Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξετάσεις για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας

Εξετάσεις για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας

Τι περιλαμβάνει η τράπεζα θεμάτων που θα εξεταστούν πανελλαδικά την Κυριακή 5 Νοεμβρίου για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση

«Πόσος είναι ο πληθυσμός της Ελλάδας;», «Ονοματίστε 4 βουνά της Ελλάδας», «Πόσα είναι τα κράτη – μέλη της ΕΕ;», «Πόσες φορές αναθεωρήθηκε έως σήμερα συνολικά η ιδρυτική Συνθήκη της ΕΟΚ του 1958;»: αυτές είναι λίγες μόνο από τις εκατοντάδες ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στην τράπεζα θεμάτων και πάνω στις οποίες θα εξεταστούν οι αλλοδαποί οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια με τη διαδικασία της πολιτογράφησης.

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν για έκτη φορά οι εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν στην αίτηση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Συνολικά, 4.195 αιτήσεις υπεβλήθησαν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου από αλλοδαπούς, οι οποίοι είτε ζουν στη χώρα μας τουλάχιστον τρία χρόνια στην περίπτωση που είναι ευρωπαίοι πολίτες ή έχουν παιδί με Έλληνα πολίτη είτε – για όσους είναι με άδεια παραμονής – ζουν στην Ελλάδα τουλάχιστον επτά χρόνια.

Διευκρινίζεται πως για τη συμμετοχή στην εξεταστική διαδικασία απαιτείται παράβολο ύψους 150 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του προηγούμενου Νοεμβρίου υποβλήθηκαν 4.500 αιτήσεις συμμετοχής, με τις 4.250 να παρουσιάζονται την ημέρα των εξετάσεων.

Στις αμέσως προηγούμενες εξετάσεις που είχαν διεξαχθεί τον Μάιο συμμετείχαν 8.500 αλλοδαποί, ενώ το 2021 – χρονιά κατά την οποία έκανε πρεμιέρα η νέα διαδικασία απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας – πήραν μέρος συνολικά, και στις δύο εξεταστικές διαδικασίες, σχεδόν 8.000.

Στόχος του νέου συστήματος, άλλωστε, ήταν εξαρχής να σταματήσουν οι συνεντεύξεις ενώπιον των επιτροπών, που είχαν κατηγορηθεί για ανομοιογένεια και ανομοιομορφία, ακόμη και διαφθορά.

Για τη συμμετοχή στην εξεταστική διαδικασία απαιτείται παράβολο ύψους 150 ευρώ

Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας Άγγελος Δημοσθένους, οι εξετάσεις πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο – Μάιο και Νοέμβριο –, ωστόσο το 2024 και λόγω των ευρωεκλογών οι εξετάσεις του Μαΐου θα γίνουν νωρίτερα, πιθανότατα τον Απρίλιο.

Και προφορικά

Την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη, λοιπόν, θα στηθούν 52 εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα καθώς και επτά ειδικά κέντρα για τις ομάδες που θα δώσουν προφορικές εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται πως δίνεται δυνατότητα προφορικής εξέτασης σε όσους είναι άνω των 62 ετών, σε όσους αδυνατούν να συμμετάσχουν σε γραπτή δοκιμασία λόγω μαθησιακών δυσκολιών, καθώς και σε όσους κατέχουν πιστοποιητικό σωματικής αναπηρίας άνω του 67%.

Ήδη, στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας είναι αναρτημένη η ύλη πάνω στην οποία θα πρέπει να προετοιμαστούν οι υποψήφιοι. Ερωτήσεις και θέματα από τέσσερις ενότητες – Ιστορία, Γεωγραφία, Πολιτικοί Θεσμοί, Πολιτισμός – αλλά και κατανόηση και παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου.

Τα θέματα επιλέγονται τυχαία την ημέρα των εξετάσεων μέσα από τράπεζα θεμάτων.

Τα θέματα

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι εξεταζόμενοι θα κληθούν να απαντήσουν σε 4 θέματα Γεωγραφίας, 4 Πολιτισμού, 6 Ιστορίας και 6 Πολιτικών Θεσμών. Την ίδια στιγμή, στην κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 18 ερωτήσεις και να συνθέσουν ένα σύντομο κείμενο.

Στην κατανόηση προφορικού λόγου οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 10 ερωτήσεις και στην παραγωγή προφορικού λόγου εξετάζονται σε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες επικοινωνίας. «Υπάρχει διαβάθμιση στη δυσκολία των θεμάτων καθώς είναι γνώσεις που πρέπει να έχει κάθε πολίτης αυτής της χώρας», εξηγούν στελέχη του υπουργείου.

Ο υποψήφιος θεωρείται ότι πέτυχε στις εξετάσεις, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας, όταν συγκεντρώσει το 70% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας στο σύνολο των εξεταζόμενων αντικειμένων, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχει επιτύχει 40/60 στην εξέταση της ελληνικής γλώσσας και 20/40 στις θεματικές ενότητες. «Μόνο όταν επιτύχει στις εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού, θα έχει το δικαίωμα να συνεχίσει με την αίτηση πολιτογράφησης».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024