Τι απαντά το Υπουργείο Άμυνας για την παροχή διευκολύνσεων στις ΗΠΑ από την Ελλάδα
Πηγές του ΥΠΕΘΑ αναφέρουν πως η άδεια χρήσης εγκαταστάσεων δόθηκε για μεταγωγικά αεροσκάφη, όπως και για υποστηρικτικά ελικόπτερα και προσωπικό, που θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς λόγους
Σε διευκρινίσεις προχώρησαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για την παροχή διευκολύνσεων στις ΗΠΑ από την Ελλάδα, σε εγκαταστάσεις άλλες πλην των προβλεπομένων στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, εν μέσω πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Όπως αναφέρουν, «η άδεια χρήσης εγκαταστάσεων δόθηκε για μεταγωγικά αεροσκάφη, όπως και για υποστηρικτικά ελικόπτερα και προσωπικό. Τα μέσα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή για εκκενώσεις και μεταφορά υπηκόων ΗΠΑ ή και άλλων κρατών, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων αν απαιτηθεί, από χώρες της Μέσης Ανατολής».
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως όσον αφορά επίσης στα αναφερόμενα σε δημοσίευμα για το μικρονήσι Ζουράφα, «έχει εκδοθεί Αντί-NOTAM, όπως παγίως γίνεται από ελληνικής πλευράς».
Πώς δικαιολογεί η Αθήνα την απουσία από την ψηφοφορία του ΟΗΕ
Παράλληλα, μετά τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την αποχή της ελληνικής κυβέρνησης από το σχέδιο που υπέβαλε ο ΟΗΕ προς ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση για ανθρωπιστική εκεχειρία, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών.
Όπως σημειώνουν, η Ελλάδα «από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών. Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
- Στεγαστική πολιτική: Από τις διαπιστώσεις στις πράξεις – Ρηξικέλευθη πολιτική πρόταση του ΠΑΝΣΥΠΟ
- Πώς το ισχυρότερο αγροτικό λόμπι στην Ευρώπη «έθαψε» τη νομοθεσία της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα
- Χάντμπολ: Ο Σμιτ μετά τα 1100 γκολ στη Γερμανία έπιασε λιμάνι καθώς ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό
- Λένα Ζευγαρά: Κάνει προεκλογική εκστρατεία με το νέο της τραγούδι «Θα, θα»
- Πυροσβεστική: Ρεκόρ με 13 συλλήψεις σε ένα διήμερο για εμπρησμούς από αμέλεια
- Ο ΠΑΟΚ Ανακοίνωσε τον Όσμαν με βίντεο – Η μέρα και η ώρα της παρουσίασής του
- Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σέρρες
- Μπορεί μια πίτσα να μαρτυρήσει πότε δουλεύετε υπερωρίες και πότε έρχεται γεωπολιτικός «σεισμός»;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442