Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Έκλεψαν απολιθώματα δεινοσαύρων και τα πούλησαν στην Κίνα

ΗΠΑ: Έκλεψαν απολιθώματα δεινοσαύρων και τα πούλησαν στην Κίνα

Δεκάδες χιλιάδες λίβρες οστών δεινοσαύρων έχουν χάσει σχεδόν κάθε επιστημονική αξία, υποστηρίζουν οι αρχές των ΗΠΑ

Δεκατρείς κατηγορίες απέδωσε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ εναντίον τεσσάρων ατόμων που κατηγορούνται ότι πούλησαν κλεμμένα οστά δεινοσαύρων αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Τα οστά αυτά είχαν ληφθεί από δημόσιες εκτάσεις στη νοτιοανατολική Γιούτα και εστάλησαν στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε ο Εισαγγελέας της Περιφέρειας της Γιούτα στις ΗΠΑ.

«Με την αφαίρεση και την επεξεργασία αυτών των οστών δεινοσαύρων για την παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων με σκοπό το κέρδος, δεκάδες χιλιάδες λίβρες οστών δεινοσαύρων έχουν χάσει σχεδόν κάθε επιστημονική αξία» ανέφερε η εισαγγελέας των ΗΠΑ Τρίνα Χίγκινς σε ανακοίνωση της.

Ζημιά άνω των 3εκατ. δολαρίων

Σύμφωνα με το USAToday η υπόθεση αφορά περίπου 150.000 λίβρες παλαιοντολογικών ευρημάτων που αξιωματούχοι λένε ότι αφαιρέθηκαν παράνομα μεταξύ Μαρτίου 2018 και «τουλάχιστον» Μαρτίου 2023. Επιπλέον τα τέσσερα άτομα κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημιά άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών εμπορικής και επιστημονικής αξίας των οστών και το κόστος αποκατάστασης και επισκευής τους.

Οι τέσσερις κατηγορούνται ακόμα ότι αγόρασαν τα οστά των δεινοσαύρων που αφαιρέθηκαν από δύο μη κατονομαζόμενα άτομα, τα οποία και πραγματοποίησαν τις ανασκαφές.

Οι Γουέιντ, 65 και 67 ετών, οι οποίοι είχαν μια επιχείρηση που ονομάζεται Wade’s Wood and Rocks, στο Moab, μεταπώλησαν τα οστά σε εκθέσεις πολύτιμων λίθων και ορυκτών, σύμφωνα με  τα σχετικά έγγραφα.

Μεταξύ των ανθρώπων που αγόρασαν τα αντικείμενα των Γουέιντ ήταν ο 67χρονος Στίβεν Ουίλινγκ από το Λος Άντζελες και ο γιος του, ο 40χρονος Τζόρνταν Γουίλινγκ από το Ashland του Όρεγκον. Οι Γουίλινγκ, που κατηγορούνται για παράνομη εξαγωγή των οστών δεινοσαύρων στην Κίνα, είχαν μια εταιρεία, την JMW Sales. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δυο τους έβαλαν ψευδή ετικέτα μειώνοντας τη δηλωμένη αξία των οστών για να μην εντοπιστούν από τους ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Βαριές κατηγορίες

Οι οικογένειες Γουέιντ και Γουίλινγκ άρχισαν να συνεργάζονται για να στείλουν τα αντικείμενα στην Κίνα, είπαν οι ερευνητές. Είναι ενδεικτικό ότι σε μία περίπτωση τα οστά δηλώθηκαν ως «ορυκτά διακοσμητικά εξωτερικών χώρων» και «λίθοι βιομηχανίας».

Εκτός από τις κατηγορίες για συνωμοσία κατά των ΗΠΑ και για κλοπή περιουσίας της χώρας, οι τέσσερις κατηγορούμενοι θα αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη για παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου για τη διατήρηση των παλαιοντολογικών πόρων, έναν νόμο του 2009 που προστατεύει απολιθώματα και άλλα υπολείμματα οργανισμών που διατηρούνται στη γη. Κατηγορούνται επίσης για ψευδή αναφορά εξαγωγών και ξέπλυμα χρήματος.

Και οι τέσσερις έχουν δηλώσει αρχικά αθώοι. Η δικηγόρος του Τζόρνταν Γουίλινγκ, Ρέιτσελ Κάνον, είπε σε ένα email προς το USAToday ότι ο πελάτης της «αμφισβητεί σθεναρά τις κατηγορίες και ανυπομονεί να πάει στο δικαστήριο

Μεταξύ των υποθέσεων που διώκονται βάσει του ομοσπονδιακού παλαιοντολογικού νόμου είναι μία που αφορά δύο άνδρες από την Αλάσκα που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση το 2019 για την κλοπή ενός απολιθωμένου χαυλιόδοντα μαμούθ από ένα εθνικό μουσείο στο Άνκορατζ. Οι δυο τους παραδέχτηκαν ότι θα έκοβαν τον χαυλιόδοντα σε κομμάτια πριν τον πουλήσουν.

Η εμπορία παλαιοντολογικών πόρων μέσω Κίνας έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και αφορά κυρίως κλεμμένα είδη τα οποία πωλούνται σε συλλέκτες στην μαύρη αγορά. Το 2017, οι αρχές της Κίνας συνέλαβαν σπείρα η οποία είχε κλέψει 80 απολιθωμένα αυγά δεινοσαύρων τα οποία θα πωλούνταν μέσω Σιγκαπούρης.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024