Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δείτε ζωντανά την εξειδίκευση των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Δείτε ζωντανά την εξειδίκευση των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Η παρουσίαση γίνεται από το οικονομικό επιτελείο

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η εξειδίκευση των μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για τα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα η ανάλυση θα πραγματοποιηθεί από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον αρμόδιο Υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη του φορολογικού νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνέντευξη θα συμμετάσχει στη συνέχεια και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό το νομοσχέδιο κινείται σε πέντε άξονες:

-Πρώτος άξονας είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Θέλω να υπογραμμίσω την αταλάντευτη βούληση να συνδεθούν τα POS με τις ταμειακές μηχανές.
-Δεύτερος στόχος είναι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές.
-Ο τρίτος είναι πιο διαφανείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι.
-Ο τέταρτος είναι η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
-Και πέμπτος άξονας ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

«Κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα γίνεται δεκτό να φορολογείται για εισόδημα κατώτερο από εκείνο του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό. Το τεκμήριο αυτό θα είναι μαχητό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στο τέλος επιτηδεύματος όπως είπε μειώνεται το 2024 κατά 50% για όσους είναι πάνω από το τεκμήριο αλλά και 25% για όσους δηλώνουν κάτω από το τεκμήριο.

«Δίνεται έτσι κίνητρο να δηλώνονται τα ακριβή ποσά. Οι συνεπέστεροι φορολογούμενοι θα πληρώνουν λιγότερα, διότι θα πληρώνουν μικρότερο τέλος επιτηδεύματος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Περιορισμός χρήσης μετρητών

Ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών.

Έτσι, θα υπάρχει υποχρέωση αγοροπωλησίας ακινήτων μόνο μέσω τραπέζης, η καταβολή των επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας, οι αυστηρότερες κυρώσεις για χρήση μετρητών σε αγορές άνω των 500 ευρώ και οι υποχρεωτικές συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα μεταξύ των επιχειρήσεων για προϊόντα που σχετίζονται με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και συνεπώς με τη λαθρεμπορία.

Αναφορικά με το πρώτο μέτρο, θα θεωρείται ότι το συμβόλαιο που έχει μερική ή ολική καταβολή τιμήματος με μετρητά θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο.

Ο Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε αντικατάσταση του φόρου διαμονής με τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Από αυτό το ποσό θα χρηματοδοτηθεί το ταμείο ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών συνιστά ένα διπλό μήνυμα αδικίας, απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους – αφενός – και εντός της τάξεως των ελευθέρων επαγγελματιών, αφετέρου, καθώς το βάρος της φορολογίας πέφτει δυσανάλογα σε λίγες πλάτες, σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης.

Βασικός άξονας του νέου συστήματος είναι ότι τα κέρδη που προκύπτουν λογιστικά από μια επιχείρηση δεν μπορούν να είναι λιγότερα από τον υπολογισμό που βασίζεται σε αντικειμενικά και σταθερά κριτήρια, που προσεγγίζει την εισφορά του ίδιου του αυτοαπασχολούμενου στην επιχείρησή του, εξήγησε ο υφυπουργός.

Πεδίο εφαρμογής είναι οι ατομικές επιχειρήσεις εξαιρουμένων των αγροτών και των «μπλοκάκηδων» που είναι υποκρυπτόμενοι μισθωτοί, σημείωσε.

Ο προσδιορισμός της ελάχιστης αμοιβής θα γίνεται ως εξής: Δεν μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερο μεταξύ του ελάχιστου βασικού μισθού με προσαύξηση μετά το έκτο έτος. Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη η αμοιβή των υπαλλήλων του.

Με το νέο σύστημα θα έχουμε 606 εκατ. έσοδα που θα αφορούν τη μόνιμη ενεργοποίηση του συστήματος, τόνισε ο υφυπουργός.

Το νέο σύστημα θα έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι να δίνουν από 1.000 έως 3.000 ευρώ, σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης. Το 54% δίνει από 1000 έως 3000 ευρώ, το 17% από 0 έως 1000. Το 76% δίνει έως 3.000 ευρώ. Έτσι το 50% της φορολογικής επιβάρυνσης περνά στο 12% των φορολογουμένων.

Παράλληλα αναμένεται να αναπροσαρμοστούν τα επιδόματα κατά πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Τα επιδόματα τέκνων και στέγασης θα μειωθούν, καθώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το επίδομα γέννησης ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεαστεί. Το όφελος για τον προϋπολογισμό θα κατευθυνθεί ξανά σε αυτά τα επιδόματα, είτε με διεύρυνση των ωφελουμένων είτε με αλλαγή των κριτηρίων.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024