Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Θα πληρώσει τη σιωπή του ο Τσίπρας - Δεν θα περάσουν οι διαγραφές», λέει ο Βίτσας

«Θα πληρώσει τη σιωπή του ο Τσίπρας – Δεν θα περάσουν οι διαγραφές», λέει ο Βίτσας

«Νέο κόμμα δεν έχουμε ετοιμάσει ακόμα, δίνουμε τη μάχη μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας

«Αρκετοί από την ομάδα Κασσελάκη στο παρελθόν υπονόμευαν και εμάς και τον Αλέξη Τσίπρα», σημείωσε ο πρώην υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, ενώ τόνισε πως «υπάρχει ο κίνδυνος της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ», παρότι διέψευσε τα σενάρια περί σχηματισμού νέου κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως αντέχει να είναι στη μειοψηφία, «αλλά όχι με υποταγή».

Αναφορικά με τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που παραπέμφθηκε μαζί με τον Νίκο Φίλη και τον Πάνο Σκουρλέτη, στα αρμόδια όργανα του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη για διαγραφή, είπε πως «είναι μια συνειδητή επιλογή του να μη μιλήσει αυτή τη στιγμή», αλλά υπογράμμισε: «Τη θεωρώ λάθος. Μου είναι και ανεξήγητη. Δυστυχώς, θα την πληρώσει αυτή την επιλογή και ο ίδιος. Δηλαδή, με την έννοια ότι η πολύ καλή του φήμη θα έχει τρωθεί όσο αυτό καθυστερεί, αλλά είναι δική του επιλογή και δικό του δικαίωμα».

«Δεν περιμένω τίποτα το θεαματικό», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Δημήτρης Βίτσας, σχετικά με τη σημερινή (26/10) συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, διευκρινίζοντας πως επειδή είναι η πρώτη φορά που συνεδριάζει, θα γνωριστεί ο πρόεδρος με τα μέλη.

Όπως είπε, πάντως, «ελπίζω ότι θα υπάρχει μια ατζέντα και για τα επείγοντα ζητήματα, όπως τη θέση που θα πάρουμε σε σχέση με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Παλαιστίνη, και το δεύτερο ζήτημα που νομίζω ότι θα πρέπει να καταπιαστούν είναι τα οικονομικά ζητήματα και ιδιαίτερα τα ζητήματα της ακρίβειας και ένας προγραμματισμός για το επόμενο χρονικό διάστημα, με πρώτο ζήτημα την Κεντρική Επιτροπή στις 11 – 12 Νοεμβριου, δηλαδή αν θα γίνει, πού θα γίνει κλπ».

«Όρος η αναίρεση της απόφασης Κασσελάκη για διαγραφές για να συζητήσουμε»

«Τα όργανα έπρεπε να έχουν συγκληθεί πάρα πολλές φορές. Δεν έχουμε κάνει μια συνεδρίαση ή δεν έχουν γίνει σε επίπεδο οργανώσεων συνεδριάσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, πολύ περισσότερο δεν έχουν γίνει για τις δημοτικές εκλογές, ο καθένας βγαίνει και λέει τη δική του άποψη», σημείωσε ο κ. Βίτσας, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «οι απόψεις των στελεχών, που έχουν κάποια χρόνια μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, προσομοιάζουν. Όλοι μιλάνε για ήττα».

Αναφορικά με τη δημοσκόπηση που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 12,9%, εκτίμησε πως «δεν είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση, αρκεί να επιμείνεις στην πολιτική σου. Να μην παίξεις με επιπολαιότητες», ενώ ερωτηθείς για τις ευθύνες της ήττας τόνισε χαρακτηριστικά «πως ευθυνόμαστε όλοι, γιατί πρώτα και κύρια δεν είδαμε τι γινόταν στην κοινωνία, άρα δεν ψελλίσαμε καν τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε».

