Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιδιωτικοί παράδεισοι για... κοινούς θνητούς; Και όμως!

Ιδιωτικοί παράδεισοι για… κοινούς θνητούς; Και όμως!

Με 250 δολάρια τη βραδιά μπορείς να βρεθείς σε ένα ιδιωτικό νησί με κράτηση μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης

Τα ιδιωτικά νησιά, που κάποτε μπορούσαν να απολαύσουν λίγοι δισεκατομμυριούχοι και οι… πάμπλουτοι κακοποιοί των ταινιών του Τζέιμς Μποντ, τα τελευταία χρόνια μπορούν να είναι προσβάσιμα σε όλο και περισσότερους.

Αυτό μας πληροφορεί η WSJ, σύμφωνα με την οποία, ειδικά από τη στιγμή που η πανδημία αύξησε την επιθυμία για διακοπές χωρίς πολυκοσμία και με μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, νοικιάζονται εκατοντάδες νησιά σε όλον τον κόσμο, σε ένα μεγάλο εύρος τιμών και παροχών. Μπορεί κανείς να βρει από μικροσκοπικούς παράδεισους με… βασιλικές παροχές μέχρι να ζήσει σαν άλλον Ροβινσόνας Κρούσος με όρους… 2023.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το νησί Gladden. Σε απόσταση 30 λεπτών με ελικόπτερο στα ανοιχτά της ακτής του Μπελίζ μπορεί κανείς να κάνει καταδύσεις στον δεύτερο μεγαλύτερο ύφαλο φραγμού του κόσμου και, στη συνέχεια, να απολαύσει ένα βιολογικό γεύμα ή μια χαλαρωτική περιποίηση σώματος. Το πιο δελεαστικό, όμως, μέσα σε όλα αυτά –για όσους έχουν τη δυνατότητα- είναι ότι με 5.000 δολάρια τη βραδιά, τα έχουν όλα μόνοι τους. Ναι, ένα νησί όλο δικό τους, με τους σεφ, τους μασέρ και όλες τις υπηρεσίες κατ’ αποκλειστικότητα ανά πάσα στιγμή, για αυτούς και την παρέα τους. Ακόμη και το προσωπικό που εργάζεται στο Gladden μένει σε ένα μικρότερο νησί, σε μικρή απόσταση.

Με μόλις 250 δολάρια τη βραδιά, το μικρό νησί Båtholmen της Νορβηγίας, με δυνατότητα κράτησης μέσω της πλατφόρμας Airbnb, μπορείτε να απολαύσετε την απλότητα μιας ξύλινης καλύβας και ενός τζακιού εξωτερικού χώρου (εδώ είναι ο Ροβινσόνας Κρούσος που λέγαμε). Όμως, αντισταθμίζει την έλλειψη ανέσεων με έναν ουρανό γεμάτο αστέρια.

Στον αντίποδα, μια βραδιά στο Aerial on Buck Island στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους ξεκινά από 25.000 δολάρια για εσάς και ακόμη 14 φίλους σας. Η διαμονή περιλαμβάνει απεριόριστη πρόσβαση στο στούντιο ηχογράφησης και στο spa του ξενοδοχείου, πλήρως στελεχωμένα για την εξυπηρέτησή σας, και ένα ράντσο με άλογα και ζέβρες.

Ως διευθυντής ταξιδιών της Private Islands, ο Adam McKie επιβλέπει ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 200 νησιά. Χρειάζεστε… επειγόντως έναν παράδεισο στην παραλία στις Σεϋχέλλες; Ένα παροπλισμένο φρούριο στη νότια Αγγλία; Τα έχει όλα! Το πελατολόγιο του εκτείνεται πέρα από τις διασημότητες. «[Έχουμε] πολλούς υδραυλικούς και εργολάβους που έχουν κάνει επιτυχημένες επιχειρήσεις» και «πολλούς μόνιμους πελάτες», λέει. Μόλις οι επισκέπτες κολυμπήσουν με φαλαινοκαρχαρίες εφορμώντας από την ιδιωτική τους παραλία με τη λευκή άμμο… «κολλάνε»!

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες από τους υποψήφιους ενοικιαστές αφορούν τα χειρότερα σενάρια, σύμφωνα με τον έμπειρο επαγγελματία. Αυτές μπορεί να είναι από επίθεση καρχαρία, μέχρι ένα διάστρεμμα ή θεομηνίες. Και για αυτά υπάρχει πρόβλεψη. «Οποιοδήποτε νησί έχει ένα σχέδιο για περίπτωση επείγουσας ιατρικής ανάγκης, προειδοποίησης για τσουνάμι ή τυφώνα», διαβεβαιώνει, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης εάν παραστεί ανάγκη.

Ορισμένα γραφεία ενοικίασης, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι οικογένειες κάνουν ολοένα και περισσότερες κρατήσεις για ιδιωτικά νησιά, λόγω της απόλυτης ησυχίας, της ασφάλειας και κάποιες φορές λόγω της απουσίας ίντερνετ.

Ο Tony Hindhaugh, συνιδιοκτήτης κρεοπωλείου στο Λονδίνο, έκανε την πρώτη του κράτηση για όλη την οικογένειά του το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω Covid.

Για λιγότερο από 2.000 δολάρια την εβδομάδα, νοίκιασε το νησί Ronay στις Εξωτερικές Εβρίδες ή Δυτικές Νήσους της Σκοτίας, 1.400 στρέμματα γης που περιβάλλουν ένα μοναχικό εξοχικό σπίτι. Ο ίδιος περιέγραψε την αποβίβασή του ως εξής: «Όταν αποχαιρετήσαμε τον Ντέιβ τον βαρκάρη, ουσιαστικά αναστενάξαμε με ανακούφιση», κουβαλώντας δυο κούτες με τρόφιμα και κρασί για το εξοχικό.

Ο τότε ιδιοκτήτης του Ronay, ένας ισπανός αριστοκράτης, είχε ενημερώσει σχετικά τους ενοικιαστές και έτσι δεν περίμεναν ότι θα έχουν υπηρεσία μπάτλερ. «Δεν υπάρχει καν τηλεφωνικό σήμα εκεί», είπε. Ο ιδιοκτήτης τους είχε πει χαρακτηριστικά ότι για κάποιον που του αρέσει να ντύνεται, να στολίζεται και να στέλνει μηνύματα στους φίλους του, το μέρος δεν προσφέρεται.

Η οικογένεια του Tony Hindhaugh τώρα κάνει αναζητήσεις για κάτι αντίστοιχο στην Κροατία. Σε μια χώρα 1.200 νησιών, οι επιλογές αφθονούν.

Ο Hindhaugh μιλάει για το ταξίδι του στη Σκοτία με ενθουσιασμό, περιγράφοντας κινηματογραφικές εικόνες: μπάρμπεκιου στο ύπαιθρο, βόλτες σε αγρούς με ρείκια, οικογενειακές στιγμές χωρίς οθόνες και κινητά. Η επιθυμία του ήταν να κάνει το Ronay μόνιμο προορισμό αποδράσεων. Το όνειρό του χάλασε, όμως, όταν το νησί βγήκε προς πώληση και το τίμημα ήταν πολύ υψηλό για τις δυνατότητές του.

Όσο, πάντως, δεν βρίσκεται αγοραστής, συνεχίζει να το νοικιάζει ο ίδιος. «Όταν ξυπνάς στο νησί σου, είσαι ο βασιλιάς του κάστρου», είπε. «Αυτό το συναίσθημα είναι ανεκτίμητο».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024