Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καιρός για εμβόλιο

Καιρός για εμβόλιο

To νέο εμβόλιο Covid-19 δημιουργήθηκε ενάντια στο στέλεχος XBB.1.5 του SARS-CoV-2, το οποίο είναι και το κυρίαρχο στέλεχος στη χώρα μας αυτή τη στιγμή

Τις τελευταίες εβδομάδες Covid-19 , η νόσος που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, εμφανίζει έξαρση (και) στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σταθερή αύξηση εμφανίζουν τόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όσο και οι διασωληνώσεις, ο δε αριθμός των νεκρών κυμαίνεται γύρω στους 50 κάθε εβδομάδα. Αν και ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο κινείται πάνω από τα 80 έτη, είναι σημαντικό να διευκρινισθεί ότι η ηλικιακή διακύμανση είναι από 55 έως 100 έτη. Με άλλα λόγια, η COVID-19 συνεχίζει να σκοτώνει περί τους 200 Ελληνες (όχι πάντα ηλικιωμένους) κάθε μήνα. Επιπροσθέτως, οι επίσης αυξητικές τάσεις της παρουσίας του ιού στα λύματα δείχνει ότι η έξαρση θα συνεχιστεί.

Προς το παρόν η προσέλευση είναι μικρή

Ευτυχώς το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι εδώ. Αυτό δημιουργήθηκε ενάντια στο στέλεχος XBB.1.5 του SARS-CoV-2, το οποίο είναι και το κυρίαρχο στέλεχος στη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Ειδικότερα, το στέλεχος αυτό φαίνεται να ευθύνεται για το 40% περίπου των κρουσμάτων, ενώ τα στελέχη EG.5 και XBB.1.16  ακολουθούν με ποσοστά που κυμαίνονται γύρω στο 25% για καθένα από αυτά. Και προφανώς το ερώτημα που γεννάται είναι αν το εμβόλιο που σχεδιάστηκε για το πρώτο στέλεχος μπορεί να μας προστατεύσει και από τα άλλα δύο. Με δεδομένο το γεγονός ότι και τα τρία στελέχη ανήκουν στην υποπαραλλαγή Ομικρον του ιού και εμφανίζουν ισχυρή ομοιότητα στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού (η οποία τον βοηθά να προσδένεται στα κύτταρα των ξενιστών του και ως εκ τούτου αποτελεί τον στόχο όλων των εμβολίων που έχουν δημιουργηθεί εναντίον του), η απάντηση στο ερώτημα είναι θετική.

Αξίζει λοιπόν εδώ να θυμίσουμε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει το εμβόλιο για άτομα άνω των 60 ετών, άτομα από 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, άτομα με ανοσοκαταστολή, εγκυμονούσες και επαγγελματίες υγείας. Αλλά όπως επίσης σημειώνεται, αυτό είναι διαθέσιμο για όλους όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Προς το παρόν η προσέλευση είναι μικρή και κινείται γύρω στους 5.000 εμβολιασμούς την εβδομάδα. Αν όμως πραγματικά επιθυμούμε να ανατρέψουμε τις θλιβερές στατιστικές των 200 θανάτων τον μήνα, η «συνταγή» είναι απλή: ένα ραντεβού και ένα τσίμπημα.

Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024