Σχετικά με τις διαγραφές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, σημείωσε πως το να αναιρέσει την απόφαση αυτή ο πρόεδρος του κόμματος είναι «ο όρος για να μπορέσουμε να κάτσουμε να συζητήσουμε».

Και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Διαφορετικά τι να συζητήσω με τον πρόεδρο, που μέσω Facebook νόμιζε ότι με διέγραψε, αλλά στην ουσία με έστειλε στο Πειθαρχικό και πρόσθεσε ότι είμαι υπονομευτής; Είπε ο Τσίπρας ότι με υπονόμευε ο Βίτσας, ο Σκουρλέτης και ο Φίλης; Δεν είπε τέτοιο πράγμα ο άνθρωπος. Θα μου πεις δεν έχει πει τίποτα…».

«Ο Τσίπρας θα έπρεπε να προστατεύσει τα στελέχη στα οποία στηρίχθηκε»

Ετωτηθείς για την απόσταση που κρατάει ο Αλέξης Τσίπρας από τις εσωκομματικές εξελίξεις, ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε πως «όσο περνάει ο χρόνος και να πει, δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Θα έπρεπε ήδη να είχε πει. Να προστατεύσει τα στελέχη στα οποία στηρίχθηκε όλο αυτό το χρόνο. Αλλά τέλος πάντων, αν δεν το θέλει, ας μην το κάνει. Δεν είναι εκεί το θέμα. Και πάλι φίλοι είμαστε, και πάλι σύντροφοι».

Όσο για το αν θα περάσουν οι διαγραφές από την Επιτροπή δήλωσε πως δεν ξέρει, αλλά κατά τη γνώμη του «δεν περνάνε», ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε πως και να μην περάσουν οι διαγραφές, δεν τίθεται θέμα προέδρου με την έννοια της υπόστασης και της μη παραδοχής, «αλλά με την έννοια πως ένας άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει ένα χώρο, όχι να επιβάλει τη γνώμη του, όταν στην πρώτη ουσιαστική κίνηση που κάνει ο πρόεδρος απορρίπτεται».

«Φαιδρά μειοψηφία η ομάδα Κασσελάκη»

«Για να είσαι στο πειθαρχικό πρέπει να είσαι 5 χρόνια (σ.σ. μέλος), για να γίνεις πρόεδρος μπορεί να έχεις γραφτεί και πριν ένα μήνα και για να πάρεις μέρος στις εκλογές και να ψηφίσεις, αρκεί να έχεις ένα δίευρο. Είναι και αυτό μια από τις αντιφάσεις του καταστατικού μας», τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας.

Επανέλαβε πως «ο τρόπος με τον οποίο εκλέγεται ο πρόεδρος του κόμματος δεν είναι ο σωστός τρόπος. Το έχω πει και στο συνέδριο. Σηκώθηκα και κατέβασα διαφορετική πλατφόρμα εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου, στην οποία βεβαίως ο πρόεδρος μπορεί να εκλεχθεί – και είναι σωστό να εκλεχθεί – από όλα τα μέλη, αλλά να υπάρχουν και κάποια όρια. Δηλαδή, ο πρόεδρος να είναι κάποιο καιρό στο κόμμα και, το δεύτερο, κάποια στιγμή, να κλείνουν οι εκλογικοί κατάλογοι του κόμματος. Δεν μπορεί να έρχεται ο άλλος και εκείνη την ώρα να δίνει δύο ευρώ και να γίνεται μέλος», υπογράμμισε.

«Νέο κόμμα δεν έχουμε ετοιμάσει ακόμα, δίνουμε τη μάχη μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Βίτσας κλήθηκε να σχολιάσει και τα σενάρια περί παρεμβάσεων προκειμένου να εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφερε, «κινητοποιήθηκαν κάποια κέντρα υπέρ του Κασσελάκη – είναι σίγουρο».

