Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ο Μάικ Τζόνσον νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων - Τραμπικός, κατά των αμβλώσεων και δικαιωμάτων

ΗΠΑ: Ο Μάικ Τζόνσον νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων – Τραμπικός, κατά των αμβλώσεων και δικαιωμάτων

Ο αντιπρόσωπος Μάικ Τζόνσον από τη Λουιζιάνα εξελέγη 56ος προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με 220 ψήφους έναντι 209, βάζοντας τέλος σε τρεις εβδομάδες χάους που άφησαν την αίθουσα χωρίς ηγέτη.

Στις ΗΠΑ οι έχοντες τους συσχετισμούς Ρεπουμπλικανοί ανέδειξαν τον κ. Τζόνσον, 51 ετών, έναν ελάχιστα γνωστό και βαθιά συντηρητικό νομοθέτη μετά από μια ταραχώδη μάχη.

Ξεκίνησε όταν η σκληρή δεξιά πτέρυγα εκδίωξε τον τότε πρόεδρο Κέβιν Μακάρθι και συνεχίστηκε καθώς το διαιρεμένο σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων πρότεινε και στη συνέχεια απέρριψε τρεις άλλους υποψηφίους για να τον διαδεχτούν.

Έχοντας τους συσχετισμούς οι Ρεπουμπλικάνοι ενώθηκαν και προχώρησαν στην εκλογή προέδρου

Εξαντλημένοι από μια βίαιη περίοδο εσωτερικών συγκρούσεων που εξαπέλυσε ένα μπαράζ αλληλοκατηγοριών και βίαιων απειλών κατά των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, τόσο η σκληρή δεξιά πτέρυγα του κόμματος όσο και οι κυρίαρχοι Ρεπουμπλικάνοι ενώθηκαν για να εκλέξουν τον κ. Τζόνσον με ψήφους 220-209.

Νίκη για την πλευρά Τραμπ – Ακραίες θέσεις εκπροσωπεί ο νέος πρόεδρος

Οι Ρεπουμπλικανοί πετάχτηκαν από τις θέσεις τους και χειροκρότησαν όταν ο εκπρόσωπος Πάτρικ ΜακΧένρι από τη Β. Καρολίνα, ο μεταβατικός πρόεδρος, ανακήρυξε τον κ. Τζόνσον ως τον «δεόντως εκλεγμένο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Newly elected Speaker of the House Mike Johnson (R-LA) wields the Speaker’s gavel after Johnson was elected to be the new Speaker of the House at the U.S. Capitol in Washington, U.S., October 25, 2023. REUTERS/Elizabeth Frantz

Η ψηφοφορία έθεσε έναν συντηρητικό δικηγόρο, ο οποίος αντιτίθεται στα δικαιώματα των αμβλώσεων και στους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και ο οποίος διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες του Κογκρέσου να ανατρέψει τις εκλογές του 2020, την ώρα που ήταν δεύτερος στη σειρά για την προεδρία.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε λίγα λεπτά μετά την εκλογή του, ο κ. Τζόνσον αναγνώρισε «μερικές επίπονες εβδομάδες», χαρακτηρίζοντας τη βάναυση αυτή διαδρομή «υπενθύμιση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι τόσο περίπλοκη και ποικιλόμορφη όσο και οι άνθρωποι που εκπροσωπούμε».

«Θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτό το σώμα», δήλωσε. «Θα προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη συντηρητική πολιτική ατζέντα, θα καταπολεμήσουμε τις επιζήμιες πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν και θα υποστηρίξουμε τους συμμάχους μας στο εξωτερικό».Εκλεγμένος στο Κογκρέσο το 2016, ο κ. Τζόνσον είναι ο νεότερος νομοθέτης εδώ και δεκαετίες που γίνεται πρόεδρος.

Παρά την υπεροχή στην Βουλή των Αντιπροσώπων με 221 ψήφους έναντι 212 των Δημοκρατικών, η Βουλή έμεινε «ακέφαλη» για τρεις εβδομάδες.

Ίσως να αποτελεί τον πιο συντηρητικό πολιτικό στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Ευαγγελικός χριστιανός, ο κ. Τζόνσον είναι πρώην πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Μελέτης και χρηματοδότης νομοθεσίας που απαγορεύει ουσιαστικά τη συζήτηση του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου σε κάθε ίδρυμα που εξυπηρετεί παιδιά κάτω των 10 ετών και λαμβάνει ομοσπονδιακά κονδύλια.

Υπήρξε μέλος της ομάδας υπεράσπισης του πρώην προέδρου Ντ. Τραμπ για την αποπομπή του, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην προσέλκυση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων για να υπογράψουν νομικό υπόμνημα που υποστήριζε αγωγή με στόχο την ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020.

Κατηγορώντας ουσιαστικά την πλευρά Μπάιντεν για νοθεία και ήταν αρχιτέκτονας της προσπάθειας του κ. Τραμπ να αντιταχθεί στην επικύρωσή τους στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Την δεδομένη στιγμή οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν οριακά τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 221-212 ψήφους, γεγονός που τους αφήνει ελάχιστα περιθώρια λάθους σε αμφιλεγόμενες ψηφοφορίες. Πρέπει να κινηθούν με μετριιοπάθεια και μεγάλα περιθώρια ελιγμών και αλλαγώ στα νομοσχέδιά τους ώστε οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024