθετη κατηγορία της ενδοοικογενειακής απειλής (σ.σ. η λεκτική βία της μητέρας σε βάρος της ανήλικης κόρης περιγράφεται, επίσης, αναλυτικά στο κατηγορητήριο).

Η βαρύτατη απόφαση έγινε αποδεκτή χθες μέσα σε ένα «παγωμένο» κλίμα στη δικαστική αίθουσα, με τις «δύο» πλευρές να ακολουθούν πλέον ξεχωριστούς δρόμους, αφού οι τρεις αδελφές, η 24χρονη, η 19χρονη και η 17χρονη ανήλικη ζουν πλέον χωριστά από τους γονείς τους.

Η μάνα τις κλείδωνε σε αποθήκη της ταράτσας για «συνετισμό»

Τα όσα βίωναν τα τρία κορίτσια έγιναν γνωστά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν η 53χρονη μητέρα συνελήφθη, επειδή κλείδωσε τις δύο κόρες της στην αποθήκη της ταράτσας, προς «συνετισμό», γιατί δεν υπάκουσαν στην παραίνεσή της. Το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας αποκάλυψε τα όσα επί χρόνια βίωναν τα κορίτσια, με αποτέλεσμα η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων να κληθεί από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας να εξετάσει την κατάσταση των κοριτσιών, ενώ η Εισαγγελέας Ανηλίκων Λάρισας με Διάταξή της αφαίρεσε την επιμέλεια των δύο κοριτσιών (18 και 16 ετών αντίστοιχα) από τους 53χρονους γονείς τους και την ανέθεσε προσωρινά στην 24χρονη και μεγαλύτερη κόρη.

Για το περιστατικό του «συνετισμού» στην αποθήκη της ταράτσας η 53χρονη κρίθηκε ένοχη από το Αυτόφωρο για παράνομη κατακράτηση και καταδικάστηκε με συνολική ποινή φυλάκισης 12 μηνών (με τριετή αναστολή), για να αφεθεί τότε ελεύθερη με τον όρο -σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις- σε εβδομαδιαία βάση να παρακολουθεί συνεδρίες σε ειδικό φορέα και μάλιστα στην ίδια βάση να ενημερώνεται η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας για την πορεία κάθε συνεδρίας.

Μία εβδομάδα μετά, 26 Σεπτεμβρίου 2022, οι δύο μεγαλύτερες κόρες μήνυσαν εκ νέου τους γονείς τους για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και εξύβριση, με αποτέλεσμα να συλληφθούν. Το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Λάρισας έκρινε ενόχους, τον μεν πατέρα με ποινή φυλάκισης 17 μηνών, κατηγορούμενο για απλή σωματική βλάβη και εξύβριση, τη δε μητέρα με ποινή φυλάκισης 4 μηνών.

Ξυλοδαρμοί και επιθετικές συμπεριφορές από τον πατέρα επί σειρά 13 ετών

Οι γονείς αφέθηκαν ελεύθεροι και χθες Δευτέρα (30/10) κάθισαν εκ νέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου κατηγορούμενοι για χρόνια σωματική κακοποίηση και τιμωρητική συμπεριφορά για πράξεις που δεν συνάδουν με τα «χρηστά ήθη» όπως τα εννοούσαν οι γονείς, με αφορμή και τα θρησκευτικά τους πιστεύω, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πατέρας, από το έτος 2009 έως το έτος 2022, «και ειδικότερα καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας των θυγατέρων του», «επέδειξε επανειλημμένη και συστηματικά βίαιη και επιθετική συμπεριφορά εις βάρος αυτών, προκαλώντας τους με αυτόν τον τρόπο σωματικές κακώσεις».

Ξύλο με… ζώνες, πλάστη, γροθιές και κλωτσιές!

«Συγκεκριμένα, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, χτυπούσε τις κόρες του σε όλο τους το σώμα, το κεφάλι και το πρόσωπο με ζώνη, με πλάστη, με λαστιχένιες παντόφλες, με μπότες, με τα πόδια και με τα χέρια του». Πράξεις βίας που περιγράφονται αναλυτικά στο κατηγορητήριο, όπως και για τη μητέρα, η οποία, «από το έτος 2009 έως το έτος 2022» και «ειδικότερα καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας των θυγατέρων της», «επέδει Σε επανειλημμένη και συστηματικά βίαιη και επιθετική συμπεριφορά εις βάρος αυτών, προκαλώντας τους με αυτόν τον τρόπο σωματικές κακώσεις». Για την 53χρονη μητέρα περιγράφεται, επίσης, αναλυτικά οι πράξεις που αφορούν στην πρόσθετη κατηγορία (σ.σ. της ενδοοικογενειακής απειλής), σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «προκάλεσε τρόμο και ανησυχία σε άλλο μέλος αυτής της οικογένειας, απειλώντας το με άλλη παράνομη πράξη».

Στο πλαίσιο της δίκης χθες, μεταξύ άλλων, οι δύο μεγαλύτερες κόρες με τις καταθέσεις τους περιέγραψαν τα όσα βίωσαν, ενώ τις κατηγορίες αρνήθηκαν οι δύο γονείς στις απολογίες τους. Την άρνηση των κατηγοριών παρατήρησε και η Εισαγγελέας της έδρας, για να υπογραμμίσει, ωστόσο, τις μαρτυρίες των δύο κοριτσιών, σημειώνοντας την «επανειλημμένη συμπεριφορά του πατέρα» με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής, σωματικής βίας.

Παραδειγματική τιμωρία των γονέων

Κάνοντας, επίσης, αναφορά στα γονεϊκά καθήκοντα, στους «προβαλλόμενους θρησκευτικούς λόγους», η Εισαγγελέας σημείωσε τη διάσταση του γονεϊκού ρόλου και τη «συστηματική αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά», τονίζοντας ότι «με μηνύματα δεν αντικαθίστανται οι σχέσεις». Σημειώνοντας τη βάναυση συμπεριφορά και πως ότι οι πράξεις τελέστηκαν, η Εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων και μάλιστα την παραδειγματική τους τιμωρία. Θέση με την οποία συντάχθηκε η συνήγορος των κοριτσιών, σε αντίθεση με τη συνήγορο των γονέων που ζήτησε την απαλλαγή των γονέων.

Το Δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε τελικά ένοχους τους δύο γονείς, χωρίς να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, ενώ οι ποινές επιβλήθηκαν με τριετή αναστολή.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθερία»

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024