Προσέθεσε, όμως, πως η βαθύτερη ανησυχία του, η βαθύτερη σκέψη του είναι πώς μπορεί να συμβιώσει πολιτικά με κάποιους ανθρώπους – και ξεκαθάρισε πως δεν αναφέρεται στον κ. Κασελάκη – «οι οποίοι ψήφισαν έναν άνθρωπο, τον οποίο πριν ένα μήνα δεν τον ήξεραν ότι υπάρχει. Αν στα πολιτικά κόμματα αρχίζουμε και ψηφίζουμε έτσι, όλα τότε είναι τυχαία», για να σημειώσει χαρακτηριστικά: «Άρα είναι σωστή η πρόταση που είχε κάνει κάποια στιγμή ο Καμμένος, να εκλέγεται η ηγεσία δια κληρώσεως».

«Νέο κόμμα δεν έχουμε ετοιμάσει ακόμα, δίνουμε τη μάχη μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ αναφερόμενος στον κύκλο των στενών συνεργατών του προέδρου είπε πως «αρκετοί από αυτούς ήταν στην ομάδα υπονόμευσης των άλλων συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ – εμάς τους τρεις και κάποιους άλλους – και κατά τη γνώμη μου και υπονόμευσης του Τσίπρα».

Και εξήγησε πως αναφέρεται στον «τρόπο που λειτουργούσαν, ιδιαίτερα μέσω facebook ή μέσω twitter, που ήταν έξω από το ήθος της Αριστεράς. Ότι να φύγετε, να πάτε στο σπίτι σας, είστε πολύ μεγάλοι σε ηλικία κλπ».

«Φαιδρά μειοψηφία η ομάδα Κασσελάκη»

«Αυτή η ομάδα λοιπόν είναι πλέον η ομάδα του κυρίου Κασελάκη και θεωρούν μάλιστα ότι είναι και πλειοψηφία. Κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερα στο λειτουργούν κόμμα είναι φαιδρά μειοψηφία αυτοί που είναι γύρω από τον Κασελάκη», είπε χαρακτηριστικά.

«Για ποιο λόγο παίρνουν αποφάσεις στην Πολιτική Γραμματεία στην ουσία με το κόμμα μοιρασμένο στα δύο; Λυπάμαι αρκετούς συντρόφους που είναι στην Πολιτική Γραμματεία, που η συνείδησή τους, τους λέει ότι μπορούν να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις. Ποτέ άλλοτε δεν το κάνανε, γιατί πρόκειται για αξιόλογους συντρόφους που έχουν πάρει μέρος σε μάχες», προσέθεσε.

«Νέο κόμμα δεν έχουμε ετοιμάσει ακόμα, δίνουμε τη μάχη μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ»

«Ανησυχώ όταν στην Αριστερά υπάρχουν τέτοια ζητήματα, τέτοιες ομάδες. Τέτοιες ομάδες μάς οδήγησαν στη μεγάλη διάσπαση του ’68», σημείωσε ο κ. Βίτσας, ενώ ερωτηθείς για τα σενάρια διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε θετικά λέγοντας πως «υπάρχει ο κίνδυνος της διάσπασης. Τώρα αν θα είναι του ’68 ή αν θα είναι του ’90 ή θα έχει δικά της χαρακτηριστικά…».

«Το βασικό βέβαια πρώτα απ’ όλα είναι να την αποφύγουμε», τόνισε ωστόσο, λέγοντας πως «το βασικό για να την αποφύγουμε είναι να συζητήσουμε. Μάλιστα, με ανοιχτή καρδιά. Και να μην κρυβόμαστε», σημείωσε υπογραμμίζοντας: «Θα (το) απευθύνω και στους συντρόφους που δεν μιλάνε καθόλου, απλά καταλαμβάνουν θέσεις. Δεν το περίμενα ποτέ από κάποιους».

Στπ ερώτημα εάν σκοπεύει να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως «η κατ’ αρχήν πρόθεση είναι όχι. Θα πρέπει να υπάρχει και χώρος που να λειτουργήσω και να λειτουργήσω δημοκρατικά. Αντέχω να είμαι στη μειοψηφία, αλλά όχι με υποταγή».